https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Knjižnice in muzeji še ostajajo zaprti

29.4.2020  

Knjižnice, galerije in muzeji bi glede na odločitev, ki jo je vlada sprejela včeraj, lahko danes spet odprli svoja vrata. Kot menita Skupnost muzejev Slovenije in Združenje slovenskih splošnih knjižnic, to ni izvedljivo čez noč, tako da knjižnice in muzeji danes ostajajo zaprti.


Muzeji in knjižnice brez uradnih navodil za zaščito uporabnikov in zaposlenih

Predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana je za STA povedala, da niso prejeli nobenih uradnih navodil, kako ravnati pri ponovnem odprtju za zaščito uporabnikov in zaposlenih. Dodaja, da so sicer sami pripravili smernice, vendar jih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje niso potrdili. O tem in o nadaljnjih korakih direktorji muzejev ta hip razpravljajo preko videokonference.

 

Knjižnice odpirajo svoja vrata v ponedeljek, 4. maja

Da danes ostajajo zaprte tudi splošne knjižnice, pa je Združenje slovenskih splošnih knjižnic obvestilo na svoji spletni strani. Zapisali so, da se morajo na varno odprtje ustrezno pripraviti in sprejeti zaščitne ukrepe za uporabnike in zaposlene. Uporabnikom bodo na voljo od ponedeljka, 4. maja.

"Odprtje knjižnic je potrebno skrbno pripraviti, saj vračanje gradiva lahko pomeni novo žarišče okuženosti," so prepričani v združenju. Knjižnice bodo svoje dejavnosti in posamezne enote odpirale v treh fazah, skladno z navodili o sproščanju različnih omejitev programov in aktivnosti kulturnih zavodov, ki jih bodo pripravile za to pristojne institucije.

"Knjižnice morajo pred odprtjem ustrezno pripraviti prostore, omogočiti zaščito za zaposlene in uporabnike ter oblikovati posebno organizacijo dela. Za vse priprave morajo imeti knjižnice pred odprtjem vsaj tri dni časa. Če se bodo knjižnice lahko odprle v prvi polovici maja, predlagamo, da se odprejo najprej 7. maja, ali pa najbolje na začetku tedna, 11. maja. O odprtju je treba knjižnice pravočasno obvestiti," piše v dopisu, ki ga je predsednica združenja Vesna Horžen poslala ministrstvu za kulturo.

V prvi fazi bi bil sicer po njihovem predlogu odprt samo del knjižnice, kjer si uporabniki izposojajo in vračajo gradivo ter poravnajo dolgove.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.04.2020 ob 16:26 Gost gost

      Lenuhi, ne da se jim več delati. Če bi vsi tako zavlačevali s pričetkom dela le kam bi prišli.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.04.2020 ob 17:36 gost

      Plača pa pride vse eno petega v mesecu! Bi morale prodajalke v trgovinah že zdavnaj biti vse oku]žene. Sami izgovori

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.04.2020 ob 18:55 gost

      Oni rabijo uradna navodila?. Ker potem bodo obiskovalcem govorili, na vladi so tako rekli. Sami izgovori, da samo nisi nič kriv. Čista družbeno politična odgovornost. Za vse je kriva država.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.04.2020 ob 19:17 Ne laži gost

      Meli so več kak mejsec dnij časa ka pripravijo plan da de se znouva odprlo. Zdaj pa joučejo ka so nej pripravleni. Ka njin trbej rejsan se narijsati kak trbej kakšen pult razkužiti pa podobne stvarij.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.04.2020 ob 19:26 Lendavski nadvojvoda gost

      Ko si na proračunu in dobiš plačo za nič....Le zakaj bi se matrali z nadležnimi obiskovalci?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.