https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Preverite, kdaj svoja vrata znova odpirajo šole in vrtci

30.4.2020  

Eden od ukrepov, ki jih je včeraj potrdila vlada, je tudi postopno odpiranje vrtcev in šol. To bo veljalo za določene skupine in razrede, za ostale učence pa se bo šolsko leto zaključilo na daljavo. 

Kot je povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec po včerajšnji seji vlade, je postopno odpiranje vrtcev in šol zaenkrat predvideno za 18. maj, najprej pa jih bodo odprli samo za določene skupine in razrede.

"Najprej bomo zagotovili pogoje za odprtje vrtcev in prve triade v osnovnih šolah ter tudi za vse zaključne letnike v srednjih šolah. Tiste, ki imajo pred seboj še zaključne izpite in maturo. Nato bodo sledili še učenci 9. razredov osnovne šole, da tudi oni na nek običajen način zaključijo svoje osnovno šolanje," je dejala Kustečeva za POP TV.

Za ostale učence pa se bo šolsko leto zaključilo na daljavo. "Smernice in navodila v zvezi s tem so že sprejete, tako se šolanje že izvaja in tako se bo tudi končalo," je še povedala.

Preden se bodo otroci in dijaki vrnili v vrtce in šole, bo ministrstvo pripravilo jasna navodila in smernice za izobraževalno stroko, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za zdravje (NIJZ) pa tudi jasna navodila in smernice za varovanje zdravja med samim šolskim procesom. Ministrstvo bo v sodelovanje pri pripravi ponovnega zagona izobraževanja vključilo tudi predstavnike ravnateljev, učiteljev in starše.

O varnostnih protokolih bodo vsi pristojni obveščeni prihodnji teden. "Nato bodo imeli dovolj časa, da se na individualni in organizacijski ravni na to pripravijo tako učitelji, kot ravnatelji in šole. Treba bo zagotoviti pogoje in ustrezno zaščitno opremo, da se bo lahko varno vstopilo nazaj v te organizirane oblike izobraževanje," je pojasnila ministrica.

Ministrica je še enkrat potrdila tudi, da priprave na maturo potekajo po dogovoru, vsebinsko-strokovni del pa je v rokah Državnega izpitnega centra ter obeh državnih maturitetnih komisij - za splošno in poklicno maturo. Pripravljena pa so tudi že navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki jih bodo prav tako prihodnji teden posredovali šolam in dijakom, poroča STA.

V vrtcih bodo higienski pogoji zaostreni, je za Televizijo Slovenija povedala Simona Perčič z NIJZ. Zaradi zagotavljanja ustrezne razdalje bo v šolah manjše število učencev oz. dijakov v razredu, zato bo en razred verjetno razdeljen v dva razreda. Na voljo bo moralo biti dovolj razkužil, zagotoviti bo treba zračenje prostorov, uporaba mask pa bo obvezna od 12. leta, za mlajše pa ne, saj ne zanjo rokovati z njimi, je še povedala Perčičeva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.