https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Vlada bo o sproščanju ukrepov razpravljala v torek

9.4.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so dopoldne sodelovali generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič in generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.


Uvodoma je spregovoril vladni govorec Jelko Kacin, ki je podal informacijo o okuženih v Sloveniji, te podatke najdete tukaj.

Z žalostjo spremljamo podatke o novih smrtnih žrtvah pri nas, a naj nas bodri zavedanje, da smo z dosedanjim delom in ravnanjem rešili mnogo več življenj, kot smo jih izgubili. Podatki ostajajo vzpodbudni, ukrepov se držimo, zato tudi delujejo, je povedal Kacin. Ob tem pa je opozoril še, da je pri sproščanju ukrepov ključno, da vemo, ali je nevarnost, da se virus ponovno razširi in bomo ponovno priča izrednim razmeram, mimo.

Peter Tomažič je predstavil delovanje Karitasa v času epidemije. Povedal je, da so si zadali nalogo, da v tem času ne sme biti nihče sam. Na Karitasu so ob tem odprli telefonske številke, kjer svetovalci nudijo podporo in pogovor. Veseli so odziva mladih, ki so naredili program za pomoč starejšim, kjer se po telefonu družijo s starejšimi. S telefonskimi klici pa delo opravljajo tudi župnijske karitas.

Povedal je še, da skrbijo tudi za to, da nihče ne ostane brez brez hrane, vode in strehe nad glavo. Številnim na socialnem robu so pomagali tako materialno kot tudi finančno. »Karitas je 15.000 gospodinjstev oskrbel z najnujnejšem. Razdelili smo 270 ton hrane v času epidemije in pomagali s položnicami za 53.000 evrov,« je izpostavil.

Izrazil je zadovoljstvo z ukrepi vlade, ki pomagajo socialno ogroženim. Veseli pa so tudi podpore darovalcev. 

»V teh časih smo stopili skupaj. Na lokalni ravni je uspešno sodelujemo z gasilci, skavti, Rdečim križem, občino,... Vse kar je nujno lahko rešimo in odpravimo. Skupaj, s solidarnostjo, osebno odgovornostjo, sočutnostjo in strpnostjo lahko premagamo epidemijo,« je zaključil.

Generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin je uvodoma povedala, da je od izbruha epidemije za njihovo pomoč zaprosilo več kot 1000 ljudi, na terenu pa je vsak dan več kot 900 prostovoljcev in osebja Rdečega križa. Ob tem je poudarila da že sicer pomagajo okoli 90.000 uporabnikom.

Z bolničarji in prostovoljci sodelujejo tudi na mejnih kontrolnih točkah, danes že 30. dan. Pomagajo tudi v domovih za starejše in zdravstvenih ustanovah ter sodelujejo s humanitarnimi organizacijami in Civilno zaščito. Naš skupni cilj je lajšati stiske ljudi, ki so velike in raznovrstne, je poudarila Tominova.

Dostavljajo hrano, higienske pripomočke, zdravila, nudijo psihosocialno pomoč, skrbijo pa tudi za preskrbo s krvjo. Zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter zaradi preprečevanja širjenja okužb so sicer spremenili sistem krvodajalskih akcij – nanje zdaj krvodajalce pozovejo s SMS-sporočilom.

 

Kacin je ob koncu novinarske konference povedal še, da bo vlada o sproščanju ukrepov začela razmišljati naslednji teden. Vlada se pripravlja na trenutek po velikonočnem ponedeljku, ko bomo ocenili ali je trend upadanja števila bolnikov v bolnišnicah zadosten argument, da lahko sprostimo nekatere gospodarske dejavnosti, je povedal.

Med prvimi bodo vulkanizerji, servisi avtopralnice, trgovine s tehničnim in gradbenim materialom in druge trgovine. Vse to je mogoče postopoma sprostiti, je pojasnil.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.04.2020 ob 13:19 gost

      JANŠA TI SI NAŠ BOG IN NAŠ REŠITELJ. USMILI SE NAS. MI VSI SMO TVOJI, TI SI NAŠ.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2020 ob 16:29 Lendavski nadvojvoda gost

        Pa ,gost,pa grdo je ,da desne tak manipuliraš,se bedake delaš iz njih,čeprav uživanje pa je tudi.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.04.2020 ob 13:58 gost

      KAK DE TE VIRUS MIJNO TAK DE ŠČE PRLE JJ MIJNO ALI POSLEDICE DO OSTALE ...

