https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Raziskava razširjenosti covid-19 doslej brez pozitivnega vzorca

22.4.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 sta danes o raziskavi razširjenosti virusa me populacijo spregovorila spregovorila član svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Miroslav Petrovec ter predstojnica Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje dr. Maja Sočan.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je uvodoma povedal, so s študijo že začeli v ponedeljek na minimalnem vzorcu. Iz logističnih razlogov so s testiranjem pričeli v Ljubljani, odvzeli pa so malo manj kot 200 vzorcev, ki so bili čez noč testirani. »Za zdaj med odvzetimi ni bilo pozitivnega preiskovanca, kar na glede na število odvzetih vzorcev in tudi na siceršnjo epidemološko situacijo ne preseneča,« je povedal Petrovec.

Aktualni podatki spletne strani Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo kažejo, da je od 3000 povabljenih v raziskavo, sodelovanje do sedaj potrdilo 1093 oseb, odvzeli pa so 314 vzorcev. Petrovec je ob tem vse, ki se na vabilo še niso odzvali spomnil, da imajo do petka še čas, da vabilo sprejmejo, potrdijo in se z ekipo dogovorijo za odvzem vzorcev.

Okoli 30 povabljenih je po zadnjih informacijah Petrovca sodelovanje zavrnilo. Nekatere od njih je strah postopka odvzema vzorca, češ da je to boleče. Na nekaterih portalih so se namreč pojavili videoposnetki, ki pa ne odražajo pravilnega odvzema brisa. »Tako jih ne izvajajo na terenu. Nihče ni imel pritožbe nad tem, da bi bil postopek boleč,« je zatrdil na novinarski konferenci.

Izpostavil je tudi, da bo na končne rezultate, ki bodo povedali nekoliko več, potrebno počakati približno deset dni od začetka študije, saj bo drugi del raziskave, ki poteka na krvnih vzorcih, izveden nekoliko z zamikom. Kot je objasnil, bodo takrat vsi preiskovanci dobili skupno poročilo o njihovem zdravstvenem stanju, če pa bodo odkrili kogar koli, ki bi bil pozitiven, bo ta takoj obveščen, obveščen pa bo tudi področni epidemiolog, ki bo odredil ustrezne ukrepe.

Kot je pojasnila predstojnica centra za nalezljive bolezni na NIJZ Maja Sočan, bi osebo s potrjeno okužbo epidemiolog poklical, se z njo pogovoril glede simptomov, kontaktov in možnosti kraja okužbe. Poudarila je, da mora vsaka okužena oseba v najmanj 14-dnevno izolacijo, lahko pa je tudi daljša glede na klinični potek bolezni. Epidemiolog bo za njegove domače, ki bi se lahko okužili, predlagal sedemdnevno karanteno, po koncu katere jim bodo odvzeli bris, nadaljnji ukrepi bodo odvisni od rezultata testiranja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.04.2020 ob 18:22 menjaj gost

      gospod vodilni, daj si že enkrat neke druge cunje nase, da ne boš imel vedno iste, , ali pa je to zato, da si te bomo zapomnili kot novega Einsteina.Itak te jebejo samo Janšove ovce.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.