https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Protestirali tudi zaposleni v Centru za starejše Murska Sobota

24.4.2020  

Zaposleni v več kot 70 domovih za starejše in zavodih za odrasle s posebnimi potrebami so se danes zbrali pred zavodi in z mirnim protestom opozorili, da jih pristojni v času z epidemijo koronavirusa ne slišijo in da razmere niso urejene. Protestno so se zbrali tudi v Center za starejše Murska Sobota.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije, njenih članov, zaposlenih, stanovalcev in svojcev je pripravila peticijo in miren protest za ureditev stanja na področju skrbi za starejše, saj menijo, da so konkretni učinkoviti ukrepi na teh področjih bili redki. 

Med drugim so zahtevali:

• Dosledno osamitev vseh stanovalcev s koronavirusno boleznijo 19 izven domov za starejše, saj ti nimajo ustreznih prostorov za izolacijo ter niso usposobljeni in registrirani za bolnišnično zdravljenje in oskrbovanje velikega števila oseb s koronavirusno boleznijo 19. Domovi za to nimajo niti ustrezne medicinske opreme niti dovolj številčnega kadra, ki bi bil v skladu z zakonodajo usposobljen za zdravljenje in oskrbo.

• Ustrezno zdravljenje stanovalcev s koronavirusno boleznijo 19 v bolnišnicah. Z odklanjanjem sprejema v bolnišnico se stanovalcem domov za starejše krši ustavna pravica do zdravljenja in se jih potiska v diskriminatoren položaj glede na druge državljane.

• Enotno in strokovno utemeljeno strategijo za preprečevanje širjenja virusa Sars-CoV-2 v domovih za starejše. Domovi za starejše se poleg vseh izzivov soočajo tudi s številnimi navodili in zahtevami pristojnih, ki se nenehno spreminjajo in ne upoštevajo najboljših domačih in tujih praks.

• Takojšnjo objavo navodil za izplačilo kriznih dodatkov zaposlenim v domovih in hitro nakazilo potrebnih sredstev izvajalcem.

• Pokritje vseh dodatnih stroškov, kot so stroški dela, stroški materiala in drugi stroški, ki so nastali zaradi epidemije virusa Sars-CoV-2, vsem izvajalcem institucionalnega varstva starejših v javni mreži v okviru drugega paketa interventnih ukrepov.

• Spoštovanje veljavne zakonodaje in predpisov, kot sta Zakon o nalezljivih boleznih in Pravilnik o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje, ki določajo, da se bolnika z nalezljivimi boleznimi zaradi preprečevanja nadaljnjega širjenja bolezni osami. Kadar osamitev ni mogoča na njegovem domu, se bolnika osami v zdravstvenem zavodu, določenem za zdravljenje bolezni, ki lahko zagotovi visoko stopnjo varnosti pri preprečevanju širjenja bolezni.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.04.2020 ob 18:40 gost

      Vaši nadrejeni so odgovorni za vas in za vaše delo!!!! Zelo dobro so plačani zato pa se naj brigajo za vas!!!

      23 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.04.2020 ob 20:16 Sam doma gost

      Spravite se delat. Dobite plače. Pa Nej ponoči pogac pecti

      8 22 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.04.2020 ob 22:14 čondraš gost

      Protestirajte zoper vaše direktorje ki vas že desetletja izkoriščajo, za to nimate jajc?

      15 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.04.2020 ob 22:19 Lendavski nadvojvoda gost

      Čundraš,velika pijavka je puklasti Ivan,Pederle,SDS....cerkev....

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.04.2020 ob 8:55 gost

      LMŠ še zmeraj podarja ŠARPLANINCA

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.04.2020 ob 9:53 korona gost

      Vi protestirate, drugi vam pa delajo.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.04.2020 ob 10:31 Čudo gost

      Bravo za protest! Pa kaj je z vami narobe komentatorji, vi ne bi nobenega podprli, razen sebe. Ti ljudje res delajo v težkih razmerah, so slabo plačani in manjka jim opreme, ne samo za epidemijo ampak za vsakodnevno delo. Domove za starejše smo zanemarjali desetletja in zapomnite si, da bo boste vsi nekoč potrebovali pomoč. Starejše in osebje v DSO smo v tej krizi pustili na cedilu, prepustili smo jih same sebi, dokler ni bilo že prepozno. Če bi se pravočasno ukrepalo, bi imeli veliko manj mrtvih in okuženih in življenje bi se prej vračalo tam, kjer je to mogoče. Ampak vi in vaši omiljeni politiki imate najbrž en tak nacistični plan, kako se rešiti problemov s starostniki. Zapreš jih brez ustrezne opreme v slabih pogojih, pa naj se zgodi...

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.04.2020 ob 11:18 gost

        To so ti pripadniki SDS, ki imajo pretrdo tikev, da bi lakko o čem razmišljali. Pišejo samo tisto, kar jim bolnik puklasti sporoča preko svojih medijev. O problematiki domov, tam zaposlenih in varovancev sem precej napisal pod drugimi članki, zato se tu ne bom ponavljal. Na mišljenje in komentarje teh Janševih ovc in plačancev se pa poščijem.

        8 5 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.04.2020 ob 12:31 gost

      Protestniki a pred dvema mesecema ko je še bil v "sedlu" Kamniški komik pa niste. protestirali. Zdaj vas je rdeči Zoran na ulico poslal. 10 let je bil Zoranov SD na vladi in ni nič naredil. Niti enega doma za starejše niso zgradili. Porabili pa milijone za študije in zdaj boste vi štrajkali proti Vladi ki dela komaj mesec in pol? A nič ne mislite s svojo glavo? Ovce ene!!!

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2020 ob 14:33 gost

        Šarec je bolne iz domov vozil v bolnišnice, Janša je ta bolne pustil v domovih umreti. Desne ovce brez pameti pa temu ploskate.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.