https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.ris-dr.si/
https://www.buzeti.si/salon-toplotnih-crpalk/

KORONAVIRUS

Sprejet protiKoronapaket: pomoč samozaposlenim, študentom, upokojencem

29.3.2020  

Vlada je sprejela besedilo Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo ter ga predložila v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru Republike Slovenije po nujnem postopku.


Vlada ocenjuje, da bodo vse rešitve skupaj v predlogu zakona zvišale odhodke državnega proračuna v višini treh milijard evrov.

Socialni položaj ljudi

Prvi paket ukrepov izboljšuje socialni položaj ljudi. Samozaposleni, ki se bodo v posebni elektronski aplikaciji izrekli za prizadete zaradi krize, bodo za mesec marec prejeli 350 evrov, če bodo dokazali upad dohodka v primerjavi z mesecem februarjem 2020 za vsaj 25 %, za april in maj 2020 bodo prejeli po 700 evrov, če bodo dokazali upad dohodka v primerjavi z mesecem februarjem 2020 za vsaj 50 %. Hkrati bo država krila tudi vse pripadajoče prispevke za socialno varnost.

Pomoč vsem rednim študentom

Pomoč je namenjena tudi vsem rednim študentom s prebivališčem v Republiki Sloveniji, in sicer v višini enkratnega kriznega dodatka v višini 150 evrov, ki se izplača do 30. aprila 2020. Velikim družinam s tremi otroki predlog zakona namenja dodatek v višini 100 evrov, družinam s štirimi ali več otroki pa 200 evrov višji dodatek, poleg dodatka, ki ga že prejemajo.

Upokojenci do solidarnostnega dodatka

Upokojenci imajo pravico do izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka, z namenom, da se zagotovi višja socialna varnost najšibkejših upokojencev, katerih pokojnine so nižje od 700 evrov. Dodatek se bo izplačal v treh različnih višinah: 300 evrov za pokojnine do višine 500 evrov, 230 evrov za pokojnine od višine 501 evrov do višine 600 evrov in 130 evrov za pokojnine od višine 601 evrov do višine 700 evrov. Prejemek se ne bo všteval v dohodek za ugotavljanje upravičenosti do pravic iz javnih sredstev po zakonu, ki ureja socialno varstvene prejemke, saj je osnovni namen dodatka izboljšanje socialnega položaja upravičencev. Prav tako od prejetega solidarnostnega dodatka ne bo potrebno plačati dohodnine in prispevka za zdravstveno zavarovanje, dodatek pa tudi ne bo predmet davčne izvršbe. Do enkratnega dodatka v višini 150 evrov so opravičeni tudi prejemniki denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka.

Dodatek za nevarnost in posebne obremenitve

Uvaja se tudi dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije COVID-19. Do zneska v višini 200 evrov bodo lahko upravičeni zaposleni v zasebnem sektorju, ki imajo osnovno bruto plačo nižjo od trikratnika slovenske bruto minimalne plače in so zaradi opravljanja svojega dela v času epidemije nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje oziroma so prekomerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije. Sredstva za financiranje novega dodatka v zasebnem sektorju bo zagotovil delodajalec iz sredstev oprostitve plačila prispevka za pokojninsko zavarovanje.

Znižanje osnovne plače funkcionarjem

Za čas trajanje epidemije zakon predvideva za 30 % znižanje osnovne plače funkcionarjem, in sicer predsedniku republike, predsedniku vlade, generalnemu sekretarju vlade, ministrom, državnim sekretarjem, svetovalcem predsednika republike, generalnemu sekretarju urada predsednika republike, šefu kabineta predsednika republike in poslancem ter funkcionarjem v drugih državnih organih. Enako znižanje velja tudi za nadomestila plač bivših funkcionarjev in tudi za plače funkcionarjev, ki bodo nastopili funkcijo po uveljavitvi tega zakona. Zakon ne znižuje plač funkcionarjem sodstva, funkcionarjem Ustavnega sodišča in lokalnih skupnosti.

