https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Beovićeva: Ponoven vstop v šole je sorazmerno varen

12.5.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so sodelovali direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj, vodja svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Bojana Beovič ter vladni govorec Jelko Kacin. 

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma ponovil, da bo vlada končno odločitev o odprtju šol in vrtcev na osnovi priporočil strokovne skupine sprejela do konca tega tedna. Izhodišča, cilje in ključne poudarke pri aktiviranju vzgojno izobraževalnih procesov pa je predstavil direktor Zavoda RS z šolstvo Vinko Logaj.

Zavod za šolstvo je v času epidemije izdal usmeritve za delo osnovnih in srednjih šol v času izobraževanja na daljavo ter usmeritve za preverjanje in ocenjevanje znanja. »Verjamem, da bodo šole in vrtci varno pripravljeni in organizacija takšna, da bo delo steklo normalno,« je dejal Logaj.

Poudaril je, da naj bo organizacija dela v vrtcih prilagojena tako, da otroci v čim krajšem obdobju pridobijo občutek varnosti in zaupanja. »Strokovni delavci naj se prilagodijo otrokom in ne hitijo z izvajanjem programa, četudi vsi cilji ne bodo uresničeni,« je dodal.

Dejavnosti v vrtcih in šolah za prve tri razrede naj bodo usmerjene v zdrav način življenja, v gibanje, igro v naravi, pogovorom, branju in ustvarjalnim igram po posameznih kotičkih, je navedel.

V prvi osnovnošolski triadi priporočajo, naj bo prvi teden po vrnitvi v šolske klopi namenjen postopnemu nadgrajevanju v šoli na daljavo pridobljenega znanja, učitelji naj bodo pozitivno naravnani, čas naj namenijo tudi pogovoru in poudarek naj bo na individualnem delu. Ocenjevanje naj se izvaja le v primeru, ko je to potrebno, je nanizal.

Učenci 9. razredov naj bi se v šole vrnili 25. maja. »Šole bodo prejele priporočila v tem tednu,« je napovedal, pripravljajo pa tudi priporočila za zavode s prilagojenimi programi.

Za dijake zaključnih letnikov srednjih šol se bodo vrata šol prav tako odprle v ponedeljek. V prvem tednu naj se učitelji usmerijo v zaključevanje in popravljanje ocen ter pridobivanje ocen tistih učencev, ki jih nimajo. Dijaki naj imajo večino ocen zaključenih, osredotočijo naj se na zaključne izpite, poklicno maturo oz. maturo, je povzel priporočila.

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je danes ocenila, da je vstop v šole sorazmerno varen. »Navodila so pripravljena natančno in odgovorno, varnost dodatno povečujejo. Šole naj se veselijo, tveganje ni veliko,« je dejala.

Beovićeva je med drugim izpostavil tudi, da se epidemija v Sloveniji umirja. Že od 30. aprila namreč ni bilo potrjenih več kot deset novih primerov okužb dnevno, kar je manj kot enoodstotni prirast. Vsak okuženi v povprečju tako okuži precej manj kot enega novega bolnika, je pojasnila.

Po oceni Beovićeve je to posledica sorazmerno majhnega števila okuženih v populaciji, torej učinkovitih ukrepov za zmanjšanje prenosa virusa ob pravem času, obenem pa zelo skrbnega dela terenskih epidemiologov, ki vsak primer raziščejo in zamejijo s karantenami stikov. Večina zbolelih je iz kontaktov z znanimi okuženimi, okužbe brez znanega kontakta pa so vnesene iz tujine, je pojasnila.

Ponovno je izpostavila tudi, da mora vsako sproščanje ukrepov spremljati spremenjeno vedenje. »Ne dihajte v sogovornika brez maske, ne kašljajte v drugega človeka, ne prenašajte virusa z umazanimi rokami. Vsako našo dejavnost, delovno ali prostočasno, organizirajmo tako, da prenos ne bo mogoč,« je pozvala.

Opozorila je tudi na nerešena vprašanja ob neizogibnem povečanju števila okužb v prihodnosti. Težava ostajajo predvsem kapacitete zdravstva, pri čemer ne gre toliko za opremo, ampak za fizični prostor v močno zastarelih zgradbah in predvsem kader.

Beovićeva je še spomnila, da je Sloveniji za potnike iz tujine še vedno določena sedemdnevna karantena, čeprav je inkubacijska doba covida-19 14 dni. Potnike ob koncu enotedenske karantene testirajo na morebitno okužbo. Po njenih besedah s tem ravno ujamejo čas, ko se virus že izloča, oseba pa še ni zbolela. "Če je to potovanje želja posameznika, je razumljivo, da je ta test po zaključku njegova odgovornost in strošek," je še pripomnila.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.05.2020 ob 13:59 gost

      To SDS doktorco Beovićevo nihče več ne jemlje resno ( mogoče nekaj ovc puklastega Jančija ). Poglejte njene izjave na koncu marca in zdaj. Ženska nima pojma kaj se v državi dogaja. Ona pa metadonski doktor Krek - " cvet " našega zdravstva.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.05.2020 ob 18:10 gost

      Sramota od doktorce. Za evre in položaj se je prodala.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.05.2020 ob 18:58 Zemla nuca gnoj gost

      Tak kak se tvoja mati Df smrdljivi prodala okoliškin pijančkom in nastal si ti- IZMEČEK NA ROKE DELANI!!!!!!!!!!!!!!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.