https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Predlagajo, da primanjkljaj pokrije državni proračun

22.5.2020  

Zaradi koronavirusa in s tem povezanega upada gospodarske aktivnosti, bo po ocenah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ob koncu leta okoli 129 milijonov evrov nepokritega primanjkljaja. Predlagajo, da ga pokrije državni proračun, v nasprotnem bo decembra ogroženo financiranje zdravstva.

 

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ocenjujejo, da bodo letos soočeni z zmanjšanjem prihodkov od prispevkov za okoli 205 milijonov evrov glede na finančni načrt, od tega 188,5 milijona evrov zaradi upada gospodarske aktivnosti in 16,5 milijona evrov zaradi odloga plačila prispevkov po začasnem protikriznem ukrepu.

Zaradi nastalih letošnjih kriznih razmer, se bodo povečali izdatki za nadomestila odsotnosti od dela za približno 18 milijonov evrov glede na načrte. 

"ZZZS naj bi imel za okoli 215 milijonov evrov tekočega primanjkljaja, v glavnem zaradi bistveno manjših prihodkov od prispevkov. Pri tem bi lahko ZZZS iz lastnih virov pokril 86 milijonov evrov, kolikor imajo na računu iz preteklih let. Preostali tekoči primanjkljaj v višini okoli 129 milijonov evrov pa je nepokrit in bi ga bilo treba pokriti iz proračunskih sredstev, menijo.

Zato ZZZS predlaga, da se z interventnim zakonom ali v okviru rebalansa državnega proračuna ZZZS iz državnega proračuna zagotovi pokrivanje razlike med prihodki in odhodki v posameznem koledarskem letu, tako kot je to zagotovljeno Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. S tem bi zagotovili finančno vzdržno in nemoteno poslovanje zdravstvene blagajne in slovenskega zdravstva," so poudarili za Sta.

Ogroženo oz. zaustavljeno financiranje zdravstva

"Ocenjujemo, da ZZZS iz lastnih finančnih sredstev ne bo mogel poravnavati svojih obveznosti do izvajalcev zdravstvenih storitev in kritje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja," so navedli.

Višina vseh treh mesečnih avansov ZZZS do izvajalcev zdravstvenih storitev namreč znaša približno 150 milijonov evrov, zato je lahko v decembru ogroženo oziroma zaustavljeno financiranje tako izvajalcev zdravstvenih storitev kot tudi ostalih pravic, kot so denimo zdravila, bolniška nadomestila itd.," poroča Sta.

ZZZS je del marca in del aprila, ko izvajalci zdravstvenih storitev, niso smeli izvajati nenujnih zdravstvenih storitev, nakazoval nespremenjene akontacije, da se izvajalci, ki kljub izpadu programa imajo določene fiksne stroške, ne bi znašli v likvidnostnih težavah.

Nerealiziranega programa je za 95 milijonov evrov. V skladu s tretjim protikoronskim zakonom, naj bi državni proračun kril del tega odpadlega programa. Na ZZZS so za STA pojasnili, da bodo v naslednjih mesecih opravili poračun glede plačila in realizacije programa pri izvajalcih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.05.2020 ob 11:10 gost

      Tak je,2 meseca zdravstveni domovi in bolnice skoraj zaprte, zdaj pa primankljaj.. pomeni,da se dodatno zavarovanje spet podraži.. super.. kam vse to vodi??

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.05.2020 ob 11:39 gost

      Kaj ni Janez Janša zatrjeval, da bo država plačala vse prispevke? Skoraj dva meseca je zdravstvo delalo samo s 30 % zmogljivostjo ali pa še to ne. Odkod potem izgube? So tudi tisti doktorji in medicinske sestre, ki so bili doma dobili dve plači esečno? So šli veliki milijoni v zaščitno opremo, ki sedaj stoji v kleteh? Ali............? Lupijo državljane in jim grozijo kjer le morejo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.05.2020 ob 11:41 gost

      Gantar zmigaj se, da boš sploh vedel zakaj dobivaš plačo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.