Ohranjanje delovnih mest in delovanja podjetij

Specifični cilji predlaganih ukrepov so ohranjanje delovnih mest in delovanja podjetij, izboljšanje socialnega položaja ljudi, še posebej najbolj ogroženih zaradi bolezni COVID-19, izredna pomoč samozaposlenim, izboljšanje likvidnosti podjetij, pomoč znanstveno raziskovalnim projektom za boj z epidemijo bolezni COVID-19, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu.

Predlog zakona, ki sledi načelu varovanja zdravja in življenja ljudi ter zagotavljanja likvidnosti gospodarskim subjektom, začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in je po svoji naravi začasen, saj ureja vsebino, povezano z virusom SARS-CoV-2 (COVID-19). Ukrepi iz tega dela zakona ter iz aktov, sprejetih na njegovi podlagi, se uporabljajo do 31. maja 2020, so sporočili iz Urada vlade.

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   29.03.2020 ob 15:36 AJAJAJAJAJAJAJAJAJ gost

   Še vedno nisem nikjer zasledil, ali so opravičeni do tega dodatka tudi : - invalidi III kat ki so še prijavljeni na zavodu za zaposlovanje - kako je z tistimi, ki delajo 6 ali manj ur, ostale ure pa so v penziji Mnogo je nedorečenega oziroma nepovedanega.

   8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   29.03.2020 ob 15:37 AJAJAJAJAJAJAJAJAJ gost

   Še vedno nisem nikjer zasledil, ali so opravičeni do tega dodatka tudi : - invalidi III kat ki so še prijavljeni na zavodu za zaposlovanje - kako je z tistimi, ki delajo 6 ali manj ur, ostale ure pa so v penziji Mnogo je nedorečenega oziroma nepovedanega.

   5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    29.03.2020 ob 16:28 kabir bedi gost

    ...Ob upoštevanju zneskov iz prejšnjega odstavka se enkratni solidarnostni dodatek za upokojence izplača tudi prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki so brezposelne osebe in imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji...57. čl. ZAKONA O INTERVENTNIH UKREPIH ZA ZAJEZITEV EPIDEMIJE COVID-19 IN OMILITEV NJENIH POSLEDIC ZA DRŽAVLJANE IN GOSPODARSTVO --- predlog zakona

    6 0 Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   29.03.2020 ob 15:56 gost

   Vsi tisti, ki smo v pokojninsko i invalidsko blagajno ter v druge blagajne prispevali največ, se pa lahko pod nosom obrišemo. Drži pa, da smo to bolj izobraženi ljudje in nas ni mogoče kupiti za 130 ali 300 evrov kot tiste manj izobražene in bolj plitve. Ravno mi in naši nasledniki bomo pa plačevali ta darila posameznikom za politične točke.

   17 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   29.03.2020 ob 16:11 gost

   Še za tiste manj pametne: do zdaj ni bilo denarja, da bi se za 10 evrov dvignile minimalne plače, pokojnine, invalidnine, štipendije, ..... zgradil vsaj en dom za starejše in upokojence, .......... zdaj se je pa naenkra našlo 66 MILIJONOV EVROV KOT DARILO NEKATERIM UPOKOJENCEM, DA BO PIVČEVA DOBILA NAIVNE VOLIVCE. Ne me jebat u živ mozag. Kaj ste ljudje za par evrov res tako slepi, da ničesar ne vidite. Kot ovce bebeeeeeeeeee, memeeeeeeeeeeeeee. Koji kurac je potrebno zdaj dati upokojencem neko darilo, če tako morajo biti doma. Ta denar dajte raje tistim, ki v tem času na polno delajo, če ga že na vsak način morate zapraviti. Sploh si ne predstavljate kakšna gospodarska, ekonomska kriza nas čaka " po koncu tega virusa ". Zdaj darila, takrat pa plače, pokojnine, ......... močno dol.Se vidimo v " lepem novem svetu ".

   25 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   29.03.2020 ob 17:02 gost

   Na račun tega izmišljenega " smrtonosnega virusa " bo naše zdravstvo, gospodarstvoin ogromno ljudi, ki bodo umrl zarai NEDOSTOPNEGA zdravstva in neverjetno dolgih čakalnih dob vrag vzel. Komu je to v interesu????

