https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Vlada sprostila treninge in tekmovanja pod posebnimi pogoji

6.5.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 je danes beseda med drugim tekla o nadaljnjem sproščanju ukrepov na področju športa, ki ga je predstavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec.

Ministrica je uvodoma povedla, da je vlada sprejela odlok o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti tudi za tiste registrirane športnike, ki se s športom ukvarjajo na vrhunski, tekmovalni ravni.

Povedala je, da je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije, Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) pripravilo ukrepe z namenom vključevanja tistega dela populacije športnikov, ki so uradno registrirani po Zakonu o športu. Ti bodo sedaj lahko v prilagojeni obliki izvajali procese treningov.

Pod posebnimi pogoji se sprošča tudi možnost izvedbe tekmovanj do vključno državne ravni. Žal pa prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ta hip še ni mogoča in zato še ni dovoljena zaradi ohranjanje tako zdravja športnikov kot gledalcev, je poudarila.

NIJZ je poleg splošnih pripravil še posebna priporočila za registrirane športnike in strokovne delavce v športu za izvajanje organizirane vadbe v času epidemije. Še prav posebna priporočila so bila pripravljena za upravljavce bazenov.

Ministrica je tudi izpostavila nekaj od temeljnih smernic, ki jih je potrebno upoštevati. Tako lahko športniki na treninge in tekme hodijo le, če so povsem zdravi. Potrebna je tudi skrb za ustrezno higieno, ob tem se odsvetuje tuširanje v športnih, na treninge pa naj se prihajajo karseda opremljeni. Vadbe različnih skupin pa naj se med sabo ne prekrivajo.

V športne objekte je treba po razkuževanju rok vstopati na razdalji dveh metrov. Tako športniki kot njihovi trenerji naj si pred vstopom v dvorano nadenejo obrazno maske in jo nosijo do začetka treninga. Masko naj nosijo tudi po treningu, dokler ne zapustijo dvorane. Prav tako si po vadbi naj vsi spet umijejo ali razkužijo roke, športni objekt pa zapustijo čim hitreje.

Omenila je tudi. da morajo biti vsi rekviziti razkuženi, športniki pa si jih med seboj naj ne izmenjujejo. Še vedno pa ni dovoljen neposredni stik med udeleženci. Izjema so člani istega gospodinjstva in partnerji.

Sprejeta navodila za športnike so po besedah ministrice življenjski, a varnostno ustrezen optimum, ki omogoča varno vrnitev športnikov v športno aktivnost. Odločitev o vrnitvi na treninge in tekmovanja do državnega nivoja je v rokah športnih zvez. Predpogoj pa je spoštovanje navodil NIJZ, je zaključila Kustečeva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.05.2020 ob 14:20 gost

      evo Df lahko boš treniral košarko,dobro da igrate v veliki dvorani da vas bo vseh 15 lahko notri

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.05.2020 ob 15:36 juhu gost

      pa tej Janša se mi stalno bole vijde, na kunce mo ga še volo!

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.05.2020 ob 15:45 gost

      Ti z IQ mrzle vode že od začetka puklastega Jančka voliš. Ne sprenevedaj se.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.