https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Beovičeva: Zdržite še teden ali dva brez obiskov

10.4.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so dopoldne sodelovali podpredsednica vlade in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, minister za javno upravo Boštjan Koritnik, vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Bojana Beovič ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.


Najprej je spregovorila Bojana Beovič, ki je povedala, da smo s potekom epidemija pri nas lahko zadovoljni. Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da se pri nas ni zgodilo to, kar se je v drugih evropskih državah: »Pri nas je zdravstveni sistem zdržal. Ni zmanjkalo ventilatorjev. Ni zmanjkalo zaščitne opreme. Epidemijo smo uspeli stišati na način, da je bilo vse to možno.«

Kot je poudarila so bili za to bistveni pravočasni ukrepi, ki so zmanjšali prenose virusov med ljudmi. »Ti ukrepi so bili za marsikoga osebno, to razumem, pretirani. Ampak kot zdravnici, mi tega ni hudo zagovarjati, če je to pomenilo manj človeških žrtev, manj nesrečnih družin,« je povedala Beovičeva.

Opozorila je tudi, da se val epidemije še ni končal. Poudarila je, da strokovna skupina Ministrstva za zdravje ne podpira, da bi po praznikih začeli z obsežnim sproščanjem ukrepov. »Premišljeno lahko sproščamo le dejavnosti, pri katerih je možnost prenosa najmanjša. Potrebujemo natančno strategijo postopnega odpiranja države, da ne bomo ponovno povečali prenosov virusa,« je povedala.

Povedala je tudi, da je potrebno še naprej upoštevati ukrepe. Ob tem je izpostavila tudi, da se naj ob praznikih vzdržimo obiskov. »Zdržimo še kak teden ali dva brez obiskov, da ne bo potrebno ponovno zapirati države,« je zaključila.

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je uvodoma povedala, da je epidemija podobno kot na drugih področjih močno posega v kmetijski sektor. Poudarila je, da so za pomoč kmetijstvu in živilskopredelovalni industriji v okviru prvega protikoronskega zakona pripravili številne ukrepe, ki bodo pomembno prispevali k stabilnosti sektorja preskrbe s hrano.

»V prvem protikoronapaketu je bila prioriteta zajezitev oz. omilitev posledic epidemije, v drugem pa načrtujemo ukrepe za povečanje likvidnosti in ustvarjanje pogojev/možnosti za nove naložbe. Določamo jasne ukrepe za krepitev pridelave zelenjave in sadja ter prašičereje,« je povedala Pivčeva.

Med drugim je tudi pozvala vse študente, delavce na čakanju in upokojence, ki si želijo delati, naj pomagajo slovenskim kmetom in živilsko-predelovalni industriji, saj je trenutno prihod tujih delavcev omejen. Poudarila je, da se na ministrstvo lahko obrnejo vsi iskalci in ponudniki del (na elektronski naslov cz.mkgp@gov.si ali na telefonsko številko 040 390 016, kjer bodo poskrbeli za vse informacije). Iskalce bodo usmerili na pristojne inštitucije, ki bodo poskrbele za to, da se ljudje konkretno povežejo z iskalci dela v kmetijstvu.

Zaključila pa je z: »Pred nami so prazniki, v okviru katerih bodo na naši mizi številne dobrote, ki so plod pridnih rok slovenskih kmetov in živilsko-pridelovalne industrije. Izrazimo jih hvaležnost s tem, da ohranimo pozitiven odnos naše domače, slovenske hrane.«

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa je spregovoril o dodatku za delo v rizičnih razmerah, ki ga zaobjema Kolektivna pogodba za javni sektor (KPJS). V povezavi s tem dodatkom se namreč pojavljajo številne nejasnosti.

Kot je pojasnil je za pojasnila pristojna Komisija za razlago kolektivne pogodbe, ki jo sestavljajo predstavniki sindikatov in predstavniki vlade. Komisija je predvčeraj sprejela odločitev, ki se glasi:

»Javnemu uslužbencu pripada dodatek za delo v rizičnih razmerah v obdobju epidemije, če sta kumulativno izpolnjena pogoja, da je razglašena epidemija v skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih in da javni uslužbenec opravlja delo v nevarnih pogojih. Do dodatka je upravičen le za ure, ko je opravljal delo v nevarnih pogojih.

Nevarni pogoji so pogoji, ko je ali bi lahko bilo ogroženo zdravje ali življenje javnega uslužbenca zaradi izpostavljenosti možni okužbi z nalezljivo boleznijo, zaradi katere je bila razglašena epidemija.

Delodajalec določi dela in naloge, ki se opravljajo v nevarnih pogojih dela, in čas, ko je javni uslužbenec opravljal delo in naloge v nevarnih pogojih dela.

Šteje se, da ne gre za delo v nevarnih pogojih dela, če javni uslužbenec opravlja delo na domu.«

»Pomembno je, da je do razlage Komisije za razlago kolektivne pogodb prišlo, da bodo lahko dodatki izplačani čim prej in javni uslužbenci, ki bodo upravičeni do tega dodatka, bodo prejeli poračun za nazaj,« je še povedal Koritnik. Poudaril je da delajo na tem, da bo do izplačila dodatka prišlo čimprej, po možnosti še pred izplačilom naslednje plače.

Ob tem je spomnil tudi, da je vlada s prvim protikoronapaketom omogočila, da bo lahko predstojnik ustrezno nagradil tudi tiste, ki dodatka po KPJS ne morejo prejeti, a so bili tudi obremenjeni zaradi te epidemije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2020 ob 12:21 Ruky gost

      Pa kaj kvasi kar antena strogo naprej pa nobenih obiskov ker številka kar raste okuženih samo točno ven ne dajo število okuženih zaradi panike oni majo samo v v glavo gospodarstvo a zdravje ljudi pa ko te sisa po domače povedano

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.04.2020 ob 14:30 puurdi gost

        Mene pa zanima- Zdržite še teden ali dva ,ka mo li s tejmi zalogami ,ka smo si domou navlekli či de toga že kunec .

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.04.2020 ob 12:45 gost

      A TO JE TISTA SDS DOKTORCA, KI JE NAPOVEDALA NA TISOČE OKUŽENIH V BOLNIŠNICAH IN RAZPAD ZDRAVSTVENEGA SISTEMA??

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.04.2020 ob 13:37 gost

        ZDRAVSTVENI SISTEM JE PRINAS ŽE DUGO TOGA RAZPADNO TA SDS DOKTORCA JE PA LEJKO SAMO VETERINARKA !

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.04.2020 ob 12:52 gost

      Novinar, piše se BeoviĆ in ne Beovič. Tudi, če je v SDS, je še vedno Beović.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.04.2020 ob 13:00 zajla gost

      pa ta baba ne ve, kaj je včeraj jedla. Take ki lažejo ala Kacin že 29 let takoj v arest. Sejejo paniko, ne povedo pa, kje so umirali okuženi, koliko stari so bili in ali so imeli še 15 drugih bolezni. Če povedo enega umrlega, ki ni imel nobene bolezni prisvojih letih so ljudje, tega pa ne upajo ker so pajaci, racmani.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.04.2020 ob 7:29 kuku gost

        Pa šče priimek in ime, pa naslov (nej na cintori), pa kelko je vago, da je nazadnje pri frizeri biu..... Bi ti pomagalo?

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.