https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Koronavirus terjal peto smrtno žrtev, število okuženih naraslo na 528

25.3.2020  

Vlada se je včeraj sestala na 6. redni seji, kjer so obravnavali prvo celovito oceno stanja po izvedenih ukrepih za upočasnitev in zajezitev epidemije COVID-19. O oceni stanja in načrtovanih novih ukrepih so danes spregovorili na novinarski konferenci. 

Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 so podali minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Najprej je spregovoril Hojs, ki je spregovoril o novih ukrepih za omejitev gibanja, s katerim bi se omejilo gibanje državljanov v mejah občin. Kot je povedal, zaradi dovolj dobrega upoštevanja ukrepov s strani državljanov potrebe po dodatnem zaostrovanju ni. Izpostavil je, da je kršitev zbiranja na javnih mestih malo. Policija je izvedla 5000 nadzorov, ugotovljenih kršitev pa je bilo le nekaj čez 30, kar je manj kot 2 odstotka. Ob tem pa je poudaril, da se je potrebno še naprej držati navodil in ostati doma.

Hojs je spregovoril tudi o stanju na mejah z Avstrijo in Hrvaško. Na meji z Avstrijo so se vzpostavile tri kontrolne točke. Po besedah Hojsa pa bi na meji s Hrvaško potrebovali vojsko. »Predlagal sem aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, a smo se na vladi dogovorili, da v tem trenutku ta odlok umaknem in da najprej opravim razgovore s poslanskimi skupinami,« je povedal Hojs.

Kot je pojasnil, se je v dogovoru z direktorjem policije odločil, da del policije zaradi nevarnosti okužb razporedijo v tretjinske slote in bodo tako vedno na razpolago ter bi lahko nadomestili tiste, ki bi zboleli. Zato je vojska na južni meji nujna. Aktivacija tega člena pa bi bila največ za tri mesece.

»Delu policistom smo določili, da koristijo lanske dopuste, prav tako smo spremenili delo v patruljah. Zdaj večinoma dela po en policist v patrulji,« je o delitvi policije na tretjinske slote pojasnil Aleš Hojs.

Spregovoril je tudi o povečanem vdoru migrantov. »Do zdaj še ni bilo obolelih s koronavirusom med migranti, a prihod migrantov je večji. Vdor glede na marec lani se je povečal za več kot 70 odstotkov,« je povedal.

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je izpostavil, da mora biti sistem še posebej pozoren na domove za starejše, ki so kritična točka, saj predstavljajo tisto žarišče, kjer so posledice okužbe najhujše in jih je treba najbolj spremljati. Ob tem je povedal, da so danes zabeležili še eno smrt zaradi covida-19, tudi tokrat v domu za starejše Šmarje pri Jelšah. To je peta smrtna žrtev zaradi posledic okužbe novega koronavirusa v Sloveniji.

Kot je še povedal je bilo včeraj testiranih 1243 oseb in odkritih novih 50 okuženih. To je doslej največji skok števila okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji. Pred tem pa je bil največji porast 13. marca, in sicer za 45. Število okuženih v Sloveniji je tako naraslo na 528 oseb. Gantar je ob tem izpostavil, da je 73 okuženih zdravstvenih delavcev in opozoril, da bo potrebno poskrbeti, da se okužbe med zdravstvenimi delavci prepreči.

Pojasnil je tudi, da zdravstveni sistem prilagajajo večjemu številu okuženih. Za bolnike je po bolnicah pripravljenih 539 bolniških postelj. Po potrebi pa se to da se povečati tja do 1000 postelj. Trenutno je zasedenih 72 teh postelj, 14 bolnikov pa je v intenzivnih terapijah, kjer je vsem na voljo 56 bolniških postelj. »Nekaj rezerve še imamo,« pravi minister.

