https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Junija malenkost več delovno aktivnih kot maja

20.08.2020 ob 6:00  

V juniju je bilo v Sloveniji približno 884.300 delovno aktivnih oseb, kar je malenkost več kot v predhodnem mesecu, a za 1,4 odstotka manj kot junija 2019, je objavil Statistični urad RS.

Število zaposlenih oseb se je v juniju 2020 na mesečni ravni povečalo za 0,1 odstotka na približno 790.300, medtem ko se je število samozaposlenih oseb zmanjšalo za 0,1 odstotka na približno 94.000. V primerjavi z istim obdobjem lanskega leta je bilo v juniju število zaposlenih oseb manjše za 1,8 odstotka, število samozaposlenih oseb pa višje za 1,5 odstotka.

V primerjavi z majem se je junija zmanjšalo število delovno aktivnih moških za 0,1 odstotka na približno 485.900. Število delovno aktivnih žensk pa se je povečalo za 0,2 odstotka na približno 398.400. V primerjavi z lanskim junijem pa se je število delovno aktivnih oseb pri obeh spolih zmanjšalo, in sicer pri moških za 1,8 odstotka, pri ženskah pa za 1 odstotek.

Število delovno aktivnih oseb se je v junija na mesečni ravni zmanjšalo v osmih in povečalo v 12 dejavnostih. Najbolj se je zmanjšalo v predelovalnih dejavnostih, in sicer za 0,7 odstotka na približno 201.300, najbolj povečