https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Za sezonska dela se zanima 300 ljudi, priložnosti tudi v Pomurju

16.04.2020 ob 6:00  

Na poziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano k pomoči kmetom in kmetijskim gospodarstvom pri sezonskih opravilih je bil odziv zelo dober, saj se za delo zanima skoraj 300 ljudi. Nekatere kmetije in podjetja sezonske delavce že iščejo, iskala pa jih bodo tudi pomurska podjetja.

Ministrstvo je prejelo skoraj 300 prijav za delo, zanimanje pa so izrazili brezposelni/na zavodu, študentje, cele družine, na čakanju, upokojenci, tujci, samozaposleni v različnih sektorjih, tudi zaposleni in tisti, ki bi želeli samo pomagati brez plačila. Interes je z vseh koncev Slovenije, trenutno pa je takih ki iščejo delavce v Sloveniji 9 (dela v hmeljiščih, delo na njivi (zelenjava, krompir, druge poljščine), raznovrstna dela na ekološki kmetiji, dopolnilne dejavnosti).

Sezonske delavce bosta potrebovala tudi pomurska Panvita in še zadnjič letos Paradajz

V Panviti bodo največ sezonskih delavcev potrebovali pri obiranju jagod. »Predvidoma bomo začeli v prvi polovici maja in do sredine junija,« pojasnjuje član uprave skupine Panvita Branko Virag, ki pravi, da bodo potrebovali približno 60 obiralcev. »Glede na trenutne razmere v Evropi bomo izkoristili izključno domačo delovno silo,« napoveduje Virag. Višine plačila še niso določili, bo pa podobno kot v minulih letih in glede na učinek.

Pri pridelovalcu paradižnika Paradajz bodo letos še zadnjič najeli sezonske delavce, saj načrtujejo gradnjo novega rastlinjaka na novi lokaciji v Mali Polani, je za Finance pojasnil Kristjan Magdič, solastnik in prokurist Paradajza. V novem rastlinjaku bodo zaposlili 25 ljudi, s tem pa računajo, da ne bodo več potrebovali sezonskih delavcev, saj imajo v Renkovcih poletno pridelavo, na novi lokaciji pa bo zimska in bodo dodatne delavce po potrebi selili z ene na drugo lokacijo. 

Na novi lokaciji bodo na 2,3 hektarja gojili predvsem manjše sorte paradižnikov, naložbo ocenjujejo na šest milijonov evrov, zanjo pa so lani pridobili gradbeno dovoljenje, so še zapisali v reviji Manager.

foto: arhiv Pomurec

Predviden tudi poseben portal za sezonsko delo

Kot so zapisali na ministrstvu, je delo na polju oz. pomoč kmetu za marsikoga lahko priložnost, da je v tem težkem času zaradi čakanja na delo, brezposlenosti, tudi na sploh zmanjšane možnosti dela in gibanja ali drugih razlogov, na svežem zraku, s tem pa zraven poskrbi tudi za svojo psihofizično aktivnost, ob plačilu, ki ga ponudi kmet. Ministrstvo tudi ne podpira dela na črno, zato morajo vsi iskalci zaposlitve ter delodajalci upoštevati vse usmeritve in predpise za legalno delo.

Te, ki se sedaj zanimajo in povprašujejo po tem delu, v kontaktnem centru obvestijo, da bodo njihove podatke posredovali organizacijam, ki trenutno najbolje poznajo konkretne potrebe. Vsi, ki so pustili podatke, bodo prejeli ali mail ali sms o nadaljnjih korakih, obvestijo pa jih tudi, da naj spremljajo spletne strani MKGP oz. obvestila, ki jih bodo dobili. Kot še sporočajo z ministrstva je predviden tudi poseben portal, kjer se bodo zbirale potrebe in povpraševanja po sezonskem delu. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.04.2020 ob 6:58 77 gost

      Jaz bi tudi dela sezonska dela,ampak me kmeti in vinarji,sadjarji in zelenjavari zavračajo ker mi rečejo da sem predrag na uro ker mi ne dajo na uro 4€,vsak mi reče da raje vzame dva tujca za 4€ na uro.Veste taki so naši delodajalci jamrajo da domači delavci nočejo delati,seveda saj so pa tujci poceni delavna sila.Delodajalci vem da vam gre samo za dobiček zato pa me nočete imeti za delavca in tudi jaz se znam postaviti zase in to vam ne paše.

