https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mladi spregovorili o osebah s posebnimi potrebami

06.01.2020 ob 11:00  

Kratka predstavitev programa Erasmus+


Erasmus + je eden od programov Evropske Unije za podporo izobraževanju, usposabljanju, mladini in športu v Evropi. Program je namenjen študentom, osebju, pripravnikom, učiteljem, mladim, prostovoljcem in še več, kar pomeni, da ta program odpira veliko priložnosti za študente, pa tudi za ljudi, ki so že diplomirali, ali tiste, ki si želijo potovati in odpreti svoj um.

 Če povzamemo, če ste tip človeka, ki rad potuje, se srečuje z novimi ljudmi, deli svoje mnenje in se pogovarja o določeni temi, je Erasmus + vse v enem. Njegov proračun v višini 14,7 milijarde EUR bo zagotovil priložnosti za več kot štiri milijone, trajal pa bo do leta 2020. Cilj programa Erasmus + je tudi spodbujati trajnostni razvoj svojih partnerjev na področju visokega šolstva in prispevati k doseganju ciljev mladinske strategije EU .

 Mladinske izmenjave omogočajo skupinam mladih iz različnih držav, da se za kratek čas srečujejo, živijo skupaj in delajo na skupnih projektih, poteka pa zunaj šolskega okolja. Na mladinski izmenjavi lahko pričakujete, da boste sodelovali v dejavnostih, kot so delavnice, vaje, razprave, igre vlog, dejavnosti na prostem in še več.

 

"MI SMO ENO!" Mladinska izmenjava v sklopu programa Erasmus+ Mladi v Akciji

"MI SMO ENO!" je bila mladinska izmenjava Erasmus +, katere cilj je bil ozavestiti mladostnike o občutkih in življenjskem slogu, hkrati pa sprejeti koncept razlik, ki onemogočajo in drugače prikrajšajo posameznike. Poleg tega je bil ta projekt namenjen navezovanju stikov z ljudmi z različnimi kulturami, jeziki itd. In doseganju večje tolerance do invalidov. Projekt je ustvaril nove izkušnje in lepše vzdušje, da bi ljudi s posebnimi potrebami predstavili kot enakopravne člane naše družbe. Vse nove informacije, ki smo jih pridobili, so bile na neuraden način, kot so - organiziranje delavnic, izvajanje dejavnosti v skupinah ali parih, dejavnosti na prostem, lokalni obiski in drugo.

 

 Katere so bile najljubše aktivnosti udeležencev?

Team building aktivnost  Ljubljani: V slovenskem glavnem mestu smo imeli igro team buildinga "Discover the city", kjer smo dobili papir z nekaj nalogami (naredite selfije s slavnimi spomeniki oziroma kipi, naredite intervjuje z lokalnimi prebivalci, spoznajte mesto…). Skozi igro smo se udeleženci povezali in bolje spoznali, saj smo bili v skupinah tudi z udeleženci s katerimi nismo toliko spregovorili. Ob koncu aktivnosti smo zbrali veliko fotografij, ki jih bomo ohranili za lep spomin na projekt in Slovenijo. Zanimivo je bilo tudi sodelovati z udeleženci s posebnimi potrebami, saj je igra potekala prilagojena njim. Vsekakor smo vse skupine delile solidarnost in skupaj nam je uspelo. 

Igra "Vse, kar  si delimo": To je igra, v kateri so vsi udeleženci v nekaterih škatlah in potem nekdo postavi vprašanje (ali ste se počutili osamljenega, ali ste bili kdaj zaslepljeni ...). Če se znajdejo v vprašanju, naj stopijo iz okvirjev. Igra je nastala na Danskem. Glavni razlog igre je bil ta, da ljudje lahko vidijo, da niso sami, in na koncu lahko vsi delimo nekaj razlik in nekaj zgodb.

Lokalni obisk doma za upokojence v Rakičanu: Obiskali smo tudi najstarejši dom upokojencev v Rakičanu in imeli smo nekaj aktivnosti s starejšimi. Na primer, naredili smo božične voščilnice in božične okraske. Ljudje tam so nas bili zelo veseli in so z veseljem  sodelovali v dejavnostih oziroma aktivnostih, ki smo jih pripravili. Zapeli smo tudi nekaj pesmi v slovenščini in ljudje so se nam pridružili. 

Vrtec na Pušči: Vrtec je bil ustanovljen leta 1961. V vrtcu je skupaj 20 otrok. Sprva z njimi nismo mogli govoriti v angleščini, a s časom smo ugotovili, kako komunicirati z njimi in tudi kako se igrati več iger. Vrtec je za nas pripravil aktivnosti v katerih smo sodelovali in spoznavali kako solidarnostno vključujejo vse otroke. Za zahvalo smo jim prinesli tudi božične piškote, različna darila in vsak udeleženec iz svoje države prinesel nekaj igrač, ki smo jih darovali vrtcu. Otroci so bili zelo veseli.

 

Projekt "MI SMO ENO!" je bil v celoti financiran s strani Evropskega programa Erasmus+ Mladi v Akciji in odobren s strani slovenske nacionalne agencije za mladino MOVIT

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.