https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Število okuženih v DSO Ljutomer se bliža stotici

16.4.2020  

Okužbo z novim koronavirusom so včeraj potrdili še pri devetih stanovalcih Doma starejših občanov Ljutomer (DSO).

Skupno je tako okuženih že 98 oseb, od tega 73 stanovalcev, 20 zaposlenih v DSO in 5 zaposlenih iz Zdravstvenega doma Ljutomer, ki so pomagali v DSO. Beležijo tudi pet novih primerov ozdravitve, skupno je do včeraj tako ozdravelo 17 oseb. Med njimi tudi zaposleni, ki se bodo kmlu lahko vrnili na delo, so zapisali pri DSO.

Včeraj so se sestali s predstavniki Ministrstva za zdravje, MDDSZ, člani koordinacijske skupine, predstavniki Splošne bolnišnice Murska Sobota skupaj s strokovnim direktorjem dr. Danielom Grabarjem, prisotni so bili tudi zunanji strokovnjaki kot npr. doc. dr. Aleš Rozman iz UK Golnik.

Na sestanku so se dogovorili, da bodo tudi v prihodnje pri delu v DSO pomagali zdravniki in usposobljeni izvajalci zdravstvene nege z bolnišničnimi izkušnjami, po umirjanju zadev pa se bo dodatno osebje počasi umikalo in se bo delo vračalo v ustaljene tirnice. Izpostavili so, da je ključno, da stroka določi in izvede vse ukrepe za zajezitev okužb, pri tem ji bo dom nudil vso možno podporo.

Na sestanku se je direktor doma zahvalil za pomoč Splošni bolnišnici Murska Sobota in vsem, ki so jim v teh težkih trenutkih priskočili na pomoč. "Če že naši stanovalci ostajajo v domu smo vsaj uspeli doseči to, da se je vzpostavilo okolje po vzoru iz bolnišnice, s tem so tudi naši stanovalci dobili izboljšano zdravniško oskrbo. V diskusiji, kako se bomo v naslednjih dneh spopadli z zajezitvijo širjenja virusa, je sodeloval tudi doc. dr. Aleš Rozman, dr. med., specialist pulmologije iz Univerzitetne klinike Golnik, v petek pričakujemo s strani stroke seznam aktivnosti, ki jih moramo izvesti," so zapisali.

"Po odločitvi bolnišnice bo od jutri strokovno vodenje našega bolnišničnega okolja prevzela druga dipl. med sestra s primernimi izkušnjami. Poleg naših preostalih zaposlenih in kadra iz drugih zdravstvenih ustanov in bolnišnic se nam z današnjim dnem pridružuje 5 prostovoljcev študentov medicinskih ved. Tudi za njih smo priskrbeli primerno prenočitev. Sicer pa je v naše delo vključen zdravstveni kader iz Zdravstvenih domov Ljutomer, Murska Sobota, Gornja Radgona in Lendava ter iz Splošne bolnišnice Murska Sobota in Ptuj, za kar smo jim hvaležni. Prisotni so se tudi seznanili, da je bil kontrolni bris pri dveh stanovalcih preseljenih v Biotermah pozitiven, oba sta sedaj v DSO Ljutomer," so še obrazložili.

Ob koncu pa so zapisali še: "Težave zaradi odsotnosti strežnega osebja, kar je povzročilo tudi težave pri čiščenju prostorov so zaenkrat odpravljene, saj smo s pomočjo ministrstva uspeli pridobiti pomoč čistilnega servisa, zahvala pa gre tudi prostovoljcem Slovenske filantropije in drugim iz domačega okolja, ki so pri tem pomagali. Za nadaljnje čiščenje smo prav tako pridobili pomoč še enega čistilnega servisa."

V občini Ljutomer so sicer po zadnjih podatkih NIJZ, na dan 14. aprila beležili štiri smrti okuženih z novim koronavirusom. V drugih pomurskih občinah smrtnih žrtev do tega dne ni bilo.

    Fotogalerija