https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Stojnšek: V času epidemije obravnavanih za 20 odstotkov več dejanj družinskega nasilja

4.5.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so sodelovali prof. dr. Tomislav Mirkovič iz UKC Ljubljana, Vinko Stojnšek iz Oddelka za mladoletniško kriminaliteto Uprave kriminalistične Policije ter vladni govorec Jelko Kacin.

Jelko Kacin je uvodoma povedal, da je za nami uspešen teden, ko prvič po dveh mesecih v posameznem dnevu nismo zabeležili nobene nove okužbe. »Dobri epidemiološki podatki so nam omogočili, da smo sprostili nekatere ukrepe in zasnovali konkreten načrt za ponoven zagon dejavnosti po državi. Omejitve gibanja med občinami je konec, odpirajo se trgovine, lokali na prostem, storitvene dejavnosti,« je spomnil in ob tem opozoril, da preventivni ukrepi še vedno veljajo. Zavedati se moramo, da lahko zelo hitro izničimo uspeh, ki smo ga v preteklih dveh mesecih z naporom gradili, je dejal.

Izpostavil je tudi, da se pripravlja se tretji sveženj ukrepov, ki bo osredotočen na področje turizma. Pripravljajo se tudi podrobna navodila za ponovno odprtje šol in vrtcev, za zagon zobozdravstva in nekaterih drugih dejavnostih, ki se še ne izvajajo.

Zaključil pa je z informacijo, da predstavitev rezultatov raziskave o prekuženosti populacije z novim koronavirusom še ni mogoča, saj se mora z njimi najprej seznaniti in jih analizirati strokovna skupina. Bo pa javnost s tem seznanjena v najkrajšem možnem času.

V nadaljevanju je Tomislav Mirkovič iz UKC Ljubljana predstavil uporabo ventilatorjev v intenzivnem zdravljenju pljučnih okužb in predstavil aktualno stanje v zvezi z njimi.

Obstaja več vrst ventilatorjev, ki jih uporabljamo pri reševanju kritično ogroženih bolnikov. Sigurno si za svoje bolnike želimo čim boljše ventilatorje, je uvodoma povedal Mirkovič in dodal: »Ventilator ob nepravilni uporabi lahko dodatno poškoduje pljuča. Tega si seveda ne želimo, zato bi radi to najboljše območje varnega predihavanja radi ugotovili in tako naprej zdravili naše bolnike.«

Spomnil je, da se je ob krizi govorilo, da bodo ljudje umirali, ker ne bomo imeli dovolj ventilatorjev. Klinični center je zato šel skupaj z določenimi posamezniki v Sloveniji v razvoj slovenskih ventilatorjev. »Razvili smo dobre ventilatorje, do njihove klinične uporabe je seveda še dolga pot,« je poudaril.

Glede različne kvalitete ventilatorjev je povedal, da je UKC je šel samostojno v nabavo le teh, od tega je 50 zelo dobrih ventilatorjev in 54 mogoče malo slabših ventilatorjev. Dodal je še, da je komisija, ki je bila za to ustanovljena v kliničnem centru, dobila na pregled 90 ventilatorjev različnih tipov. Komisija je podala mnenje in trinajstim ventilatorjem z različno stopnjo prioritete, dodelila možnost, da se jih uporablja pri covid pacientih.

Trenutno je stanje z ventilatorji, ob tem da se stanje epidemije umirja, zadovoljivo, je povedal v zaključku in dodal, da v UKC zaenkrat še vedno uporabljajo ventilatorje, ki so bili last UKC že prej, saj so to ventilatorji, ki »so jih vajeni, ki jih obvladajo in ki so po njihovem mnenju dobri«.

O spornem ventilatorju SiriusS30 je povedal, da se ta lahko uporablja za intenzivno zdravljenje pacientov s covid-19, če ima opcijski kompresor in vlažilec zraka z ogrevanimi cevmi.

O nasilju v družini v času koronavirusa pa je spregovoril Vinko Stojnšek iz Oddelka za mladoletniško kriminaliteto Uprave kriminalistične Policije. Povedal je, da so v času epidemije obravnavali 177 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Se je pa v tem času znižalo število prekrškov s področja Zakona o varstvu javnega reda in miru, manj je bilo izrečenih tudi prepovedi približevanja.

Ob tem je pojasnil, da so podatki na primerljivi ravni s preteklimi leti. Enaka je tudi dinamika, saj gre še vedno za fizično, psihično in ekonomsko nasilje. Še vedno so ženske največkrat žrtve nasilja. Storilec pa je največkrat partner ali nekdanji partner.

Ob priložnosti je Stojnšek opozoril tudi na spolne zlorabe na spletu. »Življenje mladih se je preselilo na elektronske naprave, prvi vzrok so zahteve izobraževanja, drugi je pogrešanje stikov s prijatelji. Tu so mladostniške ljubezni, prihaja do posredovanja več podatkov. Opozarjamo, da ko enkrat pritisnejo tipko pošlji, nimajo več nadzora nad poslanim, naj gre za fotografijo golega telesa ali dela telesa. Zato naj bodo previdni,« je dejal.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.05.2020 ob 12:47 gost

      Posledica Janševe politike. Upam, da bo Ustavno sodišče ugotovilo protiustavnost nekaterih njegovih ukrepov. A to ljudem ne bo vrnilo lepega življenja.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.05.2020 ob 14:01 ooohhhooohhhhhoooo gost

      Vrag je, če moraš skupaj živeti, pa tole izveš po 20 letih zakona, ko moraš nekaj dni biti z partnerjem. Tak je to, so ljubice, ljubimci - samo partnerji niso nič vredni, seveda, ker se poroča samo zato, da ne bo okolica slabo govorila. Polovica partnerjev pa ima otroke silom prilike, da zaradi njih ni treba delati, saj država itak izplača 5 dodatkov. In če se otroci šolajo do 26 leta, ni treba delati. Prasneš decu, jebe se ti za njih, ko so mao starejši prasneš še 2,3 pa je življenje do 58 leta rešeno. Takrat te pa župan za 3 leta zaposli, da dobiš vsaj neko "kao" penzijo. Pa si preživel. Deca pa itak od tebe odidejo.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.