https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Slovenija po številu okuženih drsi v »rumeni seznam«

7.7.2020  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman in vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin. 


Domovi za starejše in drugi socialno-varstveni zavodi bodo razglašeni za ogrožena območja

Vlada Republike Slovenije je včeraj dosegla dogovor, da bo prioritetno urejala pravno podlago za zaščito najbolj ogroženih delov prebivalstva. Domove za starejše in druge socialno-varstvene zavode, med njimi tudi zapore, bo na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih razglasila za ogrožena območja.

"Naj dodam, da po mojem razumevanju, ogrožena območja niso le socialno-varstveni zavodi, ampak tudi vse bolnišnice in ne le tiste za covid-19, in tudi vsi zdravstveni domovi, zlasti pa vse urgence v takih domovih," dodaja Kacin. 

Kot dodaja vlada načrtuje tudi močno povečanje laboratorijskih kapacitet za testiranje okužb z novim koronavirusom, s čimer bo država jeseni lahko dnevno obravnavala veliko več kot trenutnih največ 1500 testov v enem dnevu.

»Epidemiološka situacija v Sloveniji se slabša. Danes ponovno beležimo čez 20 okuženih, včeraj ugotovljenih 23 novih okužb s COVID19. Slovenija postopoma prehaja v fazo držav, kjer je 14-dnevno povprečje okuženih na 100.000 prebivalcev okoli 10,« je dejal Kacin.

Fafangel: 14-dnevna kumulativna incidenca okužb v Sloveniji že skoraj deset, narediti moramo vse, da trend ustavimo

Mario Fafangel iz NIJZ je dejal, da se situacija v svetu glede Covida-19 ne umirja. V 6 dneh je število primerov v svetu naraslo iz 10 na 1 milijonov in ni trenda upadanja.

"14-dnevna kumulativna incidenca na 100.000 prebivalcev je v Sloveniji že skoraj 10 (9,85), kar "pomeni, da smo dosegli tisti nivo, ki smo ga uporabljali za druge države, ko smo rekli, da niso več varne". 

Slovenija je dosegla nivo okužb, po katerem bi se morali uvrstiti na rumeni seznam držav. Zdaj moramo narediti vse, da rast okužb ustavimo. Pri obvladovanju širjenja okužb nam je lahko v izjemno pomoč mobilna aplikacija za beleženje kontakov, je dejal Fafangel

 

 

"Hrvaška ima 14-dnevno komutativno incidenco nekaj čez 20 (skoraj 2x večjo kot v Sloveniji). Stanje v drugih državah Zahodnega Balkana je še slabše (Severna Makedonija 100, ostale okoli 50).

Še vedno testiramo zelo veliko, skupno 109 tisoč testov. Trend je v porastu, zelo pomembne bodo številke v naslednjih dneh. Če jih bomo uspeli držati na isti ravni, torej med 15 in 20, pomeni, da smo uspešni. Težava covida je, da se učinki ukrepov pokažejo šele čez 14 dni. Najpomembnejši so tisti ukrepi, ki jih lahko izvaja vsak od nas, s temi bomo obvladovali epidemijo brez potrebe po strožjih ukrepih.

Od 19. 6. do 5. 7. smo v državi imeli 132 primerov okužbe z novim koronavirusom. V 25 primerih je šlo za vnesene okužbe (8 s Hrvaške, 7 iz BiH-a, 4 iz Srbije, 2 s Kosova, 1 iz Kazahstana in 3 iz Črne Gore), 12 primerov je bilo povezanih z vnesenimi okužbami, 27 primerov pa je bilo povezanih z lokalnim virov okužbe. Razvidno je, da prehajamo iz stopnje, ko je bila večina primerov vnesenih, na stopnjo, ko je večina prenosa znotraj države. "Ukrepati moramo, da te primere omejimo."

Od 23. junija je bilo danih 673 predlogov za karanteno, od teh zdaj v karanteni ostajajo 604 ljudje. 33 ljudi, ki je imelo odrejeno karanteno, je tudi zbolelo. "To je pomembna številka, saj gre za 33 ljudi, ki so zboleli, ko so bili v karanteni, kar pomeni, da niso okužili nikogar."

Fafangel je ob tem poudaril, da ne raste zgolj število ljudi, ki so okuženi, ampak tudi število njihovih tveganih kontaktov. "Na tem moramo delati kot skupnost, da bi bilo teh tveganih kontaktov čim manj."

