https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Pri spopadanju s stiskami v času koronavirusa na voljo zaupni telefoni

11.4.2020  

V dneh, ko smo zaradi novega koronavirusa bili primorani ostati doma, se marsikdo v tej situaciji znajde v stiski. Pomoč pri soočanju z različnimi težavami, v teh časih, kot tudi vse leto nudijo svetovalci na zaupnih telefonih. Trenutno posebno pozornost namenjajo pomoči pri soočanju s spremembami, ki so jih prinesli ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa.


V obdobju omejenih socialnih stikov je otrokom in mladostnikom za pomoč na voljo TOM telefon na številki 116 111, Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik na številki 116 123 pa vsem, ki se znajdejo v duševni stiski. Prednost telefonske pomoči je v tem, da je dostopna vsem, anonimnost pa klicalcem zagotavlja občutek varnosti, zaradi katere lažje spregovorijo o svojih najglobljih čustvih, stiskah in dvomih. Stiske ne poznajo let in z njimi se soočajo tako otroci in mladostniki kot starejši.

Slovenska zveza društev za telefonsko pomoč v stiski sicer združuje pet društev: Društvo Klic upanja Celje, Društvo Tvoj telefon Postojna in Društvo svetovalcev Čriček Ormož (nastopajo kot Sopotnik) ter Društvo Zaupni telefon Zate Ljubljana in Društvo Samarijan. Njihovi svetovalci 24 ur na dan in vse dni v tednu sprejemajo klice, skupno pa v društvih deluje okrog 300 prostovoljcev na treh telefonskih linijah.

»Najpogosteje nas pokličejo ljudje s težavami v duševnem zdravju, "je izpostavil Samo Babuder, predsednik Slovenske zveze društev za telefonsko pomoč v stiski in dodaja, da brezepgojno sprejmejo vsakega klicalca, še posebej pa so pozorni na neizrečene stiske in strahove. "Pri tem je pomemben dejavnik anonimnost – mnogi se ne bi obrnili na nas, če ne bi bili prepričani, da njihova identiteta ne bo razkrita. Na ta način pomagamo v povprečju več kot 100 ljudem dnevno,« dodaja. 

Na leto prejmejo okrog 40.000 klicev. Poleg ljudi s težavami v duševnem zdravju jih pokličejo tudi ljudje, ki se počutijo osamljene in jim primanjkujejo socialni stiki, ter ljudje z nezadovoljivimi odnosi s partnerji ali doma in težavami v intimnem življenju. Veliko je tudi klicev ljudi, ki se znajdejo v akutni življenjski situaciji zaradi izgube ljubljene osebe, dohodka ali nenadne bolezni, okoli en odstotek pa je klicalcev s samomorilnimi težnjami.

Kot čustveno oporo otrokom in mladostnikom, predsavlja TOM telefon, ki že že 30 let deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije. Mladi lahko na številko 116 111 pokličejo vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro, TOM telefon povezuje okoli 200 usposobljenih svetovalcev, ki sestavljajo devet svetovalnih skupin v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Slovenskih Konjicah, Velenju, Krškem, Idriji, Ajdovščini in Tolminu.

»Z anonimnim svetovanjem, usmerjanjem in informiranjem po telefonu in družabnih omrežjih mlade spodbujamo k samostojnemu reševanju problemov, konfliktov in dilem na konstruktiven način," o aktivnostih TOM telefona pravi Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije. Dodaja, da v zadnjem obdobju ne opažajo povečanega števila klicev, saj otroci sedaj predvsem raziskujejo nov način šolanja in preživljanja prostega časa skupaj s svojimi družinami. 

"Pričakujemo pa, da se bodo morebitne težave pokazale čez čas, ko bodo vsi naveličani sedanjega režima in izolacije, in bodo posledice intenzivnih oz. težavnih medosebnih odnosov še bolj očitne. V vseh letih delovanja smo uspeli zgraditi platformo za pomoč in svetovanje mladim, kjer ne gre za izključno krizni telefon, temveč izvajamo tudi preventivo in kurativo v socialnem varstvu.«

*Foto: Telekom Slovenije

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.04.2020 ob 10:11 čondraš gost

      Debeli, kaj še čakaš, kliči pa malo povej kaj o Janši, o koroni in o Trumpu, zelo te bodo veseli in ti bodo prisluhnili. Zberi pogum.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.04.2020 ob 10:15 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraš,povem,zlo prihaja v troje.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.04.2020 ob 10:20 čondraš gost

        ja debeli, vemo, zato pa brž telefon v roke pa klicat omenjene številke, kjer bodo prisluhnili tvojim strahovom.

        1 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.04.2020 ob 10:41 strelec gost

      Ljudje se razburjajo, da so linije nonstop zasedene. Debeli je nonstop na liniji, daj debeli bodi fer do drugih, pa pusti, da še kak drug človek pokliče pa kaj o svoji stiski pove. Jaz razumem, da ti je hudo, da te Janša psihično muči dan in noč in ne da miru niti v sanjah a vseeno zdaj malo popusti.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.04.2020 ob 10:42 gost

      V KOALICIJI SE DOGAJAJO ČUDNE STVARI. POČIVALŠEK, TONIN, LOGAR, ŠIRCELJ IN VELIKI JANEZ JANŠA SO SRAMOTA DRŽAVE SLOVENIJE. VSI SAMO POLNIJO ŽEPE, NOBEDEN SE PA ZA NAROD NE BRIGA. VLADA TAKOJ ODSTOPI, KER SAMO NAKLADATE IN ZADOLŽUJETE DELAVSKI NAROD. SRAMOTA, SRAMOTA.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.04.2020 ob 12:49 čondraš gost

        Tipična slovenska favšija, tudi ti bi si polnil žepe a s socialno podporo to ne gre.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.04.2020 ob 10:58 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraš,Strelec,nekaj me pa res matra,od kod tisto ,da debeli sem,če mene mislita?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.04.2020 ob 11:02 strelec gost

      Pa lahko ta vlada zaradi mene takoj odstopi, samo dejstvo je, da bodo na oblast prišli še večji loleki kot Janša, tip Šarec-Cmerar.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.04.2020 ob 11:08 gost

        Najprej se vprašaj koliko bo zopet Janša zadolžil Slovenijo, kdo bo odplačeval ta dolg? Koliko bodo obogateli njegovi " vojščaki " ? Koliko več bo novih brezposelnih, kako zelo se bo povečala revščina, koliko se bodo zmanjšale plače in pokojnine? Potem pa lahko dalje ............................................................................

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.04.2020 ob 11:13 Lendavski nadvojvoda gost

      Prosim,Ivan ne zadolžuje,Ivan pač ne ve s financami....Ve pa njegov bratec Rajkec.Kaj že dela v tem času,ko mu je vse na dlani?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.