https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

To bodo v poletju, ki ga kroji korona, poostreno nadzirali inšpektorji

16.07.2020 ob 6:00  

To poletje na prednostne naloge nekaterih inšpektoratov močno vplivajo koronarazmere. Tržni inšpektorat bo tako v prihodnjih dneh izpeljal nadzor nad več ponudniki glede turističnih bonov, zdravstveni inšpektorat pa nadaljuje s preverjanjem karantenskih odločb. Niso pa nadzori, povezani s koronaukrepi, edino, s čimer se ukvarjajo različni inšpektorji, pišejo Finance. Tam so preverili, kaj so prednostne naloge Fursovih, zdravstvenih, delovnih in tržnih inšpektorjev.

Inšpektorji Finančne uprave RS (Furs) bodo letos najbolj pozorni na sistemske utaje DDV, transferne cene in spletno prodajo. Poleg tega bodo preverjali še premoženje slovenskih davčnih rezidentov na tujih računih, posojila lastnikom podjetij iz njihovih družb, izplačila dobičkov ...

Preverjajo seveda tudi izkoriščanje protikoronskih ukrepov in upravičenja do pomoči. A več dela v zvezi s tem bo prihodnje leto, ko bo Furs preverjal, kdo mora pomoči vrniti.

Kaj Furs preverja zdaj?

Najpogostejši finančni nadzori mobilnih oddelkov v juniju 2020 so bili poostreni nadzori zaposlovanja na črno in davčnega potrjevanja računov v dejavnostih gostinstva, trgovine, gradbeništva, prevoza blaga in drugih storitvenih dejavnostih.

Na davčnem področju je bilo v juniju opravljenih 1.330 nadzorov in ugotovljenih 360 nepravilnosti predvsem na področju davčnega potrjevanja računov in zaposlovanja na črno. Omenjene preglede bodo nadaljevali čez poletje.

Za zdravstveni inšpektorat prioriteta nadzor spoštovanja karantene

Zdravstveni inšpektorat bo še naprej opravljal nadzore spoštovanja karantenskih odločb o katerih je v teh dneh veliko slišati. Samo minuli konec tedna so zdravstveni inšpektorji opravili 945 nadzorov spoštovanja vročene odločbe o karanteni. Inšpektorji, ki jih je skupno 85, nadzore karantene opravljajo na podlagi podatkov, ki jih dnevno prejmejo od zdravstvenega ministrstva o vročenih odločbah o karanteni na mejnih prehodih.

V povezavi s korono zdravstveni inšpektorji preverjajo tudi spoštovanje ukrepov v gostinskih lokalih, tako so minuli konec tedna opravili 182 nadzorov gostinskih lokalov v dnevnem in nočnem času. Pri izvajanju nadzorov v gostinstvu so se za učinkovitejši nadzor dogovorili za sodelovanje s Fursom.

Zdravstveni inšpektorat v povezavi z omejevanjem širjenja okužbe sicer nadzira vse trenutno veljavne predpise na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev porabnikom, izvajanja javnega prevoza za potnike in omejitev zbiranja.

Ob okrepljenem nadzoru nad spoštovanjem karantene in drugih ukrepov bo zdravstveni inšpektorat izvajal redne nadzore na vseh področjih, ki jih pokrivajo, glede na epidemiološko sliko pa bodo prednostne naloge določene sproti v skladu z izkazanimi potrebami.

Delovni inšpektorat prednostno preverja izvajanje interventne zakonodaje

Za delovni inšpektorat je trenutno prioriteta nadzor nad ukrepi iz interventne zakonodaje, denimo izplačilo kriznega dodatka, subvencioniranega čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, višine izplačanega nadomestila za čas odrejene karantene ...

Za delovne inšpektorje, skupaj jih je 91, je aktualno tudi področje izplačila regresa, minimalne plače in samega izplačila plače, izraba letnega dopusta oziroma enostransko odrejanje letnega dopusta ter odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, pojasnjujejo na inšpektoratu za delo.

Sicer pa tako kot vsako leto delovni inšpektorat izvaja celoletne akcije nadzora na gradbiščih, izpeljali bodo tudi usmerjeno akcijo na podlagi reprezentativnega vzorca, ko iz evidence delodajalcev naključno izberejo matične številke in gredo v nadzor.

Tržni inšpektorat bo v prihodnjih dneh preverjal unovčevanje bonov pri 30 ponudnikih

Na tržnem inšpektoratu se bodo to poletje poleg drugih nadzorov posvečali tudi turističnim bonom – so namreč pristojni za nadzor tako nad ponudniki kot nad upravičenci. Tako tržni inšpektorji, skupaj jih je 97, pri ponudnikih prenočitev preverjajo, ali je storitev, ki je navedena na računu in za katero bo finančna uprava povrnila denar, dejansko opravljena.

Preverjajo tudi, ali je ponudnik storitve za istovrstno storitev porabniku, ki želi plačati z bonom, zaračunal enako ceno, kot bi jo sicer. Pri upravičencih pa lahko preverjajo, ali je bil bon prenesen v skladu z zakonom.

Poleg nadzorov, povezanih z epidemijo, poseben poudarek namenjajo prodaji sadja in zelenjave na stojnicah, predvsem tistih, ki so postavljene ob cestah. Nadzor opravljajo tudi nad turističnimi agencijami predvsem v zvezi z izdajo vrednotnic, ki jih je uzakonil drugi interventni zakon.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.07.2020 ob 8:54 Loura gost

      Make 6,000 dollar to 8,000 dollar A Month Online With No Prior Experience Or Skills Required. Be Your Own Boss AndChoose Your Own Work Hours.Thanks A lot .............................Here......................... www.workbaar.com

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.