https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Dunaj - mesto za vsak žep

Dunaj, 4.8.2011  

Dunaj velja za eno izmed najmogočnejših mest v zgodovini človeštva. Ne samo ohranjeni zapiski in dogodki pričajo o tem, da so se tam sprejemale pomembne odločitve in tudi za zaprtimi vrati odvijale krvave bitke. In čeprav je zgodovina "le" zgodovina in se danes trdno držimo načela, da živimo za danes, ne za včeraj, se v tej prestolnici v osrčju Evrope še danes vidijo zgodovinski ostanki.

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Ne, ne bomo srečali pesnikov in pisateljev v znamenitih kavarnah, ki so tam nekoč ustvarjali umetnine svetovne vrednosti in pridobivali na slavi, prav tako ne bomo v živo srečali bivših vladarjev in vladark. A ko se bomo sprehodili skozi dunajske ulice, nam bodo jemale dih veličastne stavbe s tisočerimi okni in prelepimi freskami. Marsikdo od nas živi v prepričanju, da v vročih poletnih dneh dopust vsekakor ni namenjen za ogled kakšnih mest, temveč pomeni le oddih ob obali. Priznam, tudi mene mika plaža, a sem avanturistični tip človeka in ko se je ponudila možnost spoznati vsak kotiček avstrijske prestolnice, nisem oklevala in v hipu to priložnost tudi ujela. 

Trg Marije Terezije

Seveda sem pred odhodom naredila nekakšen plan za celotni teden, saj sem imela pri tem popolnoma proste roke (s pomočjo spletnih strani je načrtovanje absolutno lažje) in na koncu se je to izkazalo za odlično potezo. Po principu "spakiram – dam v avto – peljem – iščem – najde", sva s prijateljico prevozile malo več kot 300 km in s pomočjo navigacije v prvem poskusu našle najino garsonjero. Vreme nama je v soboto bilo naklonjeno in ker se peš da videti največ, sva se sprehodile do mestne hiše (Rathaus), ki se v poletnih mesecih spremeni v kino na prostem ter ostalih znamenitih stavb v osrčju mesta.

Trg Marije-Terezije (Maria-Theresia Platz) s prirodoslovnim in naravoslovnim muzejem na levem in desnem boku kipa mogočne vladarke Marije-Terezije, Hofburg, kjer je ravno ob najinem obisku potekal pogreb zadnjega Habsburžana, ob tem gruča turistov iz vsega sveta (predvsem ob vodnjakih, ki jih je mesto Dunaj brezplačno postavilo na številnih mestih), parlament, fiakerji in obisk mogoče malo manj znane muzejske četrti Museumsquartier (z Leopoldovim muzejem, MUMOK-om, ZOOM-om, Kunst-Halle-Wien,…), ki letos praznuje svojo 10. obletnico.

Kot pa se seveda spodobi za turiste, nisva mogle mimo velikega, rumenega M-ja (McDonalds), ki se nam nasmiha skoraj na vsakih 400 metrov. I`m lovin` it!

Drugi dan spet sonce in odločitev, da se do čistega centra, Stephansplatza, odpraviva peš. Mogoče močna ura hoje po soncu ni bila nič kaj naporna. Vmesni postanki za ogled velikih stavb, hoja skozi mestni park, ogled mestne knjižnice, vseh stavb Hofburga in nato ozkih ulic mestnega jedra.

Kohlmarkt, mimo trgovinic s spominki in vseh kavarn, dogajanje na ulici z animacijo cestnih akterjev, ogled znamenite katedrale sv. Štefana (Stephansdom) in po kosilu hoja po malo manj polnih, skritih ulicah. Nisva se izgubile, saj vse poti nekam peljejo, če pa slučajno pride slepa ulica, je na voljo vedno zelo priročen mestni zemljevid, saj so vse stavbe na Dunaju označene z uličnimi imeni in številkami, prav tako pa je pred vsakim imenom ulice napisana tudi številka Bezirka (ki jo pa najdemo tudi na zemljevidu).

Znameniti Prater

V ponedeljek je sledil obisk znamenitega Praterja in ogled pred kratkim odprtega muzeja voščenih lutk Madame Tussauds. Že 11. muzej na svetu je luč sveta ugledal v začetku aprila. Sigmund Freud, Einstein, Nicole Kidman, Robbie Williams, Gustav Klimt, Beethowen, Mozart, Rihanna, Obama in še sama angleška kraljica se nam tam nastavljajo za skupno fotografijo. Sicer za krepkih 18,50 EUR, ampak verjemite, da se splača.

