https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Minuli vikend 76 prometnih nesreč, dve s smrtnim izidom

30.3.2020  

Slovenija je 12. marca zaradi naraščanja števila primerov okužb s COVID19 razglasila epidemijo in odtlej uvedla vrsto ukrepov in priporočil za njeno čimprejšnjo zajezitev. K izvajanju ukrepov so pristopili tudi v Policiji in Javni agenciji RS za varnost prometa, kjer na slovensko javnost danes naslavljajo skupen poziv k solidarnosti do zdravstvenih delavcev.


Vsi, ki se v teh dneh odpravljate na neodložljivo pot, ste lahko solidarni tako, da dosledno spoštujete prometne predpise in se dodatno ne izpostavljate tveganjem in nevarnostim v prometu, so pozvali na policiji.

Zaskrbljujoča statistika prometnih nesreč

Minuli konec tedna sta namreč na slovenskih cestah življenje izgubila kolesar in voznik motornega kolesa, obenem so zdravstveni delavci oskrbeli tri težje in 17 lažjih telesnih poškodb, ki so nastale zaradi prometnih nesreč.

V letošnjem letu sicer izstopa problematika neuporabe varnostnega pasu, saj sta le dva umrla voznika od skupno desetih v času prometne nesreče uporabljala varnostni pas.

Zaradi vožnje pod vplivom alkohola in prepovedanih drog je letos umrlo že pet oseb (vsi umrli so bili tudi povzročitelji prometne nesreče).

Velja omeniti tudi najpogostejši vzrok za nastanek smrtnih prometnih nesreč - nepravilna stran oz. smer vožnje je bila vzrok v kar 8 primerih (oziroma 57 odstotkih vseh). Povzročitelji prometnih nesreč so nenadoma zavili na nasprotno smerno vozišče, kar je lahko tudi posledica pomanjkanje koncentracije in pozornosti voznikov, uporabe mobilnega telefona ali utrujenosti.

Naj vas bolj prazne ceste ne zvabijo k prehitri vožnji!

Agencija za varnost prometa opozarja: "Vse udeležence v prometu, ki se morajo odpraviti na nujno pot, pozivamo k doslednemu spoštovanju prometnih predpisov. Ne obremenjujmo zdravstvenega sistema in bolnišničnih kapacitet s posledicami tveganih in nepremišljenih odločitev, z neprilagojeno in neprevidno vožnjo. Naj vas ne zavedejo prazne in bolj pretočne ceste, ki marsikoga lahko zvabijo k prehitri ali tvegani vožnji. Voznike pozivamo k zbrani, trezni, strpni, umirjeni vožnji in dosledni uporabi varnostnega pasu, ki velja za vse potnike v vozilu. Letos sta od 10 umrlih voznikov osebnih avtomobilov le dva umrla uporabljala varnostni pas. Obenem pa skupaj s Policijo pozivamo, naj prebivalci dosledno spoštujejo vse ukrepe iz odlokov za zajezitev širjenja epidemije."

Agencija in Policija pozivata tudi k doslednemu spoštovanju novega Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.