https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Solidarnostni dodatek bodo upokojenci prejeli skupaj z aprilsko pokojnino

17.4.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so sodelovali vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović, podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter vladni govorec Jelko Kacin.  

Uvodoma je spregovoril Jelko Kacin, ki je odgovoril na vprašanje iz včerajšnje novinarske konference glede izplačila solidarnostnega dodatka upokojencem. Povedal je, da bodo upokojencem, ki so do dodatka upravičeni, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje le tega izplačal 30. aprila, skupaj s pokojnino za mesec april.

V nadaljevanju je spregovorila vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović, ki je z grafi predstavila, kako je epidemija potekala do zdaj.

Pojasnila je, da je število okužb v začetku eksponencialno naraščalo, potem pa je prišlo do zamika, ker se je reorganiziralo primarno zdravstvo. Kasneje so številke spet pokazale eksponencialno naraščanje, potem pa se je po ukrepih, ki so bili precej rigorozni - zaprte šole in vrtci, omejeno gibanje - stanje umirilo v neko stacionarno stanje, ki pa nas je seveda še naprej skrbelo, je poudarila.

Dejala je, da število primerov v tem času zaradi sprejetih ukrepov res ni naraščalo, a izgledalo je, da bomo morali živeti s temi ukrepi, kar pa je praktično nemogoče. Krivulja se je nato le obrnila navzdol, tako da se zdaj lahko pogovarjamo o postopnem popuščanju ukrepov in normalizaciji življenja, je dodala.

Glede na rezultate različnih modelov in pristopov lahko rečemo, da je epidemija pod nadzorom. A ne gre za epidemijo, ki se zaključi in popolnoma izzveni. Prehajamo v stanje, ko bo epidemija še tlela in bomo še imeli posamezne izbruhe, je še povedala Beovićeva.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je podrobneje predstavil postopno sproščanje ukrepov, ki jih je včeraj potrdila vlada. »Ocenjujemo, da se lahko pri delovanju določenih dejavnosti lahko izognemo možnosti okužbe, v kolikor še naprej upoštevamo navodila NIJZ,« je pojasnil.

Določili so izjeme prepovedi ponudbe in prodaje blaga in storitev, ki bodo začele veljati s ponedeljkom, 20. aprila. Med njimi so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in servisne delavnice, kjer se opravljajo storitve popravil in vzdrževanje tehničnega blaga, popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles. Storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ne prihaja do stikov s potrošniki, osebni prevzem blaga in hrana in prevzem na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Izjeme, ki bodo začele veljati s 4. majem pa so: prodajalne do velikosti 400 m2 prodajnega prostora, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih. Frizerski in kozmetični saloni ter saloni za nego psov, mačk in ostalih živali.

Počivalšek je ob tem opozoril, da je pri opravljanju vseh dejavnosti, ki so določene kot izjeme, potrebno upoštevati vsa priporočila in smernice NIJZ, ki so navedene tukaj.

Zaključil pa je z: »Moramo postopoma zagnati gospodarsko kolesje, ki se je bilo primorano za trenutek ustaviti. Do sedaj smo stali skupaj tako, da smo stali narazen. Sedaj prehajamo v obdobje, ko bomo zopet stali eden ob drugem, za skupno dobro in dobro naše države.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2020 ob 11:45 regica gost

      TO SO KATASTROFALNE NAPAKE VLADE JJ, IN ŠE MARSIKATERI UKREPI .

      46 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.04.2020 ob 16:28 Dominik gost

        Vse dobro dela nova vlada čestitke,ampak levičarji in mediji pa še kar pljuvajo.😡

        9 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.04.2020 ob 11:48 Ne laži gost

      Ge san upokojenec ka mo doubo tej dodatek, bole tupastoga dodatka je nej mogouče izmisliti. Ka se pa te več troši kak pred touf koronof naj mi nikak razloži. Tou je ta metanje pejnez. Či Janša mijsli ka mo ga zatou volo je v kmici, lejko mi da 2000 dodatka pa ga volo nemo.