      43 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.04.2020 ob 7:11 gost gost

      na rtv jih caka na delo 2235 kvazi zaposlenih, ki cakajo na domu. naj pomagajo kmetom.

      29 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.04.2020 ob 8:16 gost

      Od teh bo samo škoda ne korist.saj ti niso za DELo so za filozofiranje -pa še levi so.Tak in drugače.

      22 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.04.2020 ob 9:01 gost

      Letos bo za kmete in privatna kmetijska podjetja hudo, ko ne bo romunskih, bolgarskih, bosanskih in drugih delavcev, ki so delali za 20 evrov cel dan. Ne bo več tako debelih in polnih žepov.

      33 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.04.2020 ob 10:49 pipi gost

      Tej ka so na zavodi za zaposlovanje se trbej dati,če pa nede ščel iti te pa ven zbrisati pa je problem rešen.

      10 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2020 ob 11:29 gost

        ZA POŠTENO DELO POŠTENO PLAČILO in bodo kmetje imeli še preveč delavcev. Zastonj jim nihče bo delal.

        26 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.04.2020 ob 11:30 pipi gost

      nej ka tebe PIPI, pa tistega delodajalca, ki je pobasal denar za delavce in zaposlitve od države pa SI PRIDRŽAL DENAR in odšel v stečaj takoj ustreliti kot psa, nasredi podjetja. Zaradi takih je delavec prišel na zavod in sedaj bo pomagal kmetu, ki vara državo 100 na uro, prej je bil pa ničvrednež, ker je Bolgar , Romun in tebi podoben bil več vreden od SLOVENCA. pizda ti materina pipijeva.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2020 ob 11:57 pipi gost

        Tij gnoj od gnoja,ti boš meni gučo pa mater preklinjo.Da san ge bil na zavodi leta 2012 smo mogli iti jagode brat v Beltince,če nej ne bi dobo z zavoda pejnez in san se sakši den vozo 30 km in mi nej niti prevoza plačo.Zaslužo san pa telko ka san leko stroške pokril in mi je 200€ ostalo.Tak ka boš znal,zaj pa neščejo iti delat in fajn masne pare dobivlejo z zavoda pa z sociale.

        12 4 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.04.2020 ob 11:43 AJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJ gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel ...................... >>>>>>­­­­­­w­­­w­­­w­­­.­­­b­­­u­­­z­­­z­­­7­­­0­­­.­­­c­­­o­­­m­­­

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.04.2020 ob 12:17 pipi gost

      pipek, tij si zalutau v život, tij si 2012, če še ti toliko ostalo kar v redu - super zaslužil. Danes če se boš vozil 30 km, plačal položnice, in ti ostane še 200 eur, kar je leta 2012 pomenilo 2x več, moraš dobiti okoli 800 EUR. Od katerega kmeta, pizda ti materina še 1x. Vprašaj ljudi, ki so delali pri enem od največjih kmetov v Prekmurju koliko so zaslužili, pizda ti materina še tretjič, VODO SO SI MORALI S SABO NOSITI, POLOVICO DNEVA PUCATI HLEV, POLOVICO DNEVA PA BITI V VINOGRADU, prejeli pa so 270 EUR na roko,, jebemti mater tretjč. Ti priženem človeka, ki je to kušal, sranje pipijevo poscano.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.04.2020 ob 12:27 pipi gost

