https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Mesečni temeljni dohodek danes še zadnjič izplačan

10.6.2020  

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) bo danes samozaposlenim in kmetom, ki v epidemiji covida-19 niso mogli opravljati svoje dejavnosti ali so jo opravljali v manjšem obsegu, še zadnjič izplačala mesečni temeljni dohodek. Tisti, ki so pomoč izkoristili za celotno obdobje epidemije, bodo skupaj prejeli 1750 evrov.


Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je bil uveljavljen 11.aprila, je samozaposlenim, družbenikom, kmetom in verskim uslužbencem ponudil pomoč v obliki izplačila mesečnega temeljnega dohodka. Za marec so lahko prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov, za april in maj pa po 700 evrov.

Denar izplačuje Furs na podlagi posebne izjave, ki jo je bilo treba prek informacijskega sistema eDavki vložiti najpozneje do konca maja. V skladu z zakonom danes sledi še zadnje nakazilo, prejeli pa ga bodo upravičenci, ki so izjavo, s katero je bilo še vedno mogoče uveljavljati pomoč tako za marec kot tudi za april in maj oz. za dva ali tri od omenjenih mesecev skupaj, vložili med 1. in 31. majem.

Prvim upravičencem, ki so omenjeno izjavo vložili že v prvem tednu po uveljavitvi interventnega zakona, je finančna uprava mesečni temeljni dohodek izplačala že pred prvomajskimi prazniki, nakazilo v skupnem znesku 11,2 milijona evrov pa je tedaj prejelo nekaj več kot 32.000 upravičencev. V drugem nakazilu,  8. maja, je skupaj 27,5 milijona evrov prejelo nekaj več kot 37.500 upravičencev.

Vmes se je nabor upravičencev razširil, in sicer je novela interventnega zakona, na novo med upravičence do tega dohodka dodala tudi tiste samozaposlene, kmete, družbenike in verske uslužbence, ki v zavarovanje niso vključeni za polni zavarovalni čas. Skupaj 4753 oseb je 22. maja prejelo skupaj 2,2 milijona evrov.

Z majem se je ukrep iztekel, je pa samozaposlenim tako kot tudi vsem drugim poslovnim subjektom od 1. junija na voljo nov ukrep in sicer subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, tega pa lahko do konca leta koristi vsak delodajalec, tako pravna kot fizična oseba, ki zaradi posledic epidemije vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne more zagotavljati 90 odstotkov dela.

Država bo za vsakega takšnega delavca subvencionirala nadomestilo plače v obsegu do največ 20 ur tedensko, še v juniju pa lahko vsak delodajalec koristi tudi ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.