https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Fafangel: 13 novih okužb epidemiologov ne skrbi

23.6.2020  

Danes sta na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel in vladni govorec Jelko Kacin predstavila najnovejšo epidemiološko sliko v Sloveniji in njeni soseščini.

Današnja novinarska konferenca je posledica t.i. fake news, da naj ljudje zapustijo Hrvaško, in zadnjega povečanja števila okuženih, je uvodoma povedal Kacin. Namenjena je predstavitvi najnovejše epidemiološke slike v Sloveniji in njeni soseščini, pa tudi opomniku, da je covid-19 še vedno med nami in da so samozaščitni ukrepi sprejeti med epidemijo še vedno v veljavi, je obrazložil Kacin.

Povedal je tudi, da gre pri 13 novih okužbah za »pridelek celega vikenda«. »Ob sobotah in nedeljah testiramo manj in potem takšna številka kulminira,« je obrazložil Kacin in izrazil upanje, da bo že jutri število novookuženih občutno manjše.

Podatki kažejo, da so 13 novih primerov okužb z novim koronavirusom potrdili v devetih občinah po Sloveniji, trije pa so tuji državljani. Večinoma so zaznali po en primer, razen v Pivki, kjer sta bila dva. En primer je bil zaznan tudi v občini Ljutomer.

Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ, je pojasnil, da je šest primerov od 13 potrjenih bilo importiranih, in sicer iz BiH, Srbije, Hrvaške in Kosova. Pet primerov je bilo povezanih z temi importiranimi, en primer je še v epidemiološki preiskavi, pri enem primeru pa vir okužbe ni poznan. Ob tem je pojasnil, da 13 novih okužb epidemiologov ne skrbi, ključno pa se jim zdi, da ljudje, ki pridejo iz držav, ki niso varne, gredo v karanteno.

Epidemija covid-19 je še v polnem razmahu, v svetu imamo čez 8 milijonov primerov, v Evropi več kot 2,2 milijona in v Sloveniji 1534 primerov okuženih s covid-19, je povedal Fafangel.

Pojasnil je še, da je naša epidemiološka slika s 14 potrjenimi primeri ta teden še vedno dobra v primerjavi z drugimi državami EU. Zagotovil je, da je število vnesenih primerov v državo pod nadzorom. »Če bo številka nihala, nas to ne bo skrbelo, če pa bo število okuženih stalno naraščalo, bomo svetovali različne ukrepe,« je še dejal.

Vlada pa bo po besedah Kacina o morebitnih novih ukrepih odločala jutri. »Te ključne, dodatne ukrepe, je treba pripraviti čez noč,« je povedal in spomnil na ukrepe, ki so še vedno v veljavi. Opozoril je na uporabo zaščitnih mask na sredstvih javnega prevoza in v primerih, ko ne moremo vzdrževati varnostne razdalje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.06.2020 ob 12:31 ..... gost

      tij Kacin si ta pridelek celega vikenda porini v rit.Poserem se ti jaz na koronasranje, kaj pa ljudje, ki vsak dan umirajo, pa nimajo tega. Jebo vas koronavirus, to bo verjetno bolezen stoletja tam nekje do 2120 leta, pedri posrani. Tam pejte kmetom pomagat pripravljat žetvo, ne da nas drkate iz teh govorilnih odrov.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.06.2020 ob 15:08 ........ gost

      poglejte dva umetnika, prestrašena u pizdu materinu, kaj ju je "šmrk"obšel, ali pa lunin mrk.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.06.2020 ob 15:52 gostja gost

      Ka de te Kacin nekaj brno, ka nema pojma o ničem. Mogo bi biti s svojin velikin boson v zapori in za vse večne čase jima prepovedati se baviti s politiko. Ukrepi bi koristili edini sedanji vladi, ka bi pa lejko mela lidij v šahi in pod kontrolof, te bi lejko prepovedala proteste. Sicer pa, zakoj so dovolili , pa odprli na velko mejne prehode s hrvati, pa italijani, ge je epidemije še največ. Vse druge pa poostrili? To je ena sama umazana zdrajšnja politika in v rit lezenje ten, ki so omenjeni. Pa zato vas nedo meli nič bolj radi. Šteri pa še vedno rinete tja ,zaradi par dni namakanja v morju, pa ob okužbi sami iz svojega žepa plačajte zdravlenje. Tak bi moglo biti in je tudi prav, nej pa ka se s ten bremeni celotno zdravstveno blagajno. Če ideš nekan ge tvegaš, nosiš tudi odgovornost.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.06.2020 ob 16:22 gost

        Da napišem resnico o tem propadlem Kacinu, ki ga je puklavi Janček potegnil na svetlo, da straši manj pametne ljudi, V DELOVNEM ČASU JE S SLUŽBENIM VOZILOM V PIJANEM STANJU POVZROČIL PROMETNO NESREČO - pred leti.

        7 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.06.2020 ob 19:56 gost

      Jelko legenda,zapri južne meje pa še tisto z italijo..

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.06.2020 ob 21:51 .......... gost

      kaj pa ko je kandidiral za evropskuga posranca, v tisti kampanji še ti bil drekaš, drekaš ka ga nega, niko od ništa, propadli seronja, ki nam diktatorsko ukazuje, tak, da je pol Slovenije posrane.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.