https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Porabski Slovenci so Civilni zaščiti Murska Sobota podarili dva tisoč mask

21.4.2020  

V ponedeljek, 20. aprila, je na mejnem prehodu Hodoš potekala predaja dva tisoč pralnih mask, ki jih je Zveza Slovencev na Madžarskem podarila Civilni zaščiti Murska Sobota.

Vodstvo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu se je konec preteklega meseca s pismom obrnilo na rojake v zamejstvu in po svetu in jih prosilo za pomoč pri spopadanju s pandemijo.

Na prošnjo so se požrtvovalno odzvali tudi v Zvezi Slovencev na Madžarskem, ki so priskočili na pomoč tako porabskim Slovencem kot matični domovini. Tako je v imenu Zveze Slovencev na Madžarskem predsednica Andrea Kovacs včeraj podarila maske Civilni zaščiti Murska Sobota, ki jo je na predaji zastopal vodja izpostave mag. Martin Smodiš.

Gospa Kovacs je ob predaji povedala, da so takoj, ko so prejeli pobudo Urada odločili, da pomagajo po svojih močeh. Ob pomoči sodelavcev Razvojne agencije Slovenska krajina so razrezali material za pralne maske, te pa je nato zašilo podjetje iz Monoštra. Izdelali so 5500 pralnih mask, 3500 je bilo razdeljenih v Porabju. Dobile so jih institucije, vrtci, trgovci in seveda prebivalci slovenskih naselij. Odločili so se, da 2000 mask podarijo Civilni zaščiti Murska Sobota in z res lepo gesto pripomorejo k medsebojnemu sodelovanju in pomoči. Maske je v imenu Civilne zaščite hvaležno sprejel gospod Smodiš, ki je povedal, da jih bodo z veseljem razdelili med prebivalce, ki živijo ob meji.

Dogodka pa se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, ki se je Zvezi Slovencev na Madžarskem iskreno zahvalila za tako lepo dejanje, ki še posebej pokaže, kako znamo Slovenci na obeh straneh meja stopiti skupaj in si pomagati, ko je to potrebno.

Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Maske so bile podarjene in so delo Slovencev v Porabju in imajo za nas in za vse, ki jih bodo prejeli, neprecenljivo vrednost, saj kaže na solidarnost, ki jo Slovenci zmoremo. S strani Zveze Slovencev na Madžarskem so sporočili, da je sicer strošek znašal nekaj čez 3.000€, kar pa ne vključuje kar nekaj ur dela, ki je bilo opravljeno prostovoljno.

Na dogodku sta bila prisotna tudi generalna konzolka iz Monoštra gospa Metka Lajnšček in direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančić, so zapisali na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.04.2020 ob 13:58 čondraš gost

      Pohvalno in HVALA, upam da bo Slovenija naredila več za zavedne zamejske Slovence, kot je do sedaj . Slovenija bi morala prenehati financirati manjšine , madžarsko, Italijansko, cigansko in bi morala ta denar nameniti za svoj narod. Enako lahko storijo, Madžarska, Italija in...ups, cigani nimajo svoje države, torej se naj legalno znajdejo po svoje in si mednarodno naj pomagajo z raznimi skladi.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.04.2020 ob 16:55 ilus gost

        To je res pohvale vredno in nam živečim v Sloveniji v opomin, da se je pri nas res slabo delalo v preteklih letih, večinoma pod levimi vladami. Dobro se še spomnim, ko smo mi Slovenci pomagali Slovencem v Porabju, samo takrat so naši bratje živeli za železno zaveso pod trdim komunizmom in takoj po padcu železne zavese. Vendar sedaj se je marsikaj spremenilo v dobro na Madžarskem. Mi pa še vedno stopicamo namestu in imamo pogle obrnjen proti Balkanu. Upam, da z novo vlado bo šlo nabolje, če ne z državami srednje Evrope potem bar z državami Višegrajske skupine.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.04.2020 ob 14:28 2 metra gost

      Tou je 2 metra eden od drujgoga?

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.04.2020 ob 15:47 gost pet gost

      Zelo lepa gesta in pohvalna. Upam, da se jim bomo prekmurci oddolžili. Še enkrat se vidi, da smo istega rodu in mentalitete. Da so tam šivali maske za naše ljudi ni samo simbolična gesta, temveč mnogo več. Tokrat se s čondrašem strinjam.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.04.2020 ob 17:45 gost 2 gost

      Joj Ilus, ne govori bedarj. Da bi se združili z višegrajsko skupino, pa z diktatorjem na O, niti imena nočem napisati, to je pa res zadnje, kar bi Slovenija potrebovala. Do tega ne more priti, ker bodo ljudje proti. Ti pa, če ti je tam taj lepo - izvoli, ne branimo ti, samo bedarij ne bluzi. Sicer pa lepa in pohvale vredna gesta naših rojakov - hvala.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.04.2020 ob 18:51 Gost gost

      Neizmerno pohvalno iz več strani. Ostali so kljub madżarizaciji zavedni slovenci niso kolaborirali z mafżarizacijo. Slovenskim madżarom,ki so slovenstvo zatajili pa je vażen samo denar in nič drugega drżavi. 70 demdeset let so lagali da so ugrofinci, po raziskavi IZVOR MADŻAROV NI VERODOSTOJNI PODATKOV. ............... VEREDOSTOJNI PODATKI ...SLOVENSKI PREDNIKI KATETE ZATAJILI IN SE OPREDELILI ZA MADŻARE. ........Zato moramo cenit porabce, kaj so prestali in kako se borijo za svojo slovenstvo. So del nepotujčene zahodne nekoč slovenske madżarske,,,,slovenske panonije.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.