https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Gospodarska klima dosegla najnižjo vrednost v celotnem opazovanem obdobju

28.04.2020 ob 6:00  

Vpliv koronavirusa se je odrazil tudi na razpoloženju gospodarstva in prebivalstva, saj so se močno  znižali kazalniki zaupanja v vseh gospodarskih panogah in med potrošniki, tako na letni kot mesečni ravni. Kot so zapisali na Statističnem uradu je gospodarska klima dosegla najnižjo vrednost v celotnem opazovanem obdobju.


Gospodarsko razpoloženje na mesečni in letni ravni občutno nižje

Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila aprila za 35,8 odstotne točke nižja kot marca in se ustavila pri -39,5 odstotne točke. Vrednost kazalnika pa je celo dosegla najnižjo vrednost v celotnem opazovanem obdobju. Kazalnik je padel za 39,6 odstotne točke pod dolgoletno povprečje.

Na znižanje kazalnika gospodarske klime na mesečni ravni so vplivali v vseh gospodarskih panogah: kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 13,8 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 12,4 odstotne točke), kazalnik zaupanja med potrošniki (za 6,1 odstotne točke), v trgovini na drobno (za 1,8 odstotne točke) in kazalnik zaupanja v gradbeništvu (za 1,6 odstotne točke), navaja SURS.

Glede na april 2019 je bil kazalnik gospodarske klime v letošnjem aprilu za 46,2 odstotne točke nižji. Na znižanje vrednosti tega kazalnika na letni ravni so prav tako vplivali vsi kazalniki zaupanja; v storitvenih dejavnostih (za 18,3 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 15,6 odstotne točke), kazalnik zaupanja med potrošniki (za 8,2 odstotne točke), kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za 2,1 odstotne točke) in v gradbeništvu (za 1,9 odstotne točke).

Največji delež podjetij je kot omejitveni dejavnik proizvodnje navedlo negotove gospodarske razmere (49 %) ter druge dejavnike, kjer so navajali predvsem koronavirus in omejitve, povezane s tem. 9 % podjetij je poslovalo brez omejitev.

 

Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih dosegel najnižjo vrednost v celotnem obdobju opazovanja

Vrednost kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bila aprila 2020 za 31 odstotnih točk nižja kot marca 2020. Glede na april 2019 je bila nižja za 39 odstotnih točk, prav tako za 39 odstotnih točk je bila nižja od dolgoletnega povprečja, sporoča SURS.

Najbolje je na znižanje vplivalo zmanjšanje skupnih naroči (za 57 odstotnih točk), izraziteje se je znižala tudi pričakovana proizvodnja (za 38 odstotnih točk). Zaloga končnih izdelkov se je za 3 odstotne točke izboljšala.

Kazalniki zaupanja v trgovinah z najnižjimi vrednostmi

Tudi kazalnik zaupanja v trgovini je dosegel najnižjo vrednost v celotnem obdobju opazovanja, to je od januarja 1999, najbolj pa se je od kazalnikov poslabšala pričakovana prodaja. 

Največ podjetij v trgovini na drobno je kot glavni omejitveni dejavnik v svoji dejavnosti navedlo konkurenco v sektorju (36 % podjetij), sledili so nizko povpraševanje (32 % podjetij) in visoki stroški dela (te je navedlo 25 % podjetij). Le še 7 % podjetij v trgovini na drobno se pri svoji dejavnosti ni srečevalo z omejitvami. Več kot polovica podjetij je navajalo tudi težave zaradi koronavirusa.

Izrazit padec tudi v gradbeništvu

Izraziteje se je v gradbeništvu poslabšalo poslovno stanje (za 68 odstotnih točk), obseg gradbenih del (za 60 odstotnih točk) in pričakovana naročila (za 56 odstotnih točk).

Poleg omejitev zaradi koronavirusa so najpogosteje navedeni omejitveni dejavnik pri poslovanju gradbenih podjetij še nezadostno povpraševanje (navedlo jih je 23 % podjetij). Sledila sta jim visoki stroški dela in velika konkurenca v dejavnosti (vsakega je navedlo po 22 % podjetij). 9 % gradbenih podjetij ni omenjalo omejitev.

Tudi v storitveni dejavnosti najslabši kazalniki doslej

Tudi kazalniki pričakovanj in stanj v storitveni dejavnosti so se občutno poslabšali. Pričakovane prodajne cene, pričakovano zaposlovanje in pričakovano povpraševanje so dosegli najnižje vrednosti v celotnem opazovanem obdobju, to je od aprila 2002.

