https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Postovka, ki se je nesrečno ujela v plastične vrvice, končno poletela na prostost

21.06.2020 ob 6:05  

Minulo soboto je bila na območju Slovenskih goric izpuščena rehabilitirana postovka, ki je bila več kot dva meseca na zdravljenju zaradi poškodbe, ki se ji je pripetila, ko se je nesrečno zapletla v plastične vrvice.

Gasilci se sicer pri svojem delu srečujejo z različnimi primeri, poleg reševanja človeških življenj, pa na pomoč priskočijo tudi živalim. Primer reševanja nebogljene živali so imeli tudi gasilci GB Maribor in PGD Lenart v Slovenskih goricah, v Šetarovi, kjer so v začetku aprila rešili manjšo ptico ujedo – navadno postovko, ki se je zapletla v vrvice.

Ptica je v svoje gnezdo na visokem drevesu pomotoma znosila plastične vrvice, v katere se je nato nesrečno zapletla. Postovka je kar nekaj ur nemočno obvisela, na srečo so jo nato uspešno rešili gasilci.

"Rad bi se zahvalil članom PGD Lenart in poklicni enoti gasilcev iz Maribora ki so morali pokazati veliko svojih spretnosti in poguma pri reševanju. Res, iskrena hvala vsem skupaj," je dejal Robert Šiško, ornitolog in član Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), ki je naletel na samo ptico, pomagal pri njenem reševanju ter jo na koncu tudi izpustil.

Ker je imela ptica huje poškodovano nogo, je bila pred temodpeljana v ambulanto za divje živali na Veterino Golob v Muti. Sama rehabilitacija je nato trajala več kot dva meseca, potrebna je bila tudi amputacija enega kremplja, kar pa ji sedaj ne predstavlja dodatnih ovir. Ko si je ptica opomogla, je bila naposled v soboto vendarle spuščena v naravo. 

Vsa angažiranost in požrtvovalnost ljudi, ki so tokrat ubogi živali priskočili na pomoč vendarle ni bila zaman. 

Plastika v naravi ubija živali

Sam nesrečni dogodek opozarja na to, kakšno težavo predstavljajo v naravo odvrženi odpadki, v katero se velikokrat zapletejo živali, ki pogosto ne doživijo tako srečnega konca, kot ga je doživela ta ptica. Zaradi plastike vsako leto umre ali utrpi poškodbe več tisoč živali, zato je še toliko bolj pomembno, da odpadkov ne mečemo v naravo. 

Foto: Robert Šiško

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.