https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Decentralizacija nabave zaščitne opreme

2.6.2020  

Z včerajšnjim dnem so Zavodu RS za blagovne rezerve (Zavod), ki je izvajalska institucija Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, prenehale pristojnosti za centralno nabavo zaščitne opreme. Nabava zaščitne opreme se tako vrača v prvotno stanje, ki je bilo pred razglasitvijo epidemije. Za nabavo zaščitne opreme bodo torej ponovno odgovorne posamezne bolnišnice, zdravstveni zavodi in druge zdravstvene institucije.


Vlada Republike Slovenije je dne 14. marca 2020, na podlagi Državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljivih bolezni pri ljudeh iz leta 2016, določila Zavod za centralno nabavo zaščitne opreme za celotno Slovenijo. DLC Roje pa je v dani situaciji iz centralnega skladišča zaščitne in reševalne opreme postal osrednji logistično-distribucijski center za zaščitna sredstva v državi.

»Včerajšnji prelet reaktivnih in turbopropelerskih letal v formaciji simbolizira uradni zaključek epidemije. V tem vidim priložnost, da se zahvalim sodelavcem na Zavodu, osebju v zdravstvu, reševalcem, prostovoljcem in vsem drugim, ki so kakorkoli pomagali in doprinesli k temu, da smo skupaj premagali epidemiološko obdobje. Ni bilo enostavno, toda vesel sem, da smo to poglavje zaključili. Verjamem, da uspešno.« je povedal Tomi Rumpf, v.d. direktorja Zavoda.

Slovenija je preko Zavoda do 31. maja 2020 dobavila zaščitno opremo v vrednosti 54.375.170,86 EUR (brez DDV). Vsa zaščitna oprema, ki jo je Zavod naročil, prevzel in predal Upravi RS za zaščito in reševanje, je bila strokovno preverjena in potrjena.

V času od 14. marca do 31. maja 2020 je Zavod podpisal 64 pogodb v skupnem znesku 184.002.232,64 EUR (brez DDV), kar se nanaša na vse sklenjene pogodbe, tudi tiste, ki niso bile realizirane (stornirane). Znesek aktualnih pogodb naročene zaščitne opreme na današnji dan pa znaša 89.003.939,85 EUR (brez DDV), pri čemer je potrebno upoštevati, da odprta naročila najverjetneje ne bodo realizirana v celoti.

Do 31. decembra letos mora Zavod nadomestiti artikle varovalne opreme, ki jih je z namenom zaščite in preskrbe zdravstvenega in drugega osebja pri obvladovanju epidemije koronavirusa, sprostil iz blagovnih rezerv ob začetku epidemije, so sporočili iz Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve.

* Fotografija je simbolična

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.