https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Državni proračun s 306 milijonov evrov primanjkljaja v prvih treh mesecih

04.05.2020 ob 6:00  

Državni proračun je imel v prvih treh mesecih leta 306 milijonov evrov primanjkljaja, medtem ko je bil v enakem obdobju lani pri 202 milijonih evrov. Slovenija pa je aprila tako na letni kot na mesečni ravni beležila padec cen življenjskih potrebščin.


Od primerljivega lanskega obdobja so bili prihodki z 2,39 milijarde evrov višji za 23 milijonov evrov, odhodki pa so se povečali za nekaj manj kot 128 milijonov evrov na 2,69 milijarde evrov.

Prilivi iz naslova davčnih prihodkov so v tem obdobju skupaj dosegli dve milijardi evrov in so bili za 1,5 odstotka oz. 30,9 milijona evrov nižji kot v enakem lanskem obdobju, so sporočili z ministrstva za finance.

Dohodnina je nanesla 363 milijonov evrov in je bila od primerljivega lanskega obdobja višja le za 2,6 odstotka oz. za 9,2 milijona evrov. "Relativno nizka rast je predvsem posledica uveljavitve novele zakona o dohodnini. Zaradi razbremenitve dohodkov iz dela na podlagi spremembe dohodninske lestvice, zvišanja splošne olajšave in spremembe mehanizma določitve celotne dodatne splošne olajšave so se prihodki iz tega naslova znižali," so pojasnili na ministrstvu.

Odhodki državnega proračuna so bili v prvih treh mesecih leta od primerljivega lanskega obdobja višji za pet odstotkov, med tekočimi odhodki pa so se obveznosti za plačilo plač in prispevkov na letni ravni zvišale za 7,3 odstotka oz. za 23,7 milijona evrov na 346,2 milijona evrov. "To povišanje je v večji meri posledica napredovanj in izvajanja dogovora o plačah ter drugih stroških dela v javnem sektorju," so še pojasnili.

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvih treh mesecih letošnjega leta zabeležila 4,64 milijarde evrov prihodkov in 5,02 milijarde evrov odhodkov, piše STA.

Slovenija aprila z deflacijo

Slovenija je aprila tako na letni kot na mesečni ravni beležila padec cen življenjskih potrebščin. V letni primerjavi je deflacija znašala 1,2 odstotka, v mesečni pa je bila 0,9-odstotna. V obeh primerih so k padcu cen največ prispevali cenejši naftni derivati, je sporočil Statistični urad RS.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.05.2020 ob 7:31 čondraš gost

      A ni logično, glede na to da je zastalo gospodarstvo v SVETOVNEM merilu . Poglejte Švede pametne, brezposelnost se jim je dvignila na 13 %, po boju s korono so pa s svojo " zvito " taktiko, 5- ti najslabši v Evropi :))) PA poznamo tu enega ki jih je koval v nebo, neuspešno kot ponavadi :)

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.05.2020 ob 7:54 čondraš gost

      POZOR POZOR, na vidiku je nova afera s Počivalškom. V času Serpentinškove vlade je še v času malice v mercator in je zavrnil prošnjo Šaraca da bi mu pri nesel PEZ bombone, kot se je izkazalo je Počivalšek prinesel PEZ bombone Jelinčiču, ki mu je dal bistveno večjo provizijo za te bombone ( neuradno se govori o 4 centih ) Šarcu bi pa mogel še založiti 26 centov za bombone in baje je tudi to povod za " razkritje afere" z maskami , maščevanje Marjana za afero s PEZ bomboni. Svašta kaj vse človek ne doživi pri komunjarah. Drugače pa, a se čudite sovraštvu ki veje z Erike Žnidarić ? Hrvatica dragi moji, Hrvatica je ja.

      7 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.05.2020 ob 8:04 čondraš gost

      Ste vedeli za tiho skrito željo Ivana Galeta ? Vedno si je želel postati GALEB in ker ni vedel žvrgolet kot galeb, je začel žvižgat kot Gale, sedaj pričakuje od društva slovenskih galebov, častni naziv, rečni GALE-B leta, ki se ga ni sram posrat tudi v lastno skledo.

      7 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.05.2020 ob 8:07 gost

      LEPO PROSIMO, DA TAKŠNE KOMENTATORJE KOT JE ČONDRAŠ IN NJEMU SLIČNI ZBLOKIRATE, KER TAKO PRIMITIVNIH KOMENTARJEV NI NA TEJ ZEMLJI--------SLOVENIJI.

      18 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.05.2020 ob 8:18 gost

      A treba je mogoče samo take komentarje ,ki pašejo levuharjem

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.05.2020 ob 9:00 čondraš gost

      A ve kdo zakaj si GALE-B zadnje čase kupuje Red Bull ?

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.05.2020 ob 9:02 miloša gost

        on je reku da žvižga več kot Gale-b, serje isto puna ko gale-b a sad mu još fale krila i gledo čovek reklamu za Red bull i evo ti odgovor zašto kupuje Red Bull.

        1 8 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.05.2020 ob 10:18 gost gost

      Ja, pa ka se je lehko čakalo drugega? Najleži je zdaj narod nategniti in jim deliti bonbončke, te de pa vse vrag vzel, ti pa bodo rep med noge in skliznili, kot so že večkrat. Razen, če de puklasti jajo dal denar oz davčnih oaz, pa mislite ka vas ma tak rad,njegovi ritolizci?Sicer pa to je gala sramota, ka dela ta vlada z vsemi temi med. pripom očki, pa tudi z nami vsemi. Tak nas majo radi, ka nam podturijo neprimerne in samo za smrt dobre medicinske aparate. Samo ka se zasluži, kak pri orožji, patriji itd... Pa ti, ki vse to zagovarjate vas ni sram pred narodom, ali ka mislite, ka te privilegirani ,če de treba zbirati, rejsan je nej za razmiti. Takših budal nega na svejti. Še eden je pa n ej prišo z argumentom, zakoj vse to zagovarja. Pa napadanje medijev, to je katastrofa. To je nihovo geslo, kdor ni z nami , je proti nam. Zakaj je novinar Zgaga dobil mednarodno nagrado za odkrivanje resnice? Vse to pa so zataškali in še in še. Res je zadnji čas, da ta vlada odide, ker nima več nobene kredibilnosti in to po tako kratkem času- blamaža.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.05.2020 ob 10:24 gost

      Se že kažejo prvi podatki Janševe vlade. Na koncu bo obup od te vlade. Velika nezaposlenost, plače in penzije znižane, državni proračun v velikem minusu, dolg Slovenije občutno povečan, nekaj " pravih ljudi " se bo vpisalo v klub milijonarjev, na vseh pomembnih položajih " pravi ljudje ", .....................................................................

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.05.2020 ob 10:54 čondraš gost

        Kažejo se kažejo prvi znaki janševe vladavine, deblini levičarji so hitro pometali maske s svojih gnilih fac in kažejo svoj pravi, kot sme že rekel, gnili obraz.

        5 8 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.05.2020 ob 15:43 gost gost

      Ajd čondraš , enjaj blebetati, nemaš drugoga dela, kak viseti na računalniki, pa provocirati. Sicer te pa nihče ne jemlje resno, če maš kaj v glavi to seveda znaš.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.