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.04.2020 ob 14:20 gost

      JANŠA TE BO SPRAVIL V BANKROT IN VELIKO DRUGIH LJUDI. DRŽAVA SLOVENIJA JE NA POTI VENEZUELE, KER SE SAMO ZADOLŽUJEMO IN TO BOMO MORALI VRNITI Z OBRESTMI. TA VLADA Z JANŠO JE NAPOLNILA ŽEPE IN KDO BO TO VRAČAL------------DELAVCI. JANŠO TAKOJ ZAMENJATI IN NAGNATI IZ POLITIKE SDS , TER JIM VZETI PREMOŽENJE. TO JE RESNICA.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2020 ob 16:19 gost

        VSAKA KMEČKA PAMET JE PRED VAŠO PREKLETO LEVIČARSKO - KOMUNISTIČNO DRHALJO, seveda za vas bi bilo idealno da bi vsak dan crknilo tisoč Slovencev. Če smo samo eno življenje ohranili s tem odlokom vlade je cilj dosežen, ohranili smo jih pa na stotine, mogoče tisoče in to je mnenje svetovnih strokovnjakov. ZATO VAS PROSIM LEVIČARJI NE SERITE GA, IN NE OMENJAJTE USTAVE KER VI PRVI NE UPOŠTEVATE USTAVE IN JO KRŠITE, SAJ NOBENEGA ODLOKA USTAVNEGA SODIŠČA V ZADNJIH LETIH NISTE HOTELI URESNIČITI. Saj ne morem verjeti, da v Sloveniji v tem kriznem času, obstajajo človeški osebki - oprane glave, ki nimajo absolutno nobenega človeškega dostojanstva, kdo vas je tako narobe vzgajal se sprašujem. Sicer vas razumem, samopostrežni bankomati se za vas zapirajo POTREBNO BO DELAT IN OD DELA ŽIVET NE OD DRŽAVE.

        5 6 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.04.2020 ob 15:11 gost

      Ti si že v bankrotu ker si levuhar in so se vam pipice zaprle.Levuharji naj vrnejo denar iz bančnih oaz in ne bo nobenega problema za denar..Naj kar Kučan začne za korajžo ostalim levuharjem.Bog se te usmili kako si zaostal. Še srečo imaš da norost ne boli.Ti bi tulil od bolečin ,niti morfij ti nebi pomagal.Revček levi.Zdaj pa hitro k mamici da ti obriše noseka.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.04.2020 ob 16:35 gost gost

        Desničar, se ti vidi, da je tvoj IQ na nizki ravni. Za vse so krivi levuharji, pa KUčan in ne vem kdo še. Le kaj ima Kučan sedaj poleg?! Poglej si svojega vodjo, ki je bil še kako zagrizen levičar in komunist. Pravi levičarji so to tudi ostali, mnogo tvojih, z vodjem na čelu, pa je obrnilo plašč po vetru. Se popolnoma strinjam s komentatorjem, ki pravi, da je naša država na poti bankrota. Kaj se bo zgodilo, če se virus sčasoma vrne? Bomo spet najemali bajne kredite? Le-te bo potrebno kmalu vračati! . In takrat bodo pipico zaprli tudi tebi, ne bi pa škodilo, če bi zaprli tudi tvoj gobec!

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.04.2020 ob 15:33 Ruky gost

      Prehitro sproščanje gibanje se naprej strogi nadzor in kar antena drugače mo celo poletje v izolacija boljše zdaj in strogi nadzor ter karantena

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.04.2020 ob 16:30 Lendavski nadvojvoda gost

      DOL Z JANŠO,ŽIVELA SVOBODNA SLOVENIJA.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.04.2020 ob 16:56 gost

      Ko je največji biznis desetletja posel z maskami ( tudi z neuporabnimi ) potem veš, da državo počasi vrag jemlje. Pa po kakšnem čudežu je večno nedolžen in najbolj pošten ter njegovi tovarišija zopet zraven

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.