https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Za delovanje vladnega klicnega centra doslej namenjenih 100.878 evrov

21.5.2020  

Koronavirus je povzročil veliko skrbi, hkrati pa je dokazal, da v Sloveniji zmoremo delovati tudi skupaj. Povezovala se je stroka, državna uprava, vlada in takšna je tudi zgodba vladnega klicnega centra za informacije o koronavirusu, je danes na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.

V centru je klicateljem odgovarjalo kar 66 študentov višjih letnikov Medicinske fakultete. Svetovalcem pa so strokovno noč nudili tudi dve zdravnici z infekcijske klinike, predstavnik nacionalnega inštituta za javno zdravje, predstavnik ministrstva za zunanje zadeve, predstavnik civilne zaščite, občasno pa so bili prisotni še predstavnica inšpektorata za delo, predstavnik policije in predstavnik ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je obrazložil Kacin.

Pomembna novost, ki smo jo predstavili ta teden, je dejstvo, da bo od ponedeljka dalje klicni center na brezplačni telefonski številki 080 1404 deloval med delavnikom med 8.00 in 16.00, saj se epidemiološka situacija zelo izboljšuje in je vprašanj nekoliko manj, je še dodal.

Delovanje vladnega klicnega centra za informacije o koronavirusu je v nadaljevanju še podrobneje predstavila prof. dr. Mojca Matičič z Infekcijske klinike UKC Ljubljana in strokovna mentorica študentom v vladnem klicnem centru.

Izpostavila je, da se zadnje tri mesece se cel svet ne bori zgolj z epidemijo, pač pa tudi z »infodemijo, kot jo je poimenoval direktor WHO-ja«. »Svet so preplavile najrazličnejše neresnične, slabe, pa tudi zavajajoče informacije, ki dokazano lahko vplivajo na javno zdravje. Ključ do dobrega dojemanja javnosti je zelo enostaven – kvalitetna informacija, ki mora biti zanesljiva, kredibilna, preverjena in iskrena,« je dodala.

Med drugim je izpostavila tudi, da se zelo dobro zavedajo, da je odnos Slovenk in Slovencev do krizne situacije odvisna od dojemanja položaja. Temelj vsega pa so informacije. A teh je bilo po njenih besedah v začetku izredno malo. »Prav težko je bilo oblikovati z dokazi podprta stališča, ki so jih naši svetovalci podajali naprej klicateljem,« je pojasnila.

Dejala je tudi, da so v klicnem centru do danes prejeli 42.261 klicev ali povprečno 611 klicev vsak dan. Imeli so tudi določene rekordne dneve, dvakrat je bilo več kot 1200 klicev. Povprečno je klic trajal okoli tri minute, najdaljši klic pa kar eno uro in 29 minut.

Matičičeva je ob koncu dejala še: »Sporočilo našega klicnega centra danes je, da lahko na temelju vseh klicev, ki smo jih prejeli, rečemo, da je Slovenkam in Slovencem mar, da so dojeli tako krizno situacijo, kot ukrepe, kar se kaže na izplenu, na zmagi v prvi bitki vojne proti pandemiji koronavirusne okužbe. Upam, da je k temu vsaj malo pripomogel tudi naš center.«

Jelko Kacin pa je še pojasnil, da so doslej za študentsko delo v klicnem centru odšteli 100.878 evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.05.2020 ob 20:07 gost

      Čakamo članek koliko prejmejo nevladne organizacije, ki so nestrpne do drugih.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.