Najpomembnejši so ukrepi, ki jih lahko naredi vsak od nas. Delujmo samozaščitno. Ravnajmo, kot da smo okuženi in onemogočimo širjenje virusa. Spoštujmo fizično distanco, upoštevajte higieno kašlja in rok. Obvladajmo epidemijo brez uvedbe strožjih ukrepov", je dejal Fafangel.

Kacin: Če se bo širjenje okužb nadaljevalo, bomo morda morali kmalu zbiranje omejiti na 10 oseb.

»Vsi, ki se nameravate odpraviti na Hrvaško, ponovno razmisliti o nujnosti svojega potovanja. Če pa se tovrstnemu potovanju ne morete izogniti, se tam vsekakor še bolj izogibajte krajem s povečanim številom ljudi, množičnim zbiranjem, zaprtim lokalom in nočnim klubom.

Ob povratku v Slovenijo samoiniciativno sprejmite preventivne ukrepe - izogibajte se obiskom starejših, obiskom v DSO, zmanjšajte svoje stike z okolico in pozorno opazujte svoje zdravstveno stanje. V službo hodite samo, če ste popolnoma zdravi. Bodite odgovorni do sebe in drugih,« je še dejal Kacin.

Rozman: Trenutno pri nas oboleva mlajša generacija

Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo, je dejal da je med populacijo zakrožil lažni občutek, da je virus oslabel. »V zadnjem času namreč vidimo, da smrtnost in število hospitalizacij v bolnišnicah in intenzivnih oddelkih ni tako visoka, kot v prvem valu.

Ta občutek je varljiv, kajti trenutno oboleva pri nas mlajša generacija, tista, ki je bolj aktivna, ki bolj potuje in ki nima dejavnikov tveganja za hujši potek bolezni. Vendar se to lahko čez noč spremeni. Ko bo v dovolj teh ljudi v populaciji bolnih, potem bo koronavirus zašel tudi med starejše, med tiste, ki se zdravijo zaradi karcinoma in so imunsko komprimirani na kakršenkoli način in pa tudi v domove za ostarele in v bolnišnice. Takrat se bodo povišale hospitalizacije in tudi smrti.

Institucije, kjer so zbrane večje skupine ranljivih ljudi, so še posebej ranljive. Tudi starejši ljudje doma so ranljivi, toda tam živijo po dva ali trije skupaj, tako da situacija ni tako kritična za širjenje med ranljivimi skupinami. Zato moramo apelirati na vse mlajše, ki so zaposleni v institucijah, ki tam delajo, ali obiskujejo ranljivo populacijo, da so še posebej previdni.

V zadnjih tednih žal pogosto vidimo tudi neodgovorno obnašanje mladih, ki ne upoštevajo vseh ukrepov, ki jih nenehno naštevamo. Občutek imajo, da bodo bolezen že preboleli. Ampak mladi imajo doma starše in stare starše, mnogi imajo stik z bolniki, ki hodijo na kemoterapije in podobno in na ta način jih prikrajšajo za zdravljenje in izpostavijo potencialni smrti zaradi koronavirusa.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.07.2020 ob 11:48 gost

      Zahvala gre vladi ki ne ukrepa!!! Meje bi se že zdavnaj morale zapreti, ne pa da nategujejo da gre za notranje okužbe!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2020 ob 12:04 čondraš gost

        Kaj zdaj, enkrat bi radi bili zaprti, drugič pa se derete ker ste zaprti ? Meni ni več nič jasno.

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.07.2020 ob 12:03 čondrapš gost

      Tak je ko imaš v Sloveniji naseljenih tisoče in tisoče polpismenih, neizobraženih balkancev, ki si niti rok niso sposobni umiti po opravljanju male potrebe, kaj šele da bi resnio vzeli to zadevo z virusom. Vsaki ki gre od danes naprej na JUG, bi mogel ostati doli, nima več kaj laziti nazaj, konec zgodbe, jebe.mti, pozimi izobraženi zdravniki, poleti kozojebi od doli.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.07.2020 ob 12:53 G. O. S. T. gost

      ,,,, čunder,,, kaj ti ni tukaj jasno seveda če si pa samo hlapec in tvoj vele častni,, princ teme,,, ima raje balkance keri si niti riti ne vejo ko serejo zbrisati. Da o drugih pomanjkljivostih sploh ne govorimo. To je problem mi smo zaprti ta golazen pa pri nas dela in šeta.,,,štekaš,,,bedak.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.