      51 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.04.2020 ob 11:55 gost

        Ta dodatek je nabiranje novih volivcev za to vlado in nič drugega. 66 milijonov evrov za kupovanje glasov.

        52 19 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.04.2020 ob 11:54 gost

      Tisti, ki so zelo malo prispevali v pokojninsko in invalidsko blagajno dobijo evre, tisti, ki smo 40 let ali več ogromno dali v to blagajno, ne dobimo nič . Nobenih povečanih stroškov nimamo upokojenci - celo veliko manj stroškov, ker je vse zaprto - zato je ta dodatek samo nabiranje predvolilnih glasov pri manj pametnih ljudeh. Samo pomislite kaj bi se za 66 milijonov evrov dalo storiti v domovih starejših kjer je obupno stanje.SRAMOTA OD VLADE.

      61 23 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.04.2020 ob 8:05 B.K. gost

        Mislim,da imajo na splosno upokojenci absol.prenizke pokojnine,teh par eur ne pomaga kaj dosti. Te lestvice do 700 eur pa tudi niso realne. Po drugi strani pa mladi, ki ne delajo dobijo nadomestilo za brezposelnost,nekdo,ki je 40 let delal,placeval prispevke,je pa sedaj ce ima 800,900 eur pravi bogatas,zgleda tako, z ozirom na lestvico.

        22 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.04.2020 ob 9:17 Tz gost

        Tako je, tisti, ki je pridno delal in plačeval sedaj ne dobi nič. Podpirajo samo lenuhe. Delo so razvrednotili, le kdo bo še delal, če za ne delo dobiš več. Dodatek bi moral biti na družino, družinski proračun, tisti, ki so sami in se ubadajo z eno pokojnino ne dobijo nič.

        12 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.04.2020 ob 12:04 sd-samo denar gost

      Vejapa te vi to fajn solidarno vrnite,če vam ne paše dodatek.Ali pa ga nekomi podarite,ge puno ustanov ka bi nucali.Nikoli nede prav,če se ne da je nej ok,če se kaj da je nej ok ;-)

      25 30 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.04.2020 ob 12:45 gost

        Ti si eden tistih manj pametnih, o katerih sem pisal. Ne razumeš popolnoma nič. Ko so bili Janševi v opoziciji so venomer trobili VSAKEMU TOLIKO KOLIKOR JE VPLAČAL. Zdaj, ko so na oblasti, razmetavajo denar, da pridobijo naivne volivce. A ta denar bomo vračali tisti, ki ničesar nismo dobili, ne tisti, ki ste ga dobili. Popolnoma nepotreben dodatek.

        36 15 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.04.2020 ob 14:14 Ne laži gost

        sd-samo denar Ge san napijso dejstvo ka je dodatek brezvezen, ge ga fčasik vrnem samo če ga si vrnejo ka nemo naivna budala. Pa naj ga vrnej oštudenti pa socialni pa tak dale.

        13 8 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.04.2020 ob 12:05 gost gost

      Res je ta dodatek popolnona brezvezen ,razen za nabiranje točk in odobravanje morda enega dela upokojencev. Pa še ti znajo biti kritični. Sicer pa vlada je ta denar dobila iz Bruslja in ga nekako mora razdeliti, vse ne more pobrati zase in za svojo vodilno stranko, ker je treba poročati, kako se je razdelil, pa še tu lažejo in zavajajo. Res pa je tudi ,da bi se ta denar moral razdeliti bolj smotrno in ne samo za nabiranje všečnosti. V vsemskupaj je SRAMOTA OD VLADE, zakaj ne dovolijo javnomnjenjskih anket? Zato, ker so vladne stranke že sedaj izgubile večino. Iti na volitve in vprašati ljudstvo, tega se pa, bojijo. Nekaj bo treba ukrenit zdaj lahko čakamo, da bo še tajkun Bavčar dobil vladno službo, ko je na prostosti in mu je s strani vlade vse odpuščeno. Sramota za SLO. Kljub vsemu si take vlade nismo zaslužili. Tistih dvajset procentov, kolikoir jih ima vladajoča stranka je pa premalo, da bi ukazovali v sem.

