https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Napovedana krajevna neurja s točo in nalivi, ki lahko povzročijo poplave in plazove

24.07.2020 ob 11:00  

Danes popoldne lahko po napovedih vremenoslovcev znova pričakujemo nevihte, ki se bodo nadaljevale tudi v noč. Povečana bo možnost za pojav krajevnih neurij, ob katerih lahko narastejo hudourniški vodotoki, opozarja Agencija za okolje RS (Arso). Zradi močnih nalivov pa bo povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov.

Začetek vikenda prinaša spremenljivo do pretežno oblačno vreme s plohami in nevihtami. Vremenoslovci na Arsu napovedujejo, da bodo nastajala tudi krajevna neurja z močnimi in dolgotrajnimi nalivi ter spremljajočimi močnejšimi sunki vetra, predvsem na vzhodu pa ni izključen pojav toče. Ob tem so izdali tudi oranžen alarm. Najvišje dnevne temperature bodo danes sicer od 20 do 25 °C.

Na portalu neurje.si napovedujejo, da bo največja verjetnost za nastanek močnejših neviht na jugu in vzhodu države, a se lahko pojavijo tudi drugje. »Tekom popoldneva in do večera bodo plohe in nevihte zajele večji del države, največ nevšečnosti bodo takrat povzročali močni, lahko tudi dolgotrajnejši nalivi. Glede na nekatere meteorološke modele lahko zlasti na vzhodu države lokalno pade več kot 100 mm dežja, kar bi povzročilo lokalne hudourniške poplave. Zvečer bo zapihal severni veter. Močnejše padavine se bodo predvsem na vzhodu države predvidoma nadaljevale tudi v noči na soboto,« so zapisali.

V Pomurju možno zastajanje vode na ravninskih predelih

V južni in vzhodni Sloveniji bo do sobote dopoldne po napovedih Arsa lahko krajevno padlo od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. Ob tem lahko hitro narastejo in se razlivajo predvsem hudourniški vodotoki, v severovzhodni in vzhodni Sloveniji pa tudi posamezne reke. V Pomurju lahko pride tudi do zastajanja vode na ravninskih predelih.

Ob močnih nalivih večja verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov

Danes in v noči na soboto bo povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni Sloveniji, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije. Prebivalce območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, pozivajo, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Posebno pozornost pa naj namenijo pojavljanju svežih razpok, posedanju in zdrsom zemljine ter zastajanju vode, so še zapisali. Verjetnost za plaz se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

V prihodnjih dneh

V soboto dopoldne bo oblačno, v vzhodni polovici Slovenije bo občasno še deževalo. Popoldne se bo delno zjasnilo. Ponekod bo pihal veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne od 22 do 26 °C.

Nedelja bo sončna, predvsem v gorskem svetu lahko popoldne ali zvečer nastane kakšna nevihta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.