https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

11 let zapora za napadalca iz Velike Polane

 

Okrutno dejanje 67-letnega Štefana Žalik iz Velike Polane, ki je 29. marca lani s sekiro napadel ženo in hčerko, je včeraj končno dobilo pravnomočni epilog. Mariborski višji sodniki so za Žalika potrdili 11 let zaporne kazni zaradi poskusa umora. Obe pritožbi sta bili zavrnjeni, Žalik je tako pravnomočno obsojen na 11 let zaporne kazni.

Družinsko tragedijo je marca lani rešila hrabrost 16-letnega mladeniča Roka Vourija, ki je posegel v spor in preprečil krvavo zgodbo. Glavna kazenska obravnava, ki je potekala pred murskosoboškimi okrožnimi sodniki, je minila v znamenju ugotavljanja prištevnosti Štefana Žalika. Žalika sta obravnavala in tudi podala mnenje izvedenec psihiatrične stroke Slavko Ziherl in izvedenec nevropsihiater Matej Kravos. Izvedenca sta se strinjala, da obtoženi v času napada na ženo in 14-letno hčer ni bil neprišteven, temveč je poskušal moriti v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Zaradi poskusa umora žene in hčerke je bil obsodili na 11 let zapora, čeprav je tožilstvo sprva  zahtevalo 20 let.

Slika je simbolična (Foto: http://atlasshrugs2000.typepad.com)

Napadel zaradi bolestne ljubosumnosti

Obtoženčev zagovor nikakor ni prepričal senata, kljub zgovarjanju na neprištevnost. Izvedenca sta ugotovila, da ga obtoženi sicer imel blažjo obliko neprištevnosti, vendar ga je do samega dejanja pripreljalo bolestno ljubosumje, ki ga je obtoženčeva žena občutila že več kot štiri desetletja. Zagovornik Andrej Husar, ki je vztrajno trdil, da je obtoženi dejanje storil v stanju neprištevnosti in zanj zahteval zdravljenje v psihiatrični ustanovi, senata ni uspel prepričati.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.