      40 21 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.04.2020 ob 12:13 gost

      Ja tepa volite nesposobnega Šarca pa Cmerara še enkrat, če vam je vse narobe v tej vladi. Pa tudi nisem za Janšo a malo boljši je vseeno kt ta dva pajaca. Pa kera koli vlada bo prišla na oblast boste samo jokali pa se bunili, nič vam nebo pasalo, pa lahko sveti Pero pride na oblast. SAmo javčete za vsakši kurac.

      43 33 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.04.2020 ob 12:43 ...... gost

      Mislim, da zdravnica Beovoć res ima izbruh, kot je povedala in to v svoji glavi, kar nazorno prikazuje tudi frizura. Take "hzjskače" takoj za zapahe, ko bo ustavno sodišče svoje povedalo pa 2x za zapahe - dosmrtno. Imamo probleme z drugimi zdravstvenimi težavami, pa ne moremo priti do zdravnikov, jebem vam koronavirus, če obstaja je to princ teme s služabniki.

      34 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.04.2020 ob 12:48 .... gost

      trojica veličastnih, manjka Tonin, Hojs, Pivec in princ teme pa imamo tretjo verzijo 7 veličastnih, sicer vestern, kjer so se ljudje reševali pred pokvarjeno bando, v tem primeru pa nas pa veličastni zapirajo, da do osnovnih in hujših zdravstvenih uslug ne moremo.

      32 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.04.2020 ob 13:20 ..... gost

      OB 12:48, popravek "osnovnih in NUJNIH ZDRAVSTVENIH.....

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.04.2020 ob 13:34 koroški Šanji gost

      Preveč očitno je, da ste se rdeči organizirali pri komentiranju vlade Janrza Janše. Boli vas, da so se zadeve lotili na pravi način in da je Janez Janša pokazal predhodniku , kako je treba vladati. Boli vas, da prihaja čas, ko bo za vas konec privilegijev, ki vam nikakor nisi pripadali. V vsaki potezi nove vlade pa iščete napake in dlako v jajcu, ne pohvalite pa ukrepov nove vlade ,ki so dali rezultate. Zakaj le ste Prekmurci tako zaslepljeni s to rdečo barvo, ki vam in nam vsem v Prekmurju ni prinesla ničesar, čeprav so niti v Ljubljani vlekli Prekmurci, ki pa za Prekmurje niso naredili ničesar. Saj je verjetno jasno na koga mislim.

      44 26 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.04.2020 ob 14:25 fešta gost

        Zakaj le ste Prekmurci tako zaslepljeni s to rdečo barvo, ? Ker so že aprila 1945 organizirali prvo partizansko četo in to jim je uspelo celo en mesec pred kapitulacijo Nemčije !!

        27 16 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.04.2020 ob 13:58 puurdi gost

      koroški Šanji -tij mijsliš z lastnof glavo eli si sprogramejrani .

      13 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.04.2020 ob 13:59 šanji gost

      tij si rejsan koroški, malo si pač desno udarjeni, tvoji lažnivci, pijanci, ki jih sedaj lahko spremljamo po medijih pa ne delajo nič drugo kot to, da kopirajo Avstrijo, nas pa kopira Hrvaška. Edino, če gledaš HRT, lahko vidiš, da so tam okuženi v bolnicah /Split, Zagreb), da za okužene imajo pripravljene hotele v Zagrebu, kateri so v njih so lepo vsak v svoji sobi itd. Problem je pa ta, da Janša nima kaj reševat, ker virus pač kot virus obstaja, ni pa smrtonosen in ne terja policijske države. To oš uvidel sam po dveh mesecih, csicer bo pa cel svet priča prevari in nategu Kitajcev. Že čakajo na letališčih, če spremljaš medije. In kam naj bi najraje šli, V EVROPO. ONI SO V DVEH MESECIH NAREDILI TOLIKO AVTOMOBILOV, DA TOVARNE (AVTOMOBILSKE) V NMČIJI lahko odpustijo 50.000 delavcev. To pa potegne ostalo gospodarstvo , ki sledi avto industriji v propad.Slišiva se za novo leto, da mi kaj več poveš o JJ, ZAČETNIKU SLOVENSKE GOSPODARSKE KRIZE, KI BO ŠELE PRIŠLA.