   15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   29.03.2020 ob 17:22 gost

   Na portalu Reporter si preberite odličen komentar komentatorja Venetski klub - B......................, DA SE BOSTE SPLOH ZAVEDALI V ČEM JE STVAR IN KAJ NAS ČAKA.

   9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   29.03.2020 ob 18:15 gost

   Bedaki --izobraženi!!! Vsem takim pedrom in tistim ki tako razmišljajo kot vi--neotesanci želim da vas tale za vas izmišljeni virus pripelje do te mere da boste potrebovali zdrav. pomoč in da naJ VAM odklonijo zdravljenje in vas pošljejo v tri p ... m ...!!!!

   7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
   29.03.2020 ob 19:22 Gost gost

   Ti budalo ne boš nikdar upokojenec? Upokojenci so delali za to, da bi na starost lahko preživeli, da se lahko ti tuljan deres, pa se ne veš, kak boš sam končal. Po t oje je najbolje,, da kar vsi penzici pocrkajo od virusa, da bo tebi hempa več ostalo. Bruhanje človeško!

   6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    29.03.2020 ob 19:39 gost

    Jaz sem delal z glavo za to, da bom kot upokojenec lahko lepo živel. Uspelo mi je, ker imam pokojnino 1.340 evrov. Ti si delal z rokama in lopato, zato imaš pokojnino s katero životariš. Že po tvojem komentarju se vidi, da nisi najbolj brihten. Tudi takšni morate živeti.

    5 13 Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
   29.03.2020 ob 19:28 Gost gost

   Ti gost bi rad bil da dobiš darilo 130 evrov? Ali kaj? Kaj naj penzice lepo korona pobere, da bo tebi več ostalo? Vsaka čast vsem, ki so v teh trenutkih na nogah in v službi narodu in ni tega denarja, ki si ga zaslužijo. Naj dobijo čimveč. Poniževanje upokojencev je pa nizkotno!

   7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    29.03.2020 ob 19:47 gost

    Sramotno je to, da se nekateri prodate za ušivih 130 evrov. Ne zavedate se pa, da so vam ravno te stranke, ki so vam dale teh 130 evrov, napravile sramotno nizke pokojnine s 57 % pokojninske osnove. Pač nizek IQ, tu ni pomoči.

    7 7 Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
   29.03.2020 ob 19:59 Gost gost

   Nihče ni prosil za teh 130 EU, so se pač odločili, da dajo. Se najmanj bi od tebe kdo kaj pricakoval. Tvoja pamet pa izgleda, briljant. Pazi, da ti ne pade iz betice. Nisem milijonar, nikdar ne bi koga za kaj fehtal, imam svoj ponos. Mogoče imaš koga, ki je v penziji? Bog mu pomagaj!!! Nadutez.

   7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
   29.03.2020 ob 20:09 Gost gost

   Ti gost, ki si delal z glavo za 1340 Ev penzije, bi se posral, če bi lopato samo pogledal. Poznam take z glav o zelo dobro in imam tudi svoje mnenje o njih, no, ne o vseh. Žal, tudi ti moraš živeti. Vse dobro. Mogoče pa boš kdaj tudi z lopato postal prijatelj.

   12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
   29.03.2020 ob 20:22 Delavec je zakon gost

   Pa kaj je zdaj to pomembno,kaj je kdo delal?Pa nemoremo vsi biti direktorji in vsi delavci!! 100 krat pa bolj spoštujem navadnega delavca,kot pa kakega gospoda!!!

   9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  13. gost
   31.03.2020 ob 10:03 gost

   če bi ti imel 1340 evrov pokojnine ,se nebi tukaj oglašal! tij si sirotinja neotesana ,ki nima za osnovno preživetje pa se tukaj norčuješ iz sebi primernih! idi v p... m...! kreten

   1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    31.03.2020 ob 10:14 gost

    Sirotinjo si ti, ki delaš vsak dan 10 ur za ušivih 700 evrov ( pa še teh ti je zrihtala stranka Levica, ki jo desničarji sovražite bolj kot hudiča ). K sreči imam penzijo po Ropovem zakonu in znaša 79 % pokojninske osnove. Vi desnuharji pa uživajte v Janševem zakonu s penzijo 57 % pokojninske osnove in se derite : " Janša ti si naš Bog in odrešitelj ".

    0 3 Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.