https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Beović: Prvi manjši paket sproščanja se morda obeta že naslednji ponedeljek

14.4.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 sta sodelovala vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Bojana Beović ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.


Uvodoma je spregovoril vladni govorec Jelko Kacin, ki je povedal, da sta vlada in svetovalna skupina bile aktivni tudi čez praznike zato »predvidena časovnica uveljavitve drugega paketa ostaja enaka, torej do konca tega meseca«.

O aktualnem stanju in nadaljnjih ukrepih je svetovalna skupina razpravljala tudi na sestanku, rezultate tega pa je predstavila vodja Bojana Beović. Uvodoma je povedala, da epidemija v Sloveniji zadnje dni poteka »potiho«, kar pripisuje praznikom, zaradi katerih ljudje, če ni res nujno, ne hodijo k zdravniku. Poudarila pa je, da so bili podatki ugodni že nekaj dni pred prazniki.

Pred začetkom sproščanja ukrepov mora biti izpolnjenih več pogojev, je povedala in naštela: »Ugašanje epidemije mora biti prepričljivo in mora trajati vsaj nekaj dni. V državi moramo imeti na razpolago veliko število testiranj, s katerimi bomo ugotovili čim več primerov, ki bi se lahko razširijo v nova žarišča. Nujna je učinkovita epidemiološka služba, ki bo zaznala vsak nov izbruh, ga analizirala in zamejila.«

Pri zadnjem pogoju je izpostavila, da je usposobljenih strokovnjakov za to delo malo. Veliko si zato obetajo od podpore, ki jo lahko nudi sodobna tehnologija. Omenila je uvedbo telefonskih aplikacij, ki na prostovoljni bazi in na anonimen način javljajo ljudem, da so bili v stiku z okuženo osebo. Tako epidemiološki službi ni treba iskati stikov s poizvedovanjem in zaznajo se tudi stiki, na katere nismo pozorni, je povedala. Če bi uvedli takšno aplikacijo po vsej Evropi, bi ta omogočala varnejši način potovanja, je še dodala.

Poudarila je tudi, da morajo biti ukrepi sproščanja postopni, stopenjski, kar kažejo tudi izkušnje držav, ki so že prešle skozi najhujši del epidemije. Pred začetkom sproščanja ukrepov moramo ugotoviti, kako bomo na ustrezen, ne omejujoč način zaščitili najbolj ranljive skupne, mednje spadajo starostniki, je še opozorila.

Odprava ukrepov je lokalna, omejena na območja, kjer ni veliko primerov, ali na državni ravni. Smiselno je odpirati dejavnosti, ki lahko potekajo varno, z upoštevanjem fizične razdalje med ljudmi in z upoštevanjem higienskih pravil. Postopno je smiselno odpirati dejavnosti, ki so pomembne za življenje in ki bodo v čim večji meri omilile gospodarsko škodo, je dejala Beovićeva in dodala, da če bodo podatki ostali ugodni, se prvi manjši paket sproščanja morda obeta že naslednji ponedeljek.

Ob tem je poudarila, da se »ob odpiranju moramo zavedati, da bo virus med nami ostal in da nas bo spremenjen način življenja spremljal do dostopnega učinkovitega cepiva ali zdravila«. Po grobi ocenI Beovićeve naj bi bilo v Sloveniji dejansko med 3000 in 4000 okužb z novim koronavirusom. V kratkem se na to temo obeta posebna raziskava, s katero bodo skušali na populacijskem vzorcu oceniti število okuženih, ki niso bili pri zdravniku.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.04.2020 ob 11:53 gost

      Bojana Beović TA GOSPA MORE BITI FEJST DOBRO PLAČANA S STRANIJ SDS .

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.04.2020 ob 13:00 gost

        NJIHOVA ČLANICA JE ŽE ZELO DOLGO IN DOBRO JE PLAČANA PA ŠE JANŠI SE V RIT VLEČE KOT VSI V SDS.

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.04.2020 ob 12:15 gost

      Da nisi ti malo zatrapan v to Bojanco, ko je tolko omenjaš?? Ti capin, pokvarjene misli ti gredo po glavi, Janeza bi rad varal z Bojanco. Ja debeli nisem si mislil, da si tak falot, ti perverzneš ti.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.04.2020 ob 12:22 ohohoho gost

      če se bo situacija, ki ni nikakršna epidemija ob videnem številu okuženih in mrtvih poslabšala samo, da se obdržijo prepovedi bi izključni krivci, ki ukinjajo uporabo rokavic morali takoj za zapahe. Sicer pa se že ugotavlja, kdo je povzročil koronavirus , na kom so ga preizkušali in med tistimi, ki so to podpirali je bil baje tudi bivši predsednik ZDA.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.04.2020 ob 14:26 norci gost

      Beovićka pa Kacin, za bedake lahko imata svoje bližnje , ne nas basat z teorijo, da živimo poleg Italije in smo zato bolj ogroženi. Pa Italija sprošča ukrepe, odpira institucije KOT NAJBOLJ OKUŽENA DRŽAVA. Prav tako Španija. Zdaj ali ne vidita realnosti ali vaju vleče diktatorski nagon.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.04.2020 ob 15:54 gost

      Zdaj pa malo razmislite o tem kar je povedala ta SDS doktorca. PO NJENI OCENI je v Sloveniji okoli 4.000 okuženih. Od teh okuženih jih je umrlo 60 - vsi tisti, ki nismo Janševe ovce, vemo, da vsi ti niso umrli zaradi tega virusa - to je 1,5 % okuženih. Kakšna pandemija je potem to????????? PO MOJEM MIŠLJENJU JE TA KORONAVIRUS NATEG STOLETJA, ČE NE TISOČLETJA. Še en zanimiv podatek. Belorusija, ki nima teh karanten in omejevalnih ukrepov, ima 3 mrtve na milijon prebivalcev. Slovenija ima s temi pretiranimi ukrepi 30 mrtvih na milijon prebivalcev. Janševe ovce zdaj pa navalite. Lov je odprt.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.04.2020 ob 16:18 gost

        Še dva podatka, ob katerih se zamislite: lani je bilo okoli 4.000 okužb zaradi ugriza klopov, za posledicami gripe je umrlo 168 ljudi, .............................

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.04.2020 ob 16:18 gost

      Šterin vam je te virus nategovanje---da bi vsi zboleli pa nazadnje vsi pocrkali pijzda vam je materna!!!

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.04.2020 ob 16:20 gost

        Cerkveni bučko - star sem 71 let pa se tega virusa ne bojim. Gledaj še kaj drugega kot Janševo televizijo. BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.04.2020 ob 20:20 baba gost

      ko predvideva 9000 okuženih in mrtvih pa 90% narobe. Kaj še se sploh ima pojavljati za govorniškim pultom, ko tako laže?. Skrit se pod zemljo, da se ustavi in prepreči širjenje lažnivega smrada.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.04.2020 ob 11:00 gost

      Zginite gnjes nej jutri

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.