https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Pomurju bodo obnovili nekatere železniške odseke

02.07.2020 ob 6:00  

Na seji vladnega odbora za gospodarstvo je Vlada RS v veljavni Načrt razvojnih programov 2020–2023 uvrstila projekt Vgradnja tirnih mazalnih naprav na JŽI v letu 2020, ki vključuje obnovo oz. vgradnjo na nekaterih železniških odsekih tudi v Pomurju.


»Na določenih odsekih železniških prog je posebej opazen trend povečanja obrabe glav tirnic, zaradi česar jih je potrebno pogosteje vzdrževati in menjavati.

Z namenom zmanjšanja njihove obrabe in posledično podaljšanja njihove življenjske dobe ter zmanjšanja stroškov njihovega vzdrževanja v življenjskem ciklu je na odsekih železniških prog Lipovci–Murska Sobota, Murska Sobota–Dankovci, Zidani Most–Hrastnik, Zagorje–Sava, Jesenice–Bled jezero, Bled jezero–Bohinjska Bistrica, Logatec–Rakek, Gornje Ležeče–Divača in Kozina–Prešnica v letu 2020 predvidena vgradnja 19 stabilnih tirnih mazalnih naprav.

Poleg tega je v okviru projekta predvidena tudi vgradnja stabilne tirne protihrupne mazalne naprave, ki bo v letu 2020 predvidoma izvedena na odseku železniške proge Šempeter pri Gorici–Nova Gorica, saj tam prihaja do pritožb okoliških prebivalcev zaradi velikega hrupa, ki nastaja med vožnjami tirnih vozil.

Zmanjšanje hrupa

Po končani vgradnji omenjenih tirnih mazalnih naprav se bo na odsekih železniških prog, na katerih bodo vgrajene, zmanjšala tudi obraba sledilnih vencev tirnih vozil in hrup, do katerega prihaja zaradi trenja pri vožnjah tirnih vozil, povečala se bo zanesljivost železniškega prometa, razpoložljivost in vzdržljivost elementov zgornjega ustroja železniških prog ter varnost v železniškem prometu", so zapisali v vladnem sporočilu.

Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.