https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Takšno je trenutno stanje pri prehajanju meja Slovenije

18.5.2020  

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 sta sodelovala vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Melita Močnik ter vladni govorec Jelko Kacin. 

Uvodoma je spregovoril Jelko Kacin, ki je med drugim izpostavil, da se usklajuje tretji sveženj ukrepov proti posledicam novega koronavirusa, ki ga bo vlada obravnavala na jutrišnji seji.

»Jasno je, da je dogajanja in usklajevanja v teh dneh izjemno veliko, pri našem delu pa prevladuje skrb, da preprečimo ponovni vnos virusa v državo in njegovo širjenje,« je dejal Kacin in dodal, da je vlada včeraj zato sprejela odločitev, da bo odpiranje mej, razen za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim bivališčem v Sloveniji, potekalo postopoma.

Izpostavil je še, da NIJZ že pripravlja strokovno presojo epidemioloških slik sosednjih držav, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pa se danes na temo dogovorov s sosednjimi državami pogovarja z avstrijskim in madžarskim sogovornikom.

V luči dopolnitve odloka in epidemiološke slike covid-19 posameznih državah  v nadaljevanju pojasnila vodja Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije Melita Močnik.

Spomnila je, da je prehajanje meja – notranjih z Madžarko, Italijo in Avstrijo, ter zunanje z republiko Hrvaško, trenutno dovoljeno le na določenih kontrolnih točkah in mejnih prehodih, ki so odprti.

»Edina že znana razlika je, da je na vseh mejah izven kontrolnih točk in mejnih prehodov, dopuščeno prehajanje dvolastnikov z namenom opravljanjem dela na njihovih parcelah, zemljiščih, ki se nahajajo zunaj meja naše države oziroma v nasprotni smeri tudi za državljane Avstrije, Madžarske in Italije, ki imajo svoje parcele in zemljišča na našem ozemlju,« je pojasnila Močnikova.

Glede pogojev vstopa v državo je potnike razdelila v več skupin.

Za državljane Republike Slovenije velja, da ni nobenih omejitev za prestop meje – od njih se pričakuje, da sledijo ukrepom in navodilom NIJZ-ja in se v primeru simptomov covid-19 javijo svojim zdravnikom.

Za državljane Republike Slovenije, ki nimajo urejenega bivanja v državi, velja enako. S to razliko, da morajo javiti naslov, kjer bi se lahko po potrebi izvajala karantena.

Za državljane Evropske unije, ki imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče, prav tako ni omejitev pri prehodu meje. Ostalim državljanom EU pa lahko v primeru bolezenskih znakov zavrnejo vstop.

Državljani tretjih držav pa morajo na zunanji schengenski meji izkazovati nujnost potovanja v EU. Vstopajo lahko tisti, ki imajo nujne družinske razmere, bivališče v Sloveniji, prevozniki in drugi gospodarski razlogi.

Ob zaključku je Močnikova odgovorila še na novinarska vprašanja, kjer je poudarila, da vsem, ki vstopajo na Hrvaško z namenom turizma, svetujejo, da imajo ustrezna potrdila o lastništvu nepremičnin, plovil oziroma rezervacijo turistične namestitve ali druga potrdila, ki izkazujejo ustrezen razlog za pot na Hrvaško.

Na vprašanje, ali lahko Slovenec gre na Hrvaško, čeprav tam nima nepremičnine ali plovila, pa je odgovorila: »Da, tako smo mi razumeli informacije, ki so nam jih podali naši hrvaški kolegi.« Ob prihodu v domovino pa, če se boste zadrževali znotraj Evropske unije in manj kot 14 dni, ne velja karantena.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.05.2020 ob 20:21 čondraš gost

      ZNOVA TA JANŠA!!! KOMUNAJZERJI HITRO PO PIVO PA NA BICIKLE..ajde gamad, do BRSULJA kamor sežejo lovke JJ :)) Francija in Nemčija sta se v ponedeljek dogovorili o tem, da bosta za okrevanje Evrope po pandemiji novega koronavirusa predlagali vzpostavitev 500 milijard evrov vrednega sklada. A. V. 18. maj 2020 ob 18:21 Zadnji poseg: 18. maj 2020 ob 18:55 Pariz, Berlin - MMC RTV SLO, Reuters, STA Sklad bo namenjen državam članicam Evropske unije, regijam in sektorjem, ki jih je pandemija najbolj prizadela. Financiral bi se z zadolževanjem na finančnih trgih v imenu EU-ja ob hkratnem upoštevanju evropskih pogodb. Francoski predsednik Emmanuel Macron je dogovor označil kot "pomemben korak naprej", navaja Reuters.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.05.2020 ob 20:35 gost

        Čak malo, najprej moram zapraviti teh 900 evrov, ki mi jih je Janša dal. Koliko je dal tebi?. Nič. Zero. Nula. Pravim ti, da je Janša naš že od malega. Zdaj še pa z ženo 400 evrov dobiva, da greva na dopust. Koji kurac bom delal, če lahko ležim doma, Janša mi pa vsak mesec evre prinaša. ŽIVEL JANEZ JANŠA. TI SI NAŠ, MI SMO TVOJI.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.05.2020 ob 21:53 čondraš gost

        Čakaj malo, ap ne da boš od desnega firerja vzel denar ? Kje pa imaš načela ?? Aja, levak si...sorry :)

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.05.2020 ob 21:21 gost

      Razen v PETEK bi se BICIKLISTI lahko vozili okrog Gorenja v RDEČEM Velenju.Velenje in Gorenje rdeča baza SD-ja.tu so zdaj naj pametni židan in njegova rdeča falanga.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.