      Poslušaj ti budalo eno To ka si tij napiso san ge se skoz dal taka ne motaj,da ti skoz daš to,te guči. Ne ven zakoj se sploj glasiš,ti tak slabo ide; te se malo potrudi,ka de ti bokše. Budalo

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.04.2020 ob 12:43 gringo, gost

      ne vem kateri pipi, ker sta očitno dva, če hočeš dobro živet se izogiblji kmeta, ker tlaka, suženjstvo in mala plača pa res ne gresta skupaj.Zajebeš si zdravje, nimaš denarja. Potem ti pa kmet namesto plačila ponudi kar papriko, krompir, piščance itd. Samo da preživiš, jebemti kmeta.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      16.04.2020 ob 14:26 Ne laži gost

      Naj plačajo kak trbej nej pa izpod minimalne, tudi tisti keri so na zavodi majo praf ka nejdejo delat za plačo izpod minimalne. Tou ka davlejo kmeti je sramota, da bar nikoga ne bi doubili za delat, ka do začali plačevati kak trbej.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      16.04.2020 ob 15:27 gost

      NI BOLJ ŠKRTAVEGA ČLOVEKA OD KMETA.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      16.04.2020 ob 15:39 Lenuhi ste gost

      Vsi samo neka motate. Če pa bi trbelo malo, rokee nucat bi vsi, po vrsti larmali kak, živina na zavodi. Bokse si drkati doma ali socialno pomoč nositi v ostarijo kak pa malo se genuti. To je naša država podpira cigane pa lenuhe. San delam na firmi, prišlo mladi lenuh. Seveda z prisile zavoda, veliki kak bik. Pa ka je delo? Nori se delal ka bi ga čim prle dali, nazaj na zavod. Ješ delam on pa loka slika se obljavja na fb kak uživa. Take bi kakstriral kak mačko.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2020 ob 18:31 gost

        Bimbo zakaj ti delaš? Uživaj kot on. Mater, res ste nekateri smotani. Pa kako ste kmeti desni bili glasni kako bo vaš Janša vse socialne pobral. Ko ti nekaj v glavi ne štima, so ti vse drugi krivi.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      16.04.2020 ob 19:02 gost

      Če dela ne sprejmejo ,naj jim ukinejo pomoč!!!!!!!!!!!!!!!!!! lenuhi

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2020 ob 19:08 Lendavski nadvojvoda gost

        Gost,če jo tebi ukinejo,boš itak na plečih starcev svojih,kot do sedaj.Kaj pa tak strašno družbeno koristnega delaš?Po "lenuhih"udrihajo lenuhi,ničvredneži,vsako življenje ima svojo zgodbo.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      16.04.2020 ob 19:50 gost

      ŠTO DE PA ŠENKE DELO ŠE POP ŠENKE NEDE MOLO TAKA MALO SE ZAMISLITE RAJŠI BI BIL DOMA KAK PRI KMETE DELO ŠENKE DRUGE DO MELE VELKE HASEK OD MOJOGA DELA SAMO GES NEJ ZATOU JE BOLJŠE BITI DOMA KAK PRI KMETE ŠENKE DELATE NAJ IIDE ŠTO JE TAK NOURE KA DO GA ISKORIŠČAVALE NEJ SE PISTITE

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      16.04.2020 ob 20:03 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,zamisli se,risanke gledaj,pametno bo,z zapisom tvojim ti je to tisto pravo.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      16.04.2020 ob 21:04 gost

      V Avstriji plačujejo 7 ali 8 E na uro in ni problem dobiti delavce.Pri nas pa bi kmet dal 3,5 e nauro ali pa še to ne.Te pa naj si sam dela,in naj še naprej škrtlari.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      18.04.2020 ob 21:24 Slovenskeriti gost

      Slovenski kmetje se norca delajo z delavcov. Lepo prosin što de ti delo za 3 al pa 3,5 na vro, med ten ka se še moreš ta voziti pa kaki sendvič kupiti. Ministrica naj prej urno postavko zrihta pa do vsi šli delat...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.