      21 28 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      17.04.2020 ob 14:38 gost

      Kaj debeli ti si obozevalec Ozzy Osburna on je edini princ teme. To si nebi mislil, da njega poslusas in obozuujes ni v tvojem stilu. Ne vem zakaj Ozzya vsak dan omenjas.

      1 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      17.04.2020 ob 15:25 Monika gost

      Ja, res je, da tisti, ki so delali 4o let in 35 let kot je zakon zahteval ostajajo praznih rok. Tisti, ki pa so delali mnogo manj pa so sedaj nagrajeni. Lepo bi bilo, da tudi ti dobijo. Ne smemo nagrajevati.... Pa tudi regres bi moral biti izplačan ena pokojnina ne, da je lestvica. To ima Avstrija in še drugi.

      24 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.04.2020 ob 15:40 gost

        Jebem jaz Janšo in njegovo vlado. Kaj se ti ljudje grejo z našim denarjem. Pa kako nekateri bogatijo s temi maskami in zaščitnimi sredstvi. Celo vodstvo policije so zamenjali in nastavili svoj kader, da jim nihče nič ne more. 42 let sem z velikimi zneski polnil pokojninsko blagajno,pa ne dobim nič. Dobi pa tisti, ki je 15 let ali manj polnil z malimi zneski to blagajno, študenti, ki so samo strošek države, socialci, ki niso še nič dali državi, ........ Ne gre mi za teh par sto evrov, ker jih ne rabim, niti me z njimi ni mogoče kupiti kot veliko tistih, ki bodo ta dodatek dobili, GRE ZA PRAVIČNOST IN POŠTENOST. Tega pa pri naši vladi ni. Ta denar, ki ga vlada tako brezbrižno razmetava za svoje volilne glasove, bomo pa vračali mi, ki finančno bolje stojimo in ne oni, ki so ta denar dobili. Kdor tega ne razume..........................

        30 15 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.04.2020 ob 19:02 Suzana gost

        Ogromno je upokojencev, ki ao delali 40let. Pa imajo 500eur pokojnine in dobijo dodatek. Verjwmite, da jim bo se kako prav prisel. Ne verjamem pa , da se s tem dodatkom da kupiti volilni glas. Ja le komu.. Taistim, ki so krivi, da so pokojnine po novem tako sramotno nizke.

        21 13 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.04.2020 ob 9:12 gost

        Suzana, sem ti napisal dolg odgovor, a ni objavljen. Cenzura? Ga bom poskušal onoviti v krajši obliki. Sam imam pokojnino po socialističnem zakonu ZPIZ - 1 v višini 79 % pokojninske osnove. Zakon ZPIZ - 2 sta napravila Janša in Vizjak in so ga sprejele v parlamentu stranke SDS, NSi, Desus. Ta zakon velja od 1.1.2013 in po tem zakonu ima nov upokojenec po 1.1.2013 za 40 let dela pokojnino v višini 57 % pokojninske osnove. ZATO SO POKOJNINE NIZKE. Janša in vse te naštete stranke so napravile in sprejele tudi zakon ZUJF, s katerim so zamrznili pokojnine in odvzeli upokojencem dodatek za rekreacijo. Ker so pa upokojenci s spominom zlate ribice, veliko med njimi je tudi na pol dementnih, bodo zdaj zaradi teh 130 ali 300 evrov dodatka volili ravno te, ki so jim to bedo povzročili. Koliko tisoč evrov so jim pa ti s svojima obupnima zakonoma odvzeli, pa njihovi možgani niso več sposobni registrirati in dojeti. To ni žaljenje upokojencev, to so dejstva, ker se ( sem se pred virusem ) družim z njimi in vidim kam seže njihova pamet. Tudi sam sem upokojenec, star 71 let, a k sreči me spomin še ne vara. Vsi ti podatki, ki sem jih zapisal, so dosegljivi na Googlu. Žal se bo veliko neumnih volivcev dalo kupiti za 130 evrov.

