https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Na Hrvaškem rekordno število novih okužbah

14.8.2020  

Na Hrvaškem danes poročajo o skupno več kot 200 novih okužbah s koronavirusom v zadnjih 24 urah, kar je največje dnevno število novih okužb od začetka epidemije na Hrvaškem. Največ novookuženih so zabeležili v splitsko-dalmatinski županiji ter na območju Zagreba.

"Iz hrvaških obalnih županij so iz v šibeniško-kninske županije poročali o 13 novih primerih okužb z novim koronvirusom, o osmih primerih iz zadrske, petih iz primorsko-goranske ter treh iz istrske. Iz ostalih županij poročajo o še 38 novih primerih, večinoma v Slavoniji. So tudi županije, v katerih v minulih 24 urah niso zabeležili novih primerov.

Nacionalni štab civilne zaščite bo zbirne podatke z območja celotne države objavil ob 14. uri. Ti podatki se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov. Neuradno naj bi potrdili, da je bilo od četrtka 208 novih okužb z novim koronavirusom.

Medtem je hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš za regionalno televizijo N1 danes že pojasnil, da je število novih okužb pričakovano glede na vrh turistične sezone. Povedal je, da bodo novi ukrepi, kot je omejevanje obratovanja gostinskih lokalov do polnoči, vplivalo na krčenje števila okužb. "Ni razloga za zaskrbljenost, sicer pa tudi za naprej pričakujemo, da bodo vsi spoštovali ukrepe samozaščite," je dejal.

Medtem je Avstrija pozvala svoje državljane, naj nujno zapustijo Hrvaško. Obvezno testiranje za vse, ki prihajajo iz Hrvaške, bo s soboto uveljavila Srbija, ki je danes sprejela podoben ukrep tudi za Severno Makedonijo. Bolgarijo in Romunijo. Tudi Italija je v četrtek uvedla obvezno testiranje vseh potnikov iz Hrvaške.

Na hitro slabšanje položaja na Hrvaškem opozarjajo tudi slovenski epidemiologi. Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović napoveduje, da bodo politiki predlagali "bistveno strožji režim na meji". Omenila je karanteno ali vsaj obvezno testiranje ob povratku s Hrvaške.

Je pa že v začetku meseca zunanji minister Anže Logar zagotovil, da bodo slovenskim dopustnikom na Hrvaškem omogočili normalno vračanje in da bo ukrep, če bo sprejet, začel veljati z nekajdnevnim zamikom," poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.