https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Subvencija za skrajšani delovnik do 448 evrov

20.5.2020  

Minister za delo Janez Cigler Kralj je na današnji novinarski konferenci med drugim predstavil podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo samo za določene panoge ter ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa za vse panoge. 

 

"Ukrepi niso idealni so pa optimalni"

"Ukrepi, s katerimi odgovarjamo na trg dela, so ohranjanje zaposlenosti in pomoči podjetjem z delno oprostitvijo prispevkov v zasebnem sektorju in povračilom nadomestila plače delavcem na čakanju na delo in oprostitev plačila prispevkov," je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

 

 

"Predvidevali smo, da je ogroženih 258 tisoč zaposlenih, polovica pri fizičnih, polovica pri pravnih osebah. Gibanja na trgu dela spremljamo, marca in aprila je brezposelnost skokovito narasla, maja se umirja. Od začetka korona krize prijavljeno 14.000 brezposelnih več," pove Cigler Kralj.

S prvim in drugim svežnjem so ohranili  260.000 delovnih mest. Posledice brez ukrepov bi bile neprimerljivo slabše, kot so sedaj z ukrepi gospodarstvu in prebivalstvu.

"Zato so ukrepi zastavljeni tako, da smo s prvima paketoma pokrili 1,3 mio ljudi. Tretji protikorona paket je korak naprej z istimi cilji - ohranitev delovnih mest in pomoč podjetjem ter družbenim skupinam, ki jih še nismo vključili," še pove Cigler Kralj.

Po besedah ministra, bodo predlagali tudi zvišanje subvencije invalidskim podjetjem.

 

 

Časovno je ukrep omejen oz. predviden od 1. junija 2020 do konca tega leta. Delodajalec lahko ukrep uveljavlja mesečno za pretekli mesec.

Ukrep čakanja na delo v turizmu se podaljša za 1 mesec (do konca junija), za ostale panoge pa ne. Vse pa spodbujajo h koriščenju skrajšanega delovnega časa.

Subvencioniranje skrajšanega delovnega časa ima prednost pred čakanjem na delo

Država naj bi po besedah ministra za delo, do konca leta financirala do 50 odstotkov delovnega časa.

"Ključni ukrep, ki smo ga včeraj sprejeli, je subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, v obsegu 20-35 ur tedensko. Delavec dobi za čas dela polno plačo, za čas ko ne dela pa 80% nadomestilo svoje plače. Delodajalec prejme delno povračilo nadomestila za čas, ko delavec ne dela. Delodajalec lahko ukrep koristi vsak mesec od 1. junija do najdlje 31. decembra 2020. Upravičenci so vsa podjetja, ki jim upade poslovanje, kar pomeni, da podjetje ne more zagotavljati vsaj 10% zaposlenim najmanj 90% dela.

Mesečna subvencija za 20 ur tedensko bi tako po predlogu znašala 448,52 evra, za 15 ur tedensko 336,39 evra, za 10 ur tedensko 224,26 evra in za pet ur tedensko 112,13 evra. Za delavca, ki prejema minimalno plačo, delodajalcu do 80-odstotnega nadomestila ne bo treba doplačati, za delavca z višjo plačo pa bo moral še nekaj primakniti zraven," je dejal Cigler Kralj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.05.2020 ob 17:31 prenehaj gost

      nakladat, če se že mangupirate z davkoplačevalskim denarjem(ti ga vračajo) dajte tistim kot obljubite, ne preseravlite se več, ker ste ene lažne barabe in vam je cilj porabiti čim več denarja, da ga bodo vračali tisti ki so še v očetovih jajcih.Itak se vam bliža konec in vsaj nekaj dobrega naredite za Slovenijo, vsaj vi - ki niste sodelovali v prejšnjih Janševih vladah, ko je državo peljal v propad. Dobro za vas mlade nadobudneže bi bilo, da bi sami dali odpoved poslu, bi si ohranili dostojanstvo, sedaj si ga v pičlih nekaj mesecih pod taktirko princa teme samo poslabšujete. Kot je razvidno iz vaših dejanj ste eni sami veliki lažnivci, te pa normalen človek nima za ljudi, ampak za govno.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.05.2020 ob 18:35 vsi gost

      ki se bahate za govorniškim odrom ste se vsaj 1x zlagali glede na obljube in dejanja, torej ste navadni lažnivci, poenostavljeno ničvredneži oziroma govna. S tem pa se tudi diskreditirate, saj vam je dostojanstvo tuj pojem, za ministrsko plačo in ceno najslabše vlade do danes prodajate svoja dostojanstva, vsaj vi, ki so vas iz gozdov poklicali na vodstveno obličje. Sramota od ljudi.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.05.2020 ob 19:35 gost

      Imeli ste priložnost pa ste jo zavozili----gnilobe neotesane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.05.2020 ob 1:20 r gost

      J. J.bi mogo javnoj upravi narete stemplanje prihod na delo obhod iz dela TU BI DSE DALO DOSTA PRISPARATI

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.05.2020 ob 7:51 Sonce gost

      Bla,, Bla,,, za prazen nič ker ne odločajo ti papeki tako imenovani ministri. Tudi njihov vodja,,, princ teme,,, je brez moči. Kajti vse ima v rokah plemeniti,,, Jeličič,,, keri z svojimi glasovi drži posranoga,,, princa teme,,, za jajca.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.