https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Največji vpliv na turizem po drugi svetovni vojni

14.5.2020  

Danes je potekalo prvo izmed petih spletnih srečanj slovenskega turizma SLOVENSKI TURIZEM MED IN PO COVID-19 v organizaciji Slovenske turistične organizacije (STO). Izpostavili so izzive in ukrepe za prepoznaven, uspešen in konkurenčen slovenski turizem ob številnih izzivih, ki jih za turistični sektor prinaša koronakriza. 


Na spletnem srečanju so sodelovali direktor Evropske potovalne komisije (ETC) dr. Eduardo Santander, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo in Zenel Batagelj, partner podjetja Valicon. Srečanje je moderirala red. prof. dr. Ljubica Knežević Cvelbar z Ekonomske fakultete.

Današnji webinar je izpostavil velik in dolgoročni vpliv, ki ga bo kriza COVID-19 imela na svetovni, evropski in slovenski turizem. Gre za največji vpliv na turizem po drugi svetovni vojni, ki bo zahteval obsežne in strukturne prilagoditve, t.i. reset tako v ponudbi, poslovanju kot tudi kriterijih uspešnosti turističnega sektorja. Današnjo diskusijo je zaznamoval tudi optimizem, h kateremu so po eni strani prispevali včeraj napovedani ukrepi za sproščanje številnih omejitev v slovenskem turizmu, po drugi strani pa enotnost vseh govornikov o pravilnosti vizije zelene, varne in butične Slovenije, katere strateška usmeritev v trajnostni turizem, daleč od masovnega turizma, uspešno odgovarja na aktualne spremembe v vrednotah in nakupnem vedenju turistov.

Kot je izpostavil dr. Santander, v turističnem sektorju odmevajo s strani EU včeraj predlagane smernice za zagotovitev postopnega in usklajenega ponovnega odpiranja turističnih storitev in objektov takoj, to ko zdravstvene razmere dopuščajo, vendar ob upoštevanju strogih pogojev za zaščito zdravja in varnosti potnikov ter zaposlenih. Velikega pomena pri tem bo imela harmonizacija standardov na področju turizma v državah EU.

Državni sekretar Simon Zajc je izpostavil nekatere ključne ukrepe tretjega paketa ukrepov za blaženje vpliva koronavirusa, med drugim subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in podaljšanje veljavnosti nekaterih že sprejetih ukrepov. Malim in srednje velikim podjetjem bodo s strani podjetniškega sklada na voljo nepovratna sredstva, predvsem za zagotavljanje varnosti in higiene. Državni sekretar je izpostavil tudi področje postopnega odpiranja meja, pri čemer so za zagotavljanje omejitve širitve virusa ključnega pomena skupni protokoli in dogovori na ravni vseh članic EU. Poudaril je veliko skrb gospodarskega ministrstva za področje turizma, ki je posledično Covid-19 med najbolj prizadetimi panogami.

Mag. Maja Pak je poudarila ključne izzive, ki jih kriza postavlja pred turistični sektor: ohranitev podjetij in delovnih mest v turizmu ter pomen priprave na okrevanje in ponovni zagon turizma. Na poti do okrevanja bo ključnega pomena zagotoviti nove varnostne standarde in hkrati odlično izkušnjo gosta, prevetriti vrednote in cilje, trge in ciljne skupine, poznati spremenjeno vedenje potrošnikov in jim prilagoditi ponudbo in trženje. Poudarila je pomen sodelovanja deležnikov v turizmu, da bi turizem iz krize lahko izšel še močnejši in še bolj trajnosten in ob tej priložnosti povabila k sodelovanju pri vseslovenski motivacijski kampanji Moja Slovenija. Pomembno vlogo pri ponovnem zagonu in uspešnem nagovarjanju turistov po krizi ima vizija zelene, varne in butične Slovenije, kar predstavlja odlično izhodišče za nadaljnji razvoj, pozicioniranje in trženje slovenskega turizma.

Zenel Batagelj je na osnovi izsledkov raziskav izpostavil, da bodo ljudje potovali bolj previdno, premišljeno, predvsem pa bodo želeli potovati varno. Po napovedih naj bi pogosteje potovali mladi, aktivna populacija, mlade družine. Za slovenski turizem, pravi, da ima v sam DNA zapisan, da Slovenija ni masovna destinacija, kar pomeni veliko prednost.

Fedja Pobegajlo je poudaril pomen implementacije varnostnih standardov v slovenskem turizmu, ki so pripravljeni z upoštevanjem standardov Svetovne zdravstvene organizacije za turizem. Ponudnikom v turizmu predlaga ohranitev cenovne ravni, čeprav bo povpraševanje v začetku v turizmu manjše kot v zadnjih letih.

* Foto: arhiv Pomurec.com (fotografije so simbolične)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.05.2020 ob 19:34 adijomare gost

      cene spustit, poboljšat ponudbo - edini spas turizma. Ne more karta zakopanje v Moravcih biti 17 EUR, penzionerjev iz Avstrije ne bo, Saj so nam itak samo polnili in scali v bazene. Bil je sama gužva, da še plavat ne moreš. Cenovno omogočiti mladim, študentom, dijakom, da se gredo kopat, pa tudi več bodo potrošili, saj pa ni nujno, da je pivo 3,80 EUR, OBIČNA VODA PA 2,80 EURA. kOMU NA ČAST. Cene spustit, pa bo kopalcev, da šivi pokajo. Oni Avstrici pa naj v apartmajih špilajo žepni biljard, avstriske penzionerke pa naj čistijo sobe.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.05.2020 ob 6:57 ŠAEVEDI gost

      CEJNE DOL zdaj vas samo lejko Slovenci rejšimo iz katerih ste se do sedaj norca delali, banda pokvarjena. Što de pa šou v Terme 3000 za 17 € kopanje + 2 € ležalnik, pivo za 4 € voda obična 3 € ka bi pa slučajno lačen bil Bog ne daj. E moji dragi čas je ka se zresnite ali vas pa končno naj vrag vzame.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.