https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Odpadejo vsa proščenja, romarski shodi ter slovesnosti

10.5.2020  

Škofija Murska Sobota je na zadnji seji sprejela sklepe in priporočila v skladu z Navodili slovenskih škofov za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah v času epidemije COVID-19.

 

"Javna bogoslužja in drugi verski shodi zunaj cerkva v soboški škofiji niso dovoljeni. V letu 2020 odpadejo vsa proščenja, romarski shodi ter slovesnosti. 

Duhovniki mašujejo samo v župnijskih cerkvah. Lahko pa se poskrbi ozvočenje zunaj cerkve. Somaševanje duhovnikov, ki ne živijo v istem gospodinjstvu, ni dovoljeno.

Pri sveti maši se priporoča čim manj bogoslužnih sodelavcev. Med bogoslužjem morajo imeti vsi zaščitno masko, razen tisti, ki vodi bogoslužje. Na koru je samo organist ali manjša skupina pevcev (samo družinski člani, ki živijo v istem gospodinjstvu).

Zaradi nevarnosti okužbe se maske na mestu izdihavanja ne dotikamo. Zato si verniki neposredno pred obhajanjem masko snamejo s sprostitvijo gumice z ušesa, ki si jo takoj po zaužitju svete hostije zopet namestijo nazaj na obraz. Duhovnik lahko vernike obhaja tudi ob koncu svete maše, pri izhodu iz cerkve. Potrebno je upoštevati navodila o medsebojni razdalji.

Župnik se skupaj s starši posvetuje in določi datum prvega svetega obhajila, kjer mora upoštevati dejstvo, da je pri sveti maši dovoljeno največ 5 prvoobhajancev. Prvo sveto obhajilo je lahko v juniju ali v jeseni; lahko pa je tudi z udeležbo več prvoobhajancev, vendar mora biti ta maša posebna, brez udeležbe drugih vernikov in tako, da med člani družine ostane predpisana razdalja (če ne živijo v istem gospodinjstvu). Potrebno pa je upoštevati varnostne ukrepe (razkužila, maske, medsebojna razdalja). Fotografiranje in snemanje v cerkvi v nobenem primeru ni dovoljeno (niti z mobiteli). 

V soboški škofiji v letu 2020 ne bo svetih birm. Priprava na sveto birmo naj poteka po družinah, župnik skrbi in posreduje kateheze. 

Pri porokah je ob novoporočencih ter dveh pričah ali pri krstu ob krščencu ter enem ali dveh botrih lahko navzočih največ še drugih 15 oseb. Tudi v teh primerih je potrebno upoštevati varnostne ukrepe (razkužila, maske, medsebojna razdalja). Škof ordinarij spregledov glede večjega števila udeleženih ne bo dajal. Fotografiranje in snemanje porok in krstov v cerkvi ni dovoljeno (niti z mobiteli).

Obiskov bolnikov po domovih za prvi petek do nadaljnjega ne bo, razen v smrtni nevarnosti.

Krizmena sveta maša bo za mariborsko metropolijo v soboto, 30. maja 2020, ob 10.30, v Mariboru. Navzoči bodo škofje, generalni vikarji, voditelji Pastoralnih služb, naddekani, dekani in prodekani. Ob primernem času škof po dekanijah duhovnikom razdeli sveta olja.

Župniki morajo v primeru pogreba opozoriti svojce, da je pogreb samo v najožjem družinskem krogu. Spoštovati je potrebno tudi navodila države. Duhovnik je povabljen, da ob začetku pogreba navzoče opozori na primerno medsebojno razdaljo.

V soboški škofiji v letu 2020 ne bo oratorijev. Prav tako 14. novembra 2020 ne bo jesenskega Mladinskega festivala.

Župniki naj spodbudijo vernike, da se svetih maš in drugih bogoslužij udeležujejo v domači župniji.

Ob sklepu veroučnega leta naj župniki za posamezne razrede organizirajo svete maše (ne smejo biti redne župnijske svete maše). Pri sveti maši so lahko navzoči samo veroučenci posameznega razreda in njihovi starši. Veroučenci brez spremstva staršev se ne morejo udeležiti svete maše. Pred sveto mašo naj se jim omogoči sveta spoved. Pri tej sveti maši duhovnik veroučencem namesto spričeval razdeli potrdila o opravljenem veroučnem letu. V veroučna spričevala pa vseeno vpiše potrebne podatke."

    Fotogalerija