https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pod okriljem sejma AGRA poteklo več mednarodnih ocenjevanj kakovosti

08.08.2020 ob 13:00  

Kljub temu, da sejma AGRA avgusta letos ne bo, so v sklopu sejma potekala mednarodna ocenjevanja kakovosti mesnih izdelkov, mlečnih izdelkov in brezalkoholnih pijač.

Pod okriljem 58. mednarodnega sejma AGRA je letos potekalo 41. mednarodno ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov. Konec maja je potekal prvi del ocenjevanja, kjer so ocenjevali sveže meso (kategorija D), rezultate najdete tukaj. Drugi del ocenjevanja, ocenjevanje mesnin (kategorije A, B in C) pa je potekal v Gornji Radgoni 17. junija.

Za vrhunsko kakovost sta bila z veliko zlato medaljo nagrajena dva izdelka, naziv »šampion kakovosti« pa je za stalnost odlične kakovosti dobilo kar 14 izdelkov.

Z zlato medaljo je nagrajenih 30,8 odstotka izdelkov, kar je podobno kot v preteklih letih. S srebrno medaljo je nagrajenih 48,3 odstotka izdelkov, kar je več kot v letu 2019 in to kaže, da se je kakovost v primerjavi s preteklimi leti še zvišala. Letos je bilo ocenjenih tudi precej ribjih izdelkov, je povedal predsednik komisije za ocenjevanje mesnih izdelkov prof. dr. Božidar Žlender iz Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Na ocenjevanju mesnin so sodelovala tudi pomurska podjetja. Podjetje Kodila d.o.o iz Markišavec je prejelo veliko zlato medaljo za Pašteto z bučnimi semeni, zlato medaljo za izdelke Mangalica zaseka, Prekmurska šunka in Mangalica ocvirkov namaz z bučnimi semeni ter srebrno medaljo za izdelek Šunka kuhana.

Panvita MIR d.d. iz Gornje Radgone je prejela zlato medaljo za izdelke Domači ocvirki 200g, Hrenovke AVE, Štajerska kolina AVE, Andraževa salama, Domači suhi ocvirki AVE, Krvavice/Kašnice 500g, Štajerska krvavica AVE ter Piščančji bacon. Srebrna medaljo pa sta prejela izdelka Piščančja dimljena prsa AVE in Zaseka 200g.

Robert Sever - nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji iz Cvena pa je prejel zlato medaljo za izdelka Prleška tünka in Zvita rebra.

 

Od 9. do 12. junija je na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni potekalo 34. Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Na ocenjevanju je sodelovalo 20 podjetij, 15 iz Slovenije, 3 iz Hrvaške in po eno iz Avstrije ter Bosne in Hercegovine, s skupno 193 izdelki.

Ocenjevalci so podelili 190 priznanj in sicer 13 nazivov šampion kakovosti, 57 velikih zlatih medalj, 49 zlatih medalj, 50 srebrnih medalj in 21 bronastih medalj. Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija za celostno predstavitev izdelkov soglasno podelila udeležencu MINI MLJEKARA - Veronika d.o.o..

Med dobitniki priznanj so bile tudi Pomurske mlekarne d.d., ki so prejele naziv šampion za izdelke Čokoladno mleko, Slovensko čajno maslo, Pinjenec – ananas ter Posneto mleko v prahu. Veliko zlato medaljo pa so prejeli izdelki Mleko v prahu, Ementalec, Pinjenec - bezeg limona, Ljutomersko maslo, Ljutomersko surovo maslo brez laktoze ter UHT homogenizirana sladka smetana, 33 % m.m..

Sirarstvo in storitve, Valentina Šeruga Lazarovski s.p. iz Prosenjakovcev pa je prejelo bronasti medalji za izdelka Jogurtova gibanica – desert in Koruzna zlivanka – desert.

24. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod je potekalo v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni 22. junija. Na ocenjevanju je sodelovalo 27 podjetij, in sicer 24 slovenskih in po eno podjetje iz Avstrije, Hrvaške in Italije, s skupno 117 izdelki.

Nagrajenih je bilo skupno 114 izdelkov, od tega jih je 5 prejelo naziv šampiona. Veliko zlato medaljo je prejelo 38 izdelkov, zlato medaljo 40, srebrno medaljo 25 in bronasto medaljo 6 izdelkov.

Med pomurskimi udeleženci je Pribinovina d.o.o., PE Eko-socialna kmetija Korenika iz Šalovcev prejela zlato medaljo za Ekološki sivkin sirup, srebrno medaljo za Ekološki osvežilni zeliščni sirup ter bronasto medaljo za Ekološki bezgov sirup.

Radenska d.o.o. je prejela zlato medaljo za Radensko z okusom manga in limete ter srebrno medaljo za Oro brez sladkorjev.

Sadjarstvo Ficko, Martin Ficko s.p. iz Rogašovcev pa je prejelo veliko zlato medaljo za izdelek Naravni kutinov sok.

*Fotografije so simbolične.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.