https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Samozaposleni lahko preko eDavkov zaprosijo za pomoč

15.4.2020  

Izjava za pomoč samozaposlenim že na voljo v eDavkih, prva izplačila predvidena 25. aprila. 


Do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov so upravičene samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu.

Samozaposleni, ki jim bo država v trenutnih razmerah epidemije novega koronavirusa priskočila na pomoč z oprostitvijo plačila socialnih prispevkov in izplačilom mesečnega temeljnega dohodka, lahko pri Finančni upravi Republike Slovenije (Furs) že vložijo ustrezno izjavo, prva izplačila pomoči pa je možno pričakovati 25. aprila.

Za pomoč lahko zaprosijo tisti, ki so v marcu utrpeli vsaj 25-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem oz. v aprilu ali maju vsaj 50-odstotno zmanjšanje prihodkov v primerjavi s februarjem. Če bodo njihovi prihodki v letošnjem prvem polletju za več kot petino večji kot pred letom dni in v letošnjem drugem polletju za več kot petino večji kot v enakem obdobju lani, bodo morali pomoč vrniti.

Tisti, ki izpolnjujejo pogoje, bodo za mesec marec prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov, za meseca april in maj pa po 700 evrov. Enaka pomoč je predvidena za kmete in verske uslužbence.

Za pridobitev pomoči, morajo samozaposleni prek Fursovega informacijskega sistema predložiti izjavo, s katero izjavljajo, da zaradi epidemije novega koronavirusa ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Izjava je že pripravljena, oddati pa jo je mogoče zgolj prek sistema eDavki, preko računalnika ali mobilne aplikacije, to pa je potrebno storiti najpozneje do 31. maja.

Foto: FURS

Kdaj bodo izvedena izplačila?

Mesečni temeljni dohodek bo izplačevala finančna uprava, in sicer je prvo izplačilo - za tiste, ki bodo izjavo vložili do 18. aprila - predvideno 25. aprila, pogoj je, da je upravičenec dejavnost opravljal najmanj od 13. marca do uveljavitve zakona. Za uveljavljanje navedenih ugodnosti bo potrebno imeti poravnane vse zapadle davčne obveznosti, za pridobitev temeljnega dohodka pa bodo upravičenost preverjali po davčni kartici zavezanca na dan 9.4.2020.

Mesečni temeljni dohodek:

  • 18.4.2020: če bo izjava vložena do tega datuma za marec, bo nakazan denar na TRR 25.4.2020
  • od 19.4. do 30.4.2020: če bo izjava vložena v tem obdobju za marec in/ali april, bo nakazan denar na TRR 10.5.2020
  • od 1.5. do 31.5.2020: če bo izjava vložena v tem obdobju za marec in/ali april in/ali maj, bo nakazan denar na TRR 10.6.2020

Oprostitev plačila prispevkov:

  • 30.4.2020: rok za predložitev izjave, če želijo oprostitev za marčevske (od 13.3.2020 dalje) in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20.4. in 20.5.2020.
  • 31.5.2020: rok za predložitev izjave, če želijo oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20.6.2020.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.