https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Kri tistih, ki so preboleli covid-19, lahko pomaga pri zdravljenju okuženih

6.8.2020  

Vlada je na svojem Facebook profilu delila poziv ljudem, ki so preboleli covid-19, naj sodelujejo pri zdravljenju bolnikov s covid-19.

Zavod RS za transfuzijsko medicino je objavil vabilo prebolevnikom covid-19, da v prihodnje sodelujejo pri zdravljenju bolnikov s covid-19. »V krvi imate morda edinstveno zdravilo,« so poudarili.

Na podlagi dosedanjih izkušenj zdravljenja drugih koronavirusnih okužb (SARS, MERS) je prebolevniška plazma možno in učinkovito zdravilo tudi za covid-19, saj skrajšuje čas hospitalizacije in zmanjšuje umrljivost. »Prav zato je tudi v Sloveniji pomembno, da omogočimo zdravljenje bolnikov s hiperimunsko prebolevniško plazmo covid-19 (v nadaljevanju HCP),« so zapisali in ob tem izpostavili, da lahko to zdravilo pridobijo samo z darovanjem plazme/krvi, ki vsebuje specifična protitelesa in jo imajo osebe, ki so prebolele covid-19.

Zbiranje plazme/krvi je za transfuzijsko službo reden in utečen postopek, priprava krvnega pripravka pa standardna storitev. Program zbiranja HCP se bo izvajal v skladu z vsemi načeli in postopki, ki veljajo pri krvodajalcih, kjer je v ospredju skrb za varnost darovalca in varen odvzem krvi kot tudi zagotavljanje varne in kakovostne komponente krvi za prejemnika.

Pri HCP so potrebne le dodatne preiskave, ki bodo določile vsebnosti protiteles SARS CoV-2 in omogočile spremljanje prebolevnosti in njihovo analizo. HCP plazma bo uporabljena za zdravljenje bolnikov s covid-19 ali za nadaljnje raziskave, povezane s covid-19. 

V primeru, da protiteles SARS CoV-2 s testi ne bodo potrdili, bo plazma uporabljena za druge bolnike. Transfuzijska služba bo podatke, zbrane v okviru programa HCP, varovala in obdelovala v skladu z varovanjem osebnih podatkov in določili GDPR.

V primeru, da ste pripravljeni sodelovati in darovati plazmo/kri za zdravljenje bolnikov to sporočite na elektronsko pošto: plazma@ztm.si ali pokličite po telefonu številko 030 485 510 vsak delovnik od 8. do 13. ure.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.08.2020 ob 13:54 gost

      eh ne ga srat no :) ne ga srat ...vav kaj ste pa sedaj našli toplo vodo ste izumili ojoj

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.