https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Beović: Pričakujemo lahko, da se bo situacija epidemije poslabšala jeseni

8.5.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so sodelovali minister brez resorja, pristojen za strateške projekte in kohezijo Zvonko Černač, vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Bojana Beovič  ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Uvodoma je vlaadni govorec Jelko Kacin vsem čestital ob Dnevu zmage in Dnevu Evrope, ki ju praznujemo jutri.

Nato je spregovoril kohezijski minister Zvonko Černač, ki je izpostavil, da so skupaj z ostalimi resorji pripravili ukrepe na področju uporabe sredstev evropskih strukturnih skladov za odpravo posledic, ki so nastale zaradi pandemije in za vzpostavitev podlage za zagon predvsem okoljskih in infrastrukturnih projektov.

Med drugim je izpostavil, da so bila, poleg sprostitve dela sredstev, za likvidnostno pokritje povečanih potreb sproščena tudi sredstva predplačil, kar v primeru Slovenije pomeni 200 milijonov evrov dodatnega likvidnostnega potenciala.

Na področju trga dela je izpostavil, da z evropskimi sredstvi »financiramo ukrepe, ki omogočajo ohranitev zaposlenosti v primeru začasnega upada prihodkov v posamezni dejavnosti«. Ukrep na področju izobraževanja pa gre po njegovih besedah v smeri zagotovitve dodatne podporne infrastrukture za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa na daljavo predvsem tam, kjer teh možnosti doslej ni bilo.

»V Sloveniji pišemo z evropskimi kohezijskimi sredstvi lepe, dobre in uspešne zgodbe. Povezani v okviru evropskega prostora jih želimo pisati še naprej. Samo skupaj in povezani smo lahko močnejši, uspešnejši in bolj solidarni,« je zaključil Černač.

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je predstavila trenutno stanje v zvezi s covid-19 v Sloveniji. Pojasnila je, da učinka sprostitve ukrepov še ne moremo videti. »Smo v testnem obdobju, v katerem moramo pokazati, da za preprečevanje prenosa virusa ne potrebujemo prisile,« je dejala.

V odgovoru na novinarsko vprašanje o smiselnosti dosega prekuženosti populacije, ki bo širjenje virusa zavrla, je izpostavila, da je bil ta pristop s strani ECDC odsvetovan in še danes ni znano, ali prebolela bolezen nudi zaščito pred ponovno okužbo. Nadalje dopustitev, da zboli več kot 70 odstotkov populacije, pomeni veliko število smrtnih primerov, je še dodala.

Ob vprašanju glede sproščanja ukrepov na področju športa je izpostavila, da bo v primeru skupinskih športov šlo sproščanje ukrepov skozi faze: najprej posamični trening, kasneje s skupinskimi treningi in končno tudi tekmovanja. Najbolj so vprašljiva tekmovanja z velikim številom gledalcev, je izpostavila.

O drugem valu epidemije, pa je dejala, da lahko pričakujemo, da se bo situacija epidemije poslabša jeseni. »Ugodno za Slovenijo je, da ukrepe odpravljamo počasi ter si tako kupujemo čas do naslednjega vala,« je še poudarila Beovićeva.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.05.2020 ob 13:19 gost

      Kako si ta Beovićka še sploh upa oglašati, ko je pri prejšnjih napovedih tako mimo usekala, da bi se jaz na njenem mestu od sramu v zemljo zakopal. Napovedala je na deset tisoče okuženih, na tisoče in tisoče umrlih pri nas in podobne neumnosti. TUDI GRIPA SE VSAKO JESEN IN ZIMO VRAČA, PA ZARADI NJE IN ZARADI UMRLIH ZARADI GRIPE NISMO NIČESAR ZAPIRALI IN UNIČEVALI GOSPODARSTVA IN LJUDI. pREKLETA BABA NEVEDNA, KI MED LJUDI SEJE SAMO STRAH. KAKO JE TAKŠNA ŽENSKA SPLOH LAHKO ZDRAVNICA IN VODJA SVETOVALNE SKUPINE, V KATERI JE TUDI SUPER VEDEC METADONSKI DOKTOR KREK, KI SI NITI FACE IN GLAVE NE ZNA UREDITI.

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.05.2020 ob 13:44 gost

        13:32 ....... ne mene, je bilo veliko dobrih, poštenih, sposobnih doktorjev na njenem položaju ( članica SDS ), a jih je Janša odstranil kot povsod drugje. Pa kakšen sposoben doktor iz Švedske, Belorusije, Slovaške, ....... bi nam bil še kako dobrodošel. Ko ti v Janševi vladi NIJZ vodi metadonski doktor Krek, te pa res vse mine. Ali farsa, ko je Franc Kangler sekretar na notranjem ministrstvu. Te pa res ostaneš brez besed.

        13 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.05.2020 ob 14:00 gost

      Gost 13:44 res škoda, da tebe niso postavili na položaj - za klatenje neumnosti.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.05.2020 ob 15:09 gost

        či bi tista prva na sliki bijla Beović bi njoj vrvau ovači pa ma gost 13:44 čista prav ...

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.05.2020 ob 14:37 gost gost

      To, kar govorijo ti vladni gobci je čisto zavajanje in manipulacija z ljudmi. Govorijo, kar jim pač maložijo, da moraqjo. Škoda, da se eni sploh imajo še za neke doktore, ker so izgubili stik z medicino, ko so se prodali jajoju. Pa saj veste, zakaj vse to,? Zato, da držijo narod v šahu, da se ni b i zbirali ,ker se bojijo protestov, o katerih pišejo že tuji mediji, ki se čudijo, kako je lahko v demokratični Slo. takšana vlada, in kdo je to dovolil? Saj res, a vlada še ni padla, pa bi morala. Sami od sebe ne bodo odstopili, so preveč težko prišli do položaja vladajočega. Tudi, če bi se jim dokazalo .da so pobili pol naroda, ne bi odstopili, ker pač niso zrela demokracija in nikoli ne bodo. Od demokracije niso niti d. ,zato dol s to golaznijo.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.05.2020 ob 15:54 Lendavski nadvojvoda gost

      Tak povem,vsak narod po tiho pričakuje odrešenika,"mesijo".Ivan se je našel sam,idejo kako biti približek Titu ali "dženeralisimu Francu iz "Spanjolországa" po dolgovečnosti vodenja,vladanja,je našel v Jajcu oz .prvem študentskem potovanju v Iberijo.No ,vse skupaj je dal v "blender"in to je to,vred z ergelo,kljuseti in kozami vladnimi in obvladnimi,pa seveda ovcami sledilnimi navadnimi.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.05.2020 ob 17:55 gost

      Prekleti magarci eni,to ka so vkup skujali zaj naj žrejo ,opice ene.Sploj nega nikšoga virusa pa betega,to je samo manipulacija z narodon.Takšno škodo delajo gospodarstvi,turizmi,športi...itd. ka nemo ven prišli z njej,še duga leta.Te pa naj mi mali lidgej davlemo pejneze Slovenskemi turizmi pa privatnikom in gospodarstvenikon.Eto jin kurac dan,oni so se pa duga leta hvalili kelko majo gostov pa dobička.Narod pa blesavi,si bi mogli iti ta v prlament,pa to celo vlado z temi strankami pa politiki vred ven ličiti pa v rit zbrsati. Sramota

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.