https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Vlada za zagon gradbenega sektorja odpravlja številne ovire

21.5.2020  

Vlada je včeraj potrdila predlog interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji.

Kot je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin je namen tega zakona zagotoviti učinkovit zagon investicijskega cikla in preprečiti hujšo gospodarsko škodo, tako da se aktivno pospešuje dejavnosti gradbenega sektorja in pridružitvenih dejavnosti.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je pojasnil, da gradbeništvo v Sloveniji beleži enega največjih padcev aktivnosti v EU-ju v mesecu marcu. Ker ima gradbeništvo močne multiplikativne učinke na ostale storitvene sektorje, je vlada potrdila predlog interventnega zakona za odpravo ovir pri pomembnih naložbah za zagon investicij po epidemiji novega koronavirusa. Gre za začasni zakon, ki bo veljal do konca prihodnjega leta, je obrazložil minister.

»S tretjim paketom smo podaljšali ukrepe za učinkovito gradnjo. Z interventnim zakonom pa odpravljamo še dodatne ovire. Ustanavljamo koordinacijsko ekipo, ki bo reševala morebitna neskladja mnenjedajalcev in s tem pospešila izdajanje dovoljenj, a ne na račun vsebine,« je obrazložil minister in ob tem poudaril, da z zakonom ne posegajo v področne zakone varovanja okolja, narave, voda... »Strokovne in tehnične norme ostajajo iste. Pospešujemo usklajevanje organov državne uprave z namenom, da investitor pride do dovoljenj v najkrajšem možnem času,« je dodal.

Zakon predvideva, da bo vlada določila seznam pomembnih investicij, ki bodo razvrščene v tri prioritetne skupine. V prvi skupini bodo investicije, ki jih je možno načrtovati v letu 2020. Druga prioriteta so investicije v letu 2021, v tretji pa tiste, pri katerih so v postopku državni prostorski načrti in jih je potrebno pospešiti, je dejal Vizjak in dodal, da bodo razvrščene po prioritetah glede na strateške dokumente države, na področju gospodarstva, šolstva, infrastrukture….

Poudaril je, da se seznam že oblikuje. Na njem pa bodo pomembne prometnice, železniške povezave, energetski objekti, tudi projekti kot je NUK 2. Konkretni projekti, ki so na seznamu so projekti Pragersko, gorenjska proga, daljnovodi Cirkovce – Pince, HE Mokrice, dolgoročno tudi hidroelektrarne na srednji Savi, ki bodo sodile v trejo prioriteto.

»Ključno je, da po sprejetju zakona začnemo z iskanjem optimalnih rešitev, da se postopki zaključijo v najkrajšem možnem času in da začnejo stroji na terenu brneti že v poletnih mesecih. S tem bomo zagotavljali delovna mesta, gospodarsko aktivnost in prilive v državni poračun,« je zaključil Vizjak.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.05.2020 ob 12:10 Siciliano gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> cutt.ly/yyvKV2u

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.05.2020 ob 20:35 vlada gost

      lahko pripravlja predlog za zagon , kako sama sebe kontrolirati, kajti to je EDINSTVN PRIMER NA SVETU, DA KOALICIJA KONTROLIRA SAMA SEBE, TOREJ: vlada : Počivalšek, to je derbi kola, nato SMC : SDS, MANJ POMMBNA TEKMA, DENAR IZ BOSNE IN VELIKI DERBI: Slovenska varda (Janša) : Slovenska policija (Hojs) Zanimive tekme, toda kaj, ko so vsi ISTE BARVE in iz iste ekipe. Čudno, mar ne, zmagovalca ni ali so pa vsi, jebemti tako ligo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.