https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

V Evropi začeli klinično testiranje možnega zdravljenja covida-19

23.3.2020  

V sedmih evropskih državah so v nedeljo začeli klinično testiranje štirih eksperimentalnih zdravljenj bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. Na Kitajskem pa so medtem začeli s testiranjem cepiva proti novemu koronavirusu.

 

Klinični testi vključujejo kombinacijo zdravil remdesivir, lopinavir in ritonavir, pri čemer zadnjega dozirajo z inteferonom beta in hidroksiklorokinom ali brez njiju, so sporočili iz francoske agencije za raziskave v zdravstvu Inserm.

V študijo je vključenih približno 3200 bolnikov iz Belgije, Francije, Luksemburga, Nemčije, Nizozemske, Španije in Velike Britanije, ki so bili hospitalizirani zaradi covida-19, poroča sta.

»V preizkušanje so vključeni bolniki, ki se pod strogim nadzorom zdravijo v bolnišnici in imajo dostop do teh molekul, pri čemer testirajo njihovo učinkovitost na virusu in kliničnem poteku,« so pojasnili v agenciji Inserm in dodali, da bo v testiranje vključen tudi hidroklorokin.

Na Kitajskem pa so začeli s prvo fazo kliničnega testiranja cepiva proti novemu koronavirusu, ki so ga pristojne oblasti odobrile minuli torek.

V testiranju sodeluje 108 prostovoljcev, ki so že začeli prejemati cepivo in so stari med 18 in 60 let. Razdeljeni so v tri skupine in bodo prejeli različne odmerke. Vsi prihajajo iz mesta Wuhan, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil.

Za zdaj ne obstaja odobreno cepivo ali zdravilo za bolezen covid-19, za katero je po svetu umrlo že več kot 14.400 ljudi.

Prejšnji teden so že začeli testirati cepivo v ZDA, a na cepiva bomo morali še počakati. Celoten postopek do začetka cepljenja širše javnosti bo namreč po ocenah trajal najmanj 18 mesecev.

V zadnji fazi testiranja pa je v Aziji protivirusno zdravilo remdesivir, ki ga izdeluje ameriška farmacevtska družba Gilead Sciences. Zdravniki na Kitajskem so poročali, da je zdravilo dokazano učinkovito v boju proti bolezni covid-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.03.2020 ob 11:33 2 gost

      Bogati bodo imeli prednost, ker bo cepivo zelo drago. Slovenski upokojenec si tega ne bo mogel privoščiti razen 3 % njih.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.03.2020 ob 13:24 gost

        Minusarji toliko vam v vednost - Tramp je nemškemu izdelovalcu ponudil MILIJARDO evrov, da bi to izdelovali samo za Ameriko. Ne komentirajte, ne dajajte minusov i plusov, če ničesar ne veste. UČITE SE.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.03.2020 ob 14:38 Ne laži gost

      Ja pa ka če ponudo milijardo, to pa zatou ka bi dobiček biu 100 milijard. Zdravstvo v ZDA je napravleno samo za tiste keri majo pejneze.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.03.2020 ob 14:49 gost

        Saj pri nas bo počasi enako. Če bo ta vlada dva mandata na oblasti, bomo tudi mi imeli " ameriško zdravstvo ".

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.