        15 7 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      17.04.2020 ob 15:50 gost

      Rdeči ste sposobni edino pri kritiziranju vlade JJ.Za časa šarca pa nič od vas glih toliko da z srpentinškom vred niste skakali v PRAZEN BAZEN.Kot je že nekdo prej omenil iščete dlako v jajcu.Pokvarjenci.Niso dobri ne taki ali drugačni ukrepi.Če janševa vlada ne bi pravočasno ukrepala bi imeli toliko mrtvih kot je zdaj okuženih.Da ne bom zdaj vseh omenjal tudi BELGIJI je vse ušlo iz nadzora.Pa naj napiše en levak če ima jajca koliko je tam MRTVIH.Če pa nebi ukrepali in bi bilo tisoče mrtvih te bi še leva nesnaga pizdila.Zato pa se gonite v 3 krasne vsi levuharji .

      15 33 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.04.2020 ob 15:56 gost

        Samo to ti bom napisal, da sem siguren, da je tvoj IQ manjši od 60. Končal bom, ker za takega bedaka je res škoda mojega časa. Ti pa živi dalje v Noriški pravljici.

        19 13 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      17.04.2020 ob 15:53 gost

      Kar se tiče pravičnosti in poštenosti o tem levuharji ne morete razpravljati.Ker tega na levi enostavno ni in nikoli ne bo.AMEN

      14 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      17.04.2020 ob 16:31 Nateg gost

      Torej z aprilsko pokojnino 2xdodatek ,za april in za marec ,ali ne?????

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      17.04.2020 ob 17:21 Risto Kubura gost

      Dobili boste penal - mawashi geri vam dal moj prijatelj NEMANJA MILOVIČ ajde u akciju!!!!!

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      17.04.2020 ob 20:33 gost

      Ti ki si napisal da bo treba denar vrniti z obrestmi vred --- - zdaj si pa skapiral da drek smrdi ,vsaka ti čast.sigurno si levuhar ,ker iz nore luknje nori veter piha.povej če veš kje dajejo kredite katerih ni treba vračati in da ni obresti.Pameten levuhar nimaš kaj .Še bo nekaj iz tebe.Take kredite so dajali na PROBANKI in Fakttor banki..krediti so bili samo za levuharje.Njihove svinjarije pa smo morali pokriti DAVKOPLAČEVALCI. Paraziti levi.

      6 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      17.04.2020 ob 22:13 Kan gost

      Denar so dobili vsi , penzionisti ,studentje samo bolani niso in zivijo v revscini so starejsi nisu se v pokoju , 400 €dobijo SRAMOTA!!!

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      18.04.2020 ob 7:36 Pepi gost

      Na bruhanje mi gre, ker pri vsaki zadevi pridete na leve in desne, zraven pa še žalite. A to, da zaradi nekaj nevzgojenih drzavljanov kaznujes vse ostale je v redu ukrep? Bovcan, kjer imajo enega obolelega, ne sme v Kobarid. Halo?!...

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.04.2020 ob 9:22 Lendavski nadvojvoda gost

        Pepi,te pa daj,školjka je tvoja,ka du žuča prijdeš,pa ne mejšaj se med nas Pomurce,Prekmurce,pa Vougre,jej paštu,žganike,pa tüu boj.Mater, že vsi ščeju biti Panonski,tou pa nej.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      18.04.2020 ob 14:30 Gorenjka gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.