Muzej voščenih lutk 

Po tem razburljivem srečanju seveda ne smemo mimo vsaj ene vožnje z eno izmed atrakcij v Praterju, vendar pazljivo! Vaš želodec vam bo hvaležen, če se mogoče ne odločite za eno izmed voženj, ki stanejo vse okrog 5 EUR. Pot nazaj, postanek pred muzejsko četrtjo, kjer je postavljena velika, lesena konstrukcija z ležišči v obliki visečih mrež, ki spominjajo na netopirje, zato tudi ime "Flederhaus". Vstop je prost in sicer se lahko v 3 nadstropjih "skrije" 23 obiskovalcev naenkrat. Enkratna izkušnja, če ob počivanju slišiš še vsak 5 tujih jezikov, od katerih ne razumeš niti ene besede.

V torek najprej obvezen postanek v znameniti kavarni "Starbucks" na izvrstni, sicer 4 EUR vredni kavi, nato pa je sledila vožnja z podzemno železnico do znamenitega Schönbrunna. Že vhod je "schön" in res napoveduje, da je Schönbrunn res prelep del avstrijske prestolnice. Velike zgradbe, kjer so nekoč bivali vladarji in park, ki v sebi skriva marsikateri privlačen kotiček. Prvi obhod in ogled čudovitega vrta, nekaj metrov naprej pa vhod v znameniti živalski vrt, kjer se po navajanjih vedno znova najde žival, ki še bolj pritegne oko obiskovalca.

In res je, niso napovedovali preveč. Mali slonček, panda, žirafa ter mnogo drugih, eksotičnih ali pa domačih živali, ki pričarajo nasmeh na obraz otrokom, staršem in tudi nam, vsem ostalim. Sicer tudi v vrtu brez zemljevida nikakor ne gre, a to še le doda čar ogledu najlepšega živalskega vrta v Evropi. 

Demel je ohranil prvotno pohištvo in izgled v kavarni.

Ker vreme ni bilo vedno najlepše, je sreda bil dan za obisk muzeja in sicer sva si ogledali malo manj znan muzej Hiša glasbe (Haus der Musik). V 5-ih nadstropjih so v časovnem zaporedju prikazane glasbene stvaritve, od začetkov orkestrov, ustvarjanj velikih mojstrov (Mozart, Beethoven, Mahler) do modernih zvokov. Ker je muzej v osrčju mesta, sva se odpravili še po nekaj stranskih ulicah, zavile v znameniti ameriški Burger King in nato v glavno trgovino blagovne znamke "Manner", ki stoji tik ob Stephansdomu. Željni sladkosti sva se nato odpravili v eno najznamenitejših dunajskih kavarn "Demel" na pristno dunajsko "Melange" kavo in torto.

Proizvodnjo njihovih tort in drugih sladkosti si lahko ogledate skozi zastekljeno vitrino, ki nudi pogled neposredno v kuhinjo kavarne. Poleg tega si lahko sami izberete, katero torto boste jedli in sicer stopite v sobo s slaščicami in pokažete s prstom na "ta kos mi prosim dajte". Res je sicer tudi, da "Demel" ima tudi svojo ceno, a verjemite mi, da na Kohlmarktu ima prvo kot prvo vse svojo ceno, kot drugo pa se splača plačati ceno za takšno gurmansko izkušnjo.

Schönnbrunn v poletnih mesecih cveti.

V četrtek malo bolj prosto po Prešernu in kamor naju vodijo noge, tja greva. Ta dan sva se zadrževali predvsem na območju nakupovalne ulice Mariahilfestraße ter v okolici muzejske četrti, kjer je možnost koriščenja brezplačnega interneta. Moderna tehnologija, moderni mobilniki in skok na Facebook je lahko tako preprost, pa še brezplačen! Ko pa nisva visele "na internetu" ali v katerem izmed lokalov, sva obhodili trgovine, našle nekaj zase in tudi za svoje najdražje, v tem času napisale tudi razglednice, kot se seveda za turiste spodobi in dan se je počasi bližal h koncu.

Petek ni bil sila pester, saj je mene čakala še ena obveznost v matični pisarni, ki mi je bivanje na Dunaju sploh omogočila. Za konec še zadnji sprehod do mesta, kosilo, zaslužen sladoled, ki ga pa v teh poletnih mesecih lahko dobite dobesedno v vsakem lokalu (isto kot pozimi kuhano vino na tisoč in en način), vklop navigacije in odhod. 

Parlament in radovedni turisti

Čeprav vsesplošno velja prepričanje, da je Dunaj vreden ogleda le pozimi, ko so na ogled znameniti predbožični sejmi, verjemite, da to ne drži. Prav tako ne drži dejstvo, da so cene na Dunaju neverjetno visoke in se dopustovanje tam ne splača. S primerno organizacijo, brskanjem spletnih strani in predhodnim načrtovanjem ter obilo dobre volje in energije, je vse mogoče! V takem čudovitem mestu nam ni treba obiskati znamenitih muzejev - včasih je že dovolj med sprehodom odpreti oči in preprosto uživati v svetu okrog sebe.

Ulično dogajanje - lahko tudi vi takole "lebdite"?


V parku skrbijo za lep izgled.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.