V storitvenih dejavnostih je njihovo dejavnost oteževalo nezadostno povpraševanje (37 % podjetij); druga najpogostejša omejitev so bile finančne ovire (11 % podjetij). Le 19 % storitvenih podjetij se pri svoji dejavnosti ni srečevalo z omejitvami. Podjetij, ki so navedla druge dejavnike, je bilo 54 %; večina je poročala, da jih omejuje koronavirus in ukrepi države.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.04.2020 ob 7:39 VSE SE VRAČA IN PLAČA gost

      Gospodje lastniki in veliki šefi, bo potrebno denar, ki ste ga poskrili po davčnih oazah za časa levičarsko - komunistične oblasti nazaj nosit če boste hoteli preživeti. Vsi ostali levičarski drogeraši , delomrzneži v civilnih iniciativah in združeni v ostalih bandah, ki nikoli v življenju niste delali. ker ste bili prisesani na samopostrežni državni bankomat - napajalnik, uber ljudje, za katere zakonodaja v Sloveniji ne velja in ki protestirate kljub prepovedi in hujskate narod, proti vladi, takoj ukiniti vse financiranje, ker je to naš davkoplačevalski denar. BOSTE SE MORALI SPRAVITI DELAT ALI PA BOSTE LAČNI. BOMO VIDELI ČE BOSTE LAČNI IMELI TOLIKO ENERGIJE IN ČASA ZA PROTESTE.

      7 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2020 ob 10:39 gost

        Še eden butec več z nedokončano osnovno šolo. Tajkuni so dokazano nastali v času Janševe vlade 2004 - 2008.

        13 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2020 ob 11:07 gost

        Saj res, ko vas je Janša z avtobusi dal voziti v Ljubljano, da ste cvilili in se drli pred sodišči, ste dobili sendvič. Ne verjamem pa, da vas je ta sendvič nasitil. Ura dela tika - taka, tika - taka. Vas čas se odšteva.

        13 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.04.2020 ob 9:48 Gost gost

      Prisla bo gospa bratosek,,,pocistila bo ta nered,,kerega je ustvarila ta nsposobna vlada,,mogoce ji bo spet uspelo ,enkrat je ze pocistila za nesposodnim ,,,pirincon teme,,

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.04.2020 ob 10:18 gost

      Princ teme OZZY OSBURNe ti jebe mater komunistično in tvoj pofukani ustaški gobec. Crkni že enkrat debeli vred z tem tvojim princem. Zakaj se taka nesnaga nemre že enkrat vtegniti.

      1 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2020 ob 10:46 gost

        Res zdaj mislim o tem kako je ta vaš desni koronavirus nevaren. Od novega leta hodm po trgovinah, po mestu, po deželi, po vinogradu - na začetku brez zaščite -, star sem 71 let, pa me ta nevidni sovražnik noče in noče napasti. Res malo čudno to vse skupaj. Glavno, da ste maloumni nasedli tej prevari. Nisem ustaš, pa tudi komunist nisem bil nikoli za razliko od vašega pastirja puklastega, ki je klečal pod Titovo sliko, na glavi pa nosil rdećo peterokrako zvezdo.

        13 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.04.2020 ob 10:30 Gost gost

      Komentar 7,39 ,,ce se boris proti tajkunan se cas vedno najde pa ce delas ali pa afne guncas ,tij verjetno veliko delas , da si vscas prisoten ko komentator,,

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.04.2020 ob 11:15 gost

      E seveda nisi komunist praviš, zakaj ga pa tak potem poveličuješ pa nosiš v oblakih isto tak napeljuješ narod naj vodilo levico, daj trobi to 5 letnim otrokom, oni ti bodo mogoče še verjeli, komunajzar od glave do pete si, preberi si nazaj malo svoje komentare, kak poveličuješ komunizem, partizane, Jugoslavijo, Tita, vso levico ali pa si tak zdrogiran, da več ne veš kaj pišeš. Včasih bi rabili več čondrašov, da ti pove resnico, te pa cviliš ko malo dete pa si užaljen, če ti resnico napiše. Ti si dosti bolj prismuknjen kot čondraš, on vsaj stoji za svojimi stališči, prizna da je desničar in to je to. Ti pa bi na vsaki dve minuti menjal dlako, sam ne veš kaj si, to je najhujše, ko se spopadaš z svojim notranjim jazom. No če ti ne veš kdo si pa ti jaz povem. Na portalu pomurec ni bolj zagrizenega komunista od tebe. Zabiti komunajzar si.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2020 ob 11:48 gost

        Komunajzar je Janša in cel vrh stranke SDS. Ne razumem kako desničarji dopuščate, da vas vodijo sami komunajzari. Komunajzar Janša dela z vami kar hoče, vi mu pa dupe ližete.

