https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Lahova: Na prvi dan odprtja prodajaln je bil obisk potrošnikov skromen

5.5.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 so sodelovali predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah, vodja strokovne komisije v UKC Ljubljana, ki je preverjala ustreznost ventilatorjev, Marko Noč in vladni govorec Jelko Kacin.

Jelko Kacin je povedal, da je zunanji minister Anže Logar na donatorski konferenci za iskanje cepiva in zdravila ter izboljšanju diagnostike covid-19 najavil, da bo Slovenija prispevala 13,76 milijona evrov. V iskanje rešitev pa se Slovenija podaja tudi z lastnimi raziskavami in raziskovalci.

Med drugim je povedal tudi, da se v tem tednu odpirajo številne gospodarske dejavnosti, kjer bo ravnanje tako strank, kot ponudnikov storitev ključno za obvladovanje širjenja virusa. Ob tem pa se je zahvalil vsem, »ki se v teh dneh vračate na delo, in s tem prevzemate del odgovornosti za naše skupno zdravje«.

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je povedala, da so včeraj lahko trgovci odprli trgovine s športno opremo, knjigarne, trgovine z oblačili in obutvijo, ki so manjše od 400 m2. Ob tem je izpostavila, da je bil obisk potrošnikov v prodajalnah zdržan. Tisti, ki so prišli pa so ukrepe upoštevali.

V času koronavirusa je prodaja v živilskih trgovinah upadla že za 15 odstotkov. Še večji pa je upad prodaje v tehničnih trgovinah.

Spregovorila je tudi o spletnem trgovanju, ki je po njenih besedah v zadnjih dveh mesecih doseglo pravi boom. »Potrošniki so se navadili, spletno prodajo uporabljajo vsakodnevno. Sprememba bo vplivala na nadaljnji razvoj trgovine,« je še dejala Lahova.

V nadaljevanju je o nakupu ventilatorjev spregovoril vodja strokovne komisije v UKC Ljubljana, ki je preverjala ustreznost ventilatorjev, Marko Noč. Povedal je, da je bilo »o respiratorjih v zadnjih dneh veliko preveč kavarniških pogovorov in objav, ki so strokovno jasno situacijo zameglili, ustvarili navidezen razkol v stroki, polarizirali ljudi, in žal po krivem diskreditirali tudi nekatere posamezne strokovnjake«.

Po besedah Noča imamo trenutno v Sloveniji 430 strokovno ustreznih respiratorjev. »V prihodnjih tednih si lahko obetamo še dodatnih 140. Skupna številka presega število razpoložljivih intenzivnih postelj in ustreznih priključkov za kisik v slovenskih bolnišnicah,« je dodal.

Ko bodo dobavljeni vsi ventilatorji, bomo tako imeli v Sloveniji 570 ventilatorjev. Noč pa pravi, da ima Slovenija tudi rezervni načrt dobave do 300 dodatnih ventilatorjev na skupnem razpisu EU.

Slovenija je žal po številu postelj v intenzivni negi na milijon prebivalcev na dnu evropske lestvice, kar je posledica nerešenih nakopičenih problemov preteklih let, na katere je stroka vseskozi opozarjala, je še dejal in dodal da v kratkem času, do morebitnega drugega vala, vsega vsekakor ne bo mogoče postoriti. Zato je poudaril, da bo morebitno novo širjenje virusa potrebno odkriti pravočasno, da intenzivne enote ne bodo pokleknile. Ključno bo vaše sodelovanje. Sicer nas ne bo rešilo niti 1000 najbolj sodobnih respiratorjev, je zaključil.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.05.2020 ob 13:21 Sonce gost

      Kako dolgo še bodo ta odslužena golazen imela nepotrebne konference. Komu je to še v interesu. Ali res morajo porabiti veš davkoplaćevalski denar.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.05.2020 ob 13:24 gost

      Ta Logar govori eno dejansko pa laže in zavaja kot cela vlada.Sramota, da takšni vodijo državo.

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.05.2020 ob 14:45 Gost gost

      Kaki virus,, pokaži se na meji v skupini, malo na letalisći se po slikaj skoći v Prekmurje orhideje poglej pa še lušt paradajs malu v šumo z gozdarji če trbej kaj postoriti dovolj za danes. To vse so počeli vladni pizdek pa še kake pizdarije so opravili a glej ga zlomka nobeden ni fasal jebenuga virusa. To so poćeli bres mask bres jebene razdalje.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.05.2020 ob 15:59 Gajdar gost

      Določeni politično zaslepljeni posamezniki še vedno razlagajo da so protivirusni ukrepi nepotrebni, pretirani in da gre le za navadno gripo, oni mislijo, da je ves svet nori in le naša skrajna ve da je to navadna grip. Sam sem prepričan, da glavni virusni udar prihaja v jeseni.

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.05.2020 ob 18:54 gost

      Vsej golazni ki govori da ni virusa ,želim da čimprej zboli in v mukah umre! banda

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.05.2020 ob 19:06 Lendavski nadvojvoda gost

        Gost,po mislih svojih si precej tam dol,med onimi,ki lazijo,pa ni tako hudo,boš videl,organizirana je ta golazen,se kaj naučiš .

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.05.2020 ob 19:51 Levuhar smrduhar gost

      Predlagam, da se levičarji vsak teden, ali pa kar vsak dan, ker itak nič ne delajo in imajo dost časa, množično zberejo v Dražgošah in tam z bicikli protestirajo. Večkrat ko se bodo zbrali vedno manj jih bo.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.05.2020 ob 20:05 Gost gost

      Mi se zberemo pred tvojo hišo,,, princ teme,,, bo pa zastavo nesel.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.05.2020 ob 20:10 Levuhar smrduhar gost

        Ti se pred mojo hišo lahko zbereš, ker jaz hišo imam, saj sem jo sam pošteno gradil. Jaz pred tvojo hišo ne morem, ker ti lastne hiše nimaš oziroma imaš ukradeno

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.05.2020 ob 11:07 gost

        Princ teme Ozzy Osbourne ti vsak dan jebe tvoju kurvinsko mater pa tvoj smrdlivi komunajzarski gobec.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.05.2020 ob 11:19 gost gost

      Bedaki, razni gajdari, pa levuhari, pa še kateri, skkrijte se v mišje luknje, pa tan povrkajte, če se tak bolite virusa, za takše je nej škoda, šteri poslušate pijanoga Kacina pa še štere od teh . Samo glupani jin vrvlejo. Zakoj majo vse te ukrepe, zato, ka bi narod meli pod kontrolo,. drugače bi jih že davno vse stirali v njihove davčne oaze. Pa vuplen, ka te nkjihovi pristaši, šteri jih podpirate, pa ne vejte zakoj šli z njimi, takših tu ne nucamo.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.