https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Epidemija finančno prizadela tudi verske skupnosti

16.4.2020  

Epidemija novega koronavirusa je finančno prizadela tudi verske skupnosti v Sloveniji, tudi katoliško in evangeličansko cerkev. 

Katoliška cerkev se je v času epidemije omejila pri svojem delovanju, da bi tako pomagala pri omejitvi širjenja koronavirusa, kljub temu, da ustava zagotavlja neomejenost svobode veroizpovedi tudi v času izrednih razmer. Bogoslužne verske dejavnosti, kot so maše in blagoslovi, od 13. marca opravljajo brez navzočnosti vernikov, krste in poroke pa so preložili na kasnejši čas.

Kot so dejali za STA, takšne razmere prinašajo izpad prostovoljnih darov za vzdrževanje in socialno varnost duhovnikov oz. redovnikov ter delovanje župnij oz. redovnih skupnosti, med njimi so plačevanje obratovalnih stroškov in obveznosti za ohranjanje sakralne kulturne dediščine.

Verski uslužbenci so v tem času zato odvisni predvsem od darov, ki so jim jih verniki namenili še pred začetkom epidemije, sicer pa pozdravljajo odločitev vlade za uvrstitev verskih uslužbencev v protikoronski zakon, s čimer jim je omogočila temeljni dohodek v času epidemije.

Leon Novak: Zdaj je pomembnejše, da si pomagamo

Tudi Evangeličanska cerkev v Sloveniji je odpovedala vse verske dejavnosti, bogoslužja, verouk in katehetske tečaje, posledično pa je poleg verskega življenja usahnil tudi finančni priliv vernikov, namenjen delovanju Evangeličanske cerkve, je izpostavil evangeličanski škof Leon Novak.

Trenutne razmere doživljajo tako kot vsi drugi državljanke in državljani, podjetniki, gospodarski subjekti in kulturni delavci. Poudarili so, da se jim zdi v prvi vrsti najpomembnejše, da bo poskrbljeno za vse tiste, ki jih je kriza najbolj prizadela, predvsem prekarne delavce, samostojne podjetnike, delavce, ki so izgubili službe, kulturnike, matere samohranilke, mlade družine in vse druge, ki v izrednih razmerah težko živijo.

foto: arhiv Pomurec

Ob tem pa je Novak izrazil veselje, da si država prizadeva za blaženje posledic krize z interventnimi zakoni. Vladi so hvaležni za ponujeno pomoč, medtem ko bo podrobnejša analiza te pomoči mogoča šele po krizi. "Zdaj je pomembnejše, da si pomagamo," je poudaril Novak.

Tudi pravoslavna bogoslužja zdaj potekajo brez navzočnosti vernikov, zato prostovoljnih prispevkov vernikov v tem času ni,. "Zdaj se moramo vsi osredotočiti na to, da se epidemija zajezi in ohrani zdravje ljudi," so izpostavili, podobno pa menijo tudi v Islamski skupnosti v Sloveniji. Judovske skupnosti Slovenije pa dosedanje omejitve zaradi epidemije v finančnem pogledu niso prizadele, čeprav so fizične omejitve bogoslužja začeli samoinicativno izvajati že od 9. marca naprej.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.04.2020 ob 18:18 gost

      Ni problema. Nekaj vam že tako država prispeva. Če to ni dovolj, prodajte nekaj gozdov. Peterletova vlada vam jih je ogromno podarila.

      41 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2020 ob 21:14 fešta gost

        Epidemija finančno prizadela tudi verske skupnosti, in to največje roparje v zgodovini človeštva ?!

        25 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.04.2020 ob 18:22 Lendavski nadvojvoda gost

      Evo,pijavke nemaju koga za cecati,joučeju,škof je nej med postun špeh dol dau,zdaj mugouče bou,naj jih Vatikan zdržavle,kakšu umetniju Kitajun uda,bou za preživeti slednikun,bilou bi šče za lačnu decu afrikansku.Eli ,tak ,pa nemremu biti brez vsega kak je Kristuš büu,mij mamu zlatou,nej samu krüj,šteruga je naš socialni Jezuš talau.

      32 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.04.2020 ob 7:06 Eh gost

        Pa ce keri nema.resno za preziveti, se naj obrne na škofa. Naj odprej svoje "priiihranke"

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.04.2020 ob 18:56 gost

      Lendavsko pleme nevaspijtano! tebe nobeden nič ne prosi ker sam nemaš za burek --govedo!

      6 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.04.2020 ob 19:03 Lendavski nadvojvoda gost

        Gost,te podučim,o "bureku",govorijo tisti,ki so res dno družbe,tisti,ki za račune nimajo in višek gastronomije jim je "burek",običajno pa paštetica.

        15 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.04.2020 ob 20:22 LEKADOL gost

      Cerkev ima 40 milijard dolarjev premoženja po celem svetu samo tolko !!

      25 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.04.2020 ob 20:56 Lendavski nadvojvoda gost

      LEKADOL,rednu si smejšen,samu telku?Samu pri nas ma deset...

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.04.2020 ob 21:15 gost10 gost

      Kje je zdaj tisti duhovnik, ki je pozival naj se preneha plačevati davke. Zdaj pa bi pomoč države imel?

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.04.2020 ob 22:09 gost

      LUTERANI dobivajo od vernikov celoletno dačo. kaj bi pa oni radi.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.04.2020 ob 9:25 gost

      Matej Zavec , ravnatelj GŠ Beltinci, je tudi finančno prizadel župnijo Beltinci za cca 150 000 EUR in ji še naprej dela finančno škodo, že peto leto zapored. Njegova nezakonita dejanja in NEČLOVEŠKO obnašanje nihče ne poskuša ustaviti. S tem smo verniki zelo prizadeti, in ne samo verniki! Kam so šli naši prostovoljni darovi? Smo darovali za to,da bi ravnatelj Zavec iz leta v leto ponavljal svoje NAPAKE in to že peto leto! V župniji je naredil globoko finančno luknjo, prizadel veliko ljudi in še naprej nemoteno opravlja svoje delo! SRAMOTA! ODGOVORNI ZBUDITE SE KONČNO in od nas faranov ne delajte norce!

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.04.2020 ob 12:25 gost

      naj se vam posušijo zlobni jeziki

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.04.2020 ob 20:51 gost gost

      Se je že kdaj zgodilo da - Epidemija ne bi finančno prizadela tudi verske skupnosti ??

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.04.2020 ob 21:10 Lendavski nadvojvoda gost

      Jezuš ni imel zlata,imel je srce.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.