        10 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.04.2020 ob 11:29 Levuhar smrduhar gost

      Samo komunistična levičarska logika je takšna da je ta vlada zajebala vse, s tem da so levičarski komunisti 80 let na vladi. Dragi levuharji, ne boste verjeli, ampak v proračun mora nekdo vložiti, da ga vi lahko molzete. Čudno a ne?

      2 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.04.2020 ob 12:01 gost pet gost

      Oni gost ob 1o,18 pa še nekaj vas je, sicer malo, je spet dokazal kakšno zarukano budalo je. Sram te je lahko , pogrezni se v luknjo in tam čakaj ,da bo tvoj tajkun, lopov, princ teme in še marsikaj in njegovi podrepniki odišo že končno iz politike in pustil ti državo svobodno dihati. To se bo zgodilo in se že dogaja. Zakaj protesti, ker je tako lepo? Zakaj še vedno omejitev gibanja, drugod pa se vse odpira, ker se ti fašisti bojijo ljudi, zdaj pa jih popisujejo in grozijo s sankcijami, je to demokracija? To je svinjarija. Tudi jaz grem na proteste in mi ni treba sendviča. Rajo so zadovoljili s sendviči in plačano karto do ljubljane, sebi pa nakradli milijone. Samo čisti primitivn eži tega ne vidijo. Uživajte v vladnem sendviču, dokler še lahko.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2020 ob 12:10 gost

        Princ teme OZZY OSBOURNE TI JEBE MATER KOMUNISTIČNO PA JEBE V TVOJ USRANI USTAŠKI GOBEC: CRKNI GOVNO POKVARJENO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        0 8 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.04.2020 ob 12:08 gost

      Praviš, da je JAnša komunist. Zakaj pa si te proti njemu????????????? Saj pa ti si najbol zagriženi komunist na portalu pomurec in v celem prekmurju. Sam sebi v skledo serješ. Se pravi, da boš šel sam proti sebi protestirat. Ni kaj, to pa je za umski oddelek via Hrastovec, tam majo eno celico na zaprtem oddelku rezervirano samo za tebe, pa še dezinficirali so jo. Samo, ne pozabi omeniti, ko te sprejmejo da si na trdih drogah, da ti bodo tudi glede tega pomagali.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.04.2020 ob 12:38 Komunajzar šalabajzar gost

      Zanimivo, pomurci ste zaradi 80 let vladavine komunistov najbolj zaostala regija v sloveniji, ampak vi te komuniste še skoz podpirate. Naj razume kdor more. Aja, Kučan je iz vaših koncev doma. Vse jasno.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.04.2020 ob 13:34 Sonce gost

      Vsi potporniki ,,,princa teme,,zakaj pa taka agresija,kaj pa vas jele strah ,vasega poloma ,ne se bat gospa bratosek bo vse za vami nsposobnezi pocistila ,,enkrat ji je ze uspel ,,pustimo se presenetit,

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2020 ob 13:40 čondraš gost

        buuu komunajzerji...sledi čistka, za vas bodo samo đše delovna mesta na drugem tiru s krampom v rokah, ap izgon z države, kot je to Tito počel nekoč.

        0 8 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.04.2020 ob 13:48 gost

      Za vas (princ teme) je božji bič! Vsi se ga bojite kot vrag križa ! Še hujši bo ,dokler vas ne pokori kot jagenjčke ki potem obmolknejo in goflje zaprejo za vedno! JJ tij si đek levaki pa žmigoji! Vij se po teh forumih največ oglašate ker ste delomrzneži in imate čas tričetrt vas je na sociali! samo pipice se vam zapirajo ! banda!!!

      1 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2020 ob 14:18 gost

        Že vem kaj te boli, zato si tako sovražno nastrojen. Janša je socialcem ( starša + štirje otroci ) dal 900 evrov, tebi pa nič. To te boli, peče, razganja, srbi. Ti se mu cel čas v rit vlečeš pa si ostal brez vsega, oni se pa smejijo iz njega, pa so od njega vse dobili. Pazi, da ne boš znorel od favšije.