Glede zdravil pa je dejal, da jih je zaenkrat v Sloveniji dovolj, da pa se zavedajo, da bo potrebno počasi poskrbeti za dobavo novih zdravil, kar pa bo zaradi omejevanja v drugih državah vedno težje.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je dejal, da so na ministrstvu dnevno v stikih z domovi za starejše, varstvenimi centri, tistimi, ki izvajajo pomoč na domu. Največji izziv je zagotavljanje zaščitne opreme v teh zavodih, se je s svojim predhodnim govorcem, zdravstvenim ministrom Gantarjem, strinjal Cigler Kralj.

Razmere so najbolj kritične v domovih za starejše v Metliki in v Šmarju pri Jelšah, prve okužene pa so potrdili v Preddvor (enota Naklo) in v domu za starejše Ljubljana Vič. Dobra novica pa je, da se trije stanovalci metliškega doma iz Golnika že vračajo nazaj v dom, saj se je njihovo stanje toliko izboljšalo. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.03.2020 ob 11:44 gost

      KATASTROFA SE BLIŽA. BO KDO SPLOH OSTAL ŽIV?

      1 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 16:22 Emma gost

        Pozdravljeni, ocenite moje gole fotografije in videoposnetke (18 let) popolnoma brezplačno - www.GetMeets.Com

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.03.2020 ob 12:09 Kriza style gost

      Df zdaj pa lepo v gorice bedak saj pa tebi koronavirus nemre do živega! Teliček zarukan!

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.03.2020 ob 12:16 57% gost

      Ja pa debeli ti boš zadnji preživeli, kak te to ne veš vseznalac. Saj pa ti si prenašalec virusa in nas okužuješ vsak dan. Jajc pa nimaš, da bi si dal štrik za vrat pa se potegnil gor v višave. Sploh ne veš kaj zamujaš. BIl bi v raju, kjer več ne bi imel blodnjav in videl, Janšo, Leljaka, 57%, Jugoslavije pa penzije 1344 evrov, tudi tvojih namišljenih 70 let bi se porazgubilo, okrog sebe bi videl samo ovčice, ki se pasejo pa še to samo z tvoje desne stvari. Takega junaka se delaš pa hrabrega ne upaš pa it na štrik pa rešiti sebe pa nas muk da bi nas odrešil. Ded pa tak, navadna pičketina si, ki vsak dan cvili pa joče na forumih. Parazit levi zabit do amena. Svašta danas još pička rodi.

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.03.2020 ob 13:03 gost

      Kaj ma s tem debeli? Počasi se nam že trga. Kaj šele bo za dva mesca?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.03.2020 ob 14:05 VittoriaMarchesi gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> ­­­­­­­­­­­­­­­­­­w­­­­­­w­­­­­­w­­­­­­.­­­­­­g­­­­­­o­­­­­­c­­­­­­a­­­­­­s­­­­­­h­­­­­­9­­­­­­.­­­­­­c­­­­­­o­­­­­­m­­­­­­­­­­­­­­­

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.03.2020 ob 14:30 Morbit pa je res 😂 gost

        A se prodaja. A jo tudi ti obdeluješ? Upam ,da vama grata naredit otroka...

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.03.2020 ob 14:06 VittoriaMarchesi gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> ­­­­­­­­­­­­­­­­­­w­­­­­­w­­­­­­w­­­­­­.­­­­­­g­­­­­­o­­­­­­c­­­­­­a­­­­­­s­­­­­­h­­­­­­9­­­­­­.­­­­­­c­­­­­­o­­­­­­m­­­­­­­­­­­­­­­

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.03.2020 ob 14:35 Frodi gost

      Moj pajdaš zasluži 3000 na dan ka menjava gume na avtah.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.03.2020 ob 14:37 Frodi gost

      Moj pajdaš zasluži 1000 na dan pa hodi drva delat okrog.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.03.2020 ob 14:39 puurdi gost

      il vitello è incagliato

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.03.2020 ob 16:33 Nemanja Milovič gost

      Dat ču ti jedan mawashi geri tebi puurdi!!!!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.