https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Verniki bodo morali pred mašo oddati list s svojo telefonsko številko

21.07.2020 ob 9:15  

Slovenski škofje so izdali nova navodila v času krepitve epidemije COVID-19.


"Slovenski škofje ordinariji so v ponedeljek, 20. julija 2020, sprejeli dodatne preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19. Nova navodila veljajo od torka, 21. julija 2020, do preklica. Navodila so dopolnjena na osnovi pripomb NIJZ in novih predpisov vlade Republike Slovenije. S tem navodilom prenehajo veljati Navodila slovenskih škofov v slovenskih cerkvah v času krepitve epidemije COVID-19, ki so bila v veljavi od 30. junija 2020.

Z ozirom na prejšnja so v novih navodilih zapisane naslednje novosti:

1. Ob nedeljskih in prazničnih svetih mašah verniki ob vstopu v cerkev v poseben nabiralnik (škatlo ipd.) oddajo list s svojo telefonsko številko (brez imena in naslova). Ob vhodu naj bo napis: »Spoštovani verniki, prosimo vas, da v skladu z uredbo vlade, z dne 8. julija 2020, na listku oddate svojo telefonsko številko (brez imena in naslova), ki jo bomo hranili 30 dni ter jo v primeru epidemije oddali pristojnim državnim ustanovam, da vas kontaktirajo.« Župnik oz. duhovnik po vsaki sveti maši listke s telefonskimi številkami zalepi v posebno mapo oz. kuverto, na njej označi dan, datum in uro svete maše ter jo hrani 30 dni. Po tem obdobju kuverto z listki uniči. V primeru, da je bila pri sveti maši navzoča oseba okužena s koronavirusom, župnik na zahtevo pristojne državne ustanove (inšpektorat, policija, NIJZ) posreduje telefonske številke udeležencev pri določeni sveti maši. Župnik oz. duhovnik o posredovanju podatkov obvesti SŠK (info@rkc.si). V primeru delavniških svetih maš oddaja telefonske številke ni obvezna, saj duhovnik običajno pozna vernike.

2. Duhovnik v primeru povečanega števila okuženih v lokalni skupnosti med sv. mašo nosi masko.

3. Med in po vsaki sveti maši je potrebno cerkev temeljito zračiti.

4. Sveta maša na prostem (na prostoru v zasebni lasti npr. župnije) je dovoljena z upoštevanjem medosebne razdalje 1,5 metra, razkuževanjem rok, sedežnim redom in oddajo telefonskih številk vseh udeležencev. Če ni mogoče zagotoviti razdalje 1,5 metra, morajo vsi prisotni nositi maske. Svete maše na prostem se lahko udeleži do največ 500 vernikov (vključno z ministranti, pevci, organisti, glavnim mašnikom in somašniki).

5. Pogostitve in posebni programi druženja po svetih mašah do nadaljnjega niso dovoljeni.

6. Birme so do nadaljnjega vedno na prostem, izjemoma v cerkvi.

7. Poletni oratoriji in počitniško druženje oz. delavnice lahko v dogovoru s krajevnim ordinarijem potekajo ob upoštevanju navodil in predpisov državnih ustanov.  V kolikor je udeležencev več kot 50, se razdelijo v manjše skupine. Starši oz. zakoniti zastopniki otrok morajo pred oratorijem dati pisno soglasje, s katerim prevzemajo odgovornost v primeru morebitne okužbe oz. karantene.

8. Do nadaljnjega so preklicana vsa dovoljenja za izvedbo duhovnik seminarjev in predavanj, ki jih izvajajo škofje, duhovniki, redovnice ali redovniki in laiki iz tujine.

V primeru poslabšanja zdravstvenega stanja in zaostrovanja državnih navodil, lahko vsak škof ordinarij za svojo škofijo sprejme dodatne omejitve na področju verskega oz. bogoslužnega življenja župnij," so zapisali pri Slovenski škofovski konferenci.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.07.2020 ob 10:09 gost

      Velika bedarija. Kdo bo vedel, če je številka prava?

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.07.2020 ob 10:38 gost

      Ka de jih te Janša zazavo pred volitvami.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.07.2020 ob 11:13 dedek gost

      Janša je človek ki se upa postaviti za svoja dejanja ,ni neki papundek kot vas je več takih čmrljev ki samo brenčite ,pa NIČ ne naredite! Škoda zemlje po kateri hodite!!!

      7 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.07.2020 ob 11:16 ggwp gost

      Kaj pa odredba GDPR (varovanje osebnih podatkov)? Cerkev s to potezo na veliko krši zakonodajo o varovanju osebnih podatkov... že tako gnila institucija, se požvižga na osnovne človekove pravice

      10 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.07.2020 ob 11:34 gost

      gost ggwp pa kaj brenčiš nekaj,pa se sliniš..pa tebe nebi stekli pes poklical da bi ti zlajal v telefon,očitno si za konfermacijo ali pač kaj si že,ker mi deluješ zelo goričko trdo,sobil le voščenke in svileno trenirko z madžarske ,sedaj pa pluvaš pa se sliniš ko kdo omeni cerkev

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.07.2020 ob 11:50 gost

      KA PA JES KA NEMAM TELEFONA ? NE SMEM VEČ K MEŠI, NAJ JIM BOG ODPUSTI TEM POPOM, KI SO SI TO ZMISLILI.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.07.2020 ob 13:29 gost gost

      Ta ukrep je velika bedarija. Če niso bili sposobni izmisliti kaj bolj normačlnega si naj ne bi nič. Sama sprenevedanja.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.07.2020 ob 17:42 bralka gost

      Cejli,svejt je znoro.Cerkev pa se najbole.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.