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      28.04.2020 ob 15:06 Komunajzar šalabajzar gost

      Janša je dal denarno podporo družinam, ki imajo otroke. Levičarji pač te podpore niso deležni ker levičarji imajo pse za svoje družinske člane ali pa so homoseksualci in spet ni nič.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2020 ob 16:54 Lendavski nadvojvoda gost

        Komunaj....,zaradi idiotov primitivnih,kot si sam,dno eno,Pulkasti spet odleti.Tak.Pa Amen tudi.Pripis,pediči so v glavnem vatikanski,pedri tudi,pa tisti,ki so jih njih mamike dokončno uničile kot karakterje tudi,tem pa ne stoji,le kile nabirajo.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.04.2020 ob 16:46 Nocko gost

      Komi pa pod nogami tako gori ker svoje jeze nemora brzdat,zakaj pa le taka jeza paste se ja na vladi,ali ste obupali ne se sekirat ,,rezervni scenarij se ze pripravlj,,poletje bo baje zelo vroce,

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      28.04.2020 ob 16:57 gost

      Te tihe stavke so Janši nagnale strah v kosti. Kar naenkrat bo začel vse odpirati. Korona virus se je pa neznano kam izgubil. Kaj šele bo, ko bo nas na ulicah 50 000 in več? Kam boste bežali?

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      28.04.2020 ob 16:58 niki gost

      če bomo lačni vas desničarje pojemo brez kruha.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2020 ob 17:14 Lendavski nadvojvoda gost

        Desni so kot odrasla deca,še vedno poslušajo in verjamejo v pravljice in laži,malo vatikanskim,malo Puklastemu.Le kakšen posel dela v teh zlatih časih Rajkec?

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      28.04.2020 ob 17:04 laž gost

      komunajzar šalabajzar, pa 8. vololna enota, kamor spada tudi Lendava vedno voli Janšo, torej ni volitev ne spremljaš. Ali pa je Lendava na Madžarskem, pa si jo ti zamenja za Lenti, tam je pa Orban šef - torej??????????????????

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      28.04.2020 ob 17:24 gost gost

      Kdor ima rad represije, kazni, goljufije, kraje itd. voli FAŠISTE, ker ne v e razmišljati s svojo glavo. Res ste eni ubogi, ka se date tak manipulirati enemu zaporniku, psihopatu in še kaj. Baje zdraj daje neke subvencije, denarne dodatke itd. Kje pa vzame ta denar? Mislite, da da iz svojih davčnih oaz? Kje pa, od davkoplačevalcev. Država je že v denarni katastrofi, ko bo vse zapravljeno pa bo stisnil rep med noge in vse pustil, tez odšel neznano kam. To bi bilo še najboljše in nikoli več nazaj. Še neka. Ste zasledili, da bi bil v katerikoli državi na svetu nekdo v politiki in želel biti glavni že trideset let? Ne , ni jih razem pri nas- beda in sramota, da se takšni še podpirajo in betežna raja. Da b i v as še bolj držal na uzdah, drugo si ne zaslužite, če takšno vlado podpirate.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      28.04.2020 ob 17:52 jebeš gost

      gospodarstvo, živjo hišni pritvor, čudno da "stoji" država, ko javni sektor počiva. Nimajo strank, ne papirologije, ne pijejo kavic 6x dnevno - torej vsega tega ne potrebujemo. Sedaj se lahko podaljša bilo kak dokument, ko tega ne bo -to ponovno ne bomožno. Nujno na ustanovo, da se vidi, da "nekdo" nekaj dela. Pol občin razvidno iz situacije ne potrebujemo.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      28.04.2020 ob 18:14 Komunajzar šalabajzar gost

      Lendavski mutivoda, ti praviš da so cerkveni sami homoseksualci, ampak le zakaj je potem cerkev proti peederskim porokam vi komunisti bi pa peedrre radi skupaj omožili? Vi levičarski pedri bi celo radi otroke skupaj imeli. Ampak veš ti lendavski mutivoda, v riti boš bolj težko zanosil. Aja vi levičarski peedri lahko zanosite izvenmaternično.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2020 ob 18:49 Lendavski nadvojvoda gost

        Komunaj...,enostavno je,zato,ker so v "nazivnem celibatu".Torej,duhoven se ne sme poročiti,ne z žensko,ne z moškim(polno bi bilo takih porok),z dečicov pa itak nej,ve RimPapa nekaj o tem.Pa kaj komunisti,levičarji,take poroke,če si vsaj malo razgledan,so se začele v vernem,kapitalističnem sistemu zahoda.Zdaj pa spat,sanjat Ivana.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      28.04.2020 ob 20:04 Komunajzar šalabajzar gost

      Ti lendavski mutivoda imaš švoh procesor in si funkcionalno nepismen. Povej zakaj ste potem levičarji komunisti tako zagreti za pederske poroke in pederske zanositve. Če bi blo po tvoji logiki potem bi bli farji bolj za to, pa ste vi levaki. Vi levaki hodite z gumastimi kuurci v zobeh po mavričnih paradah po ljubljani ne hodijo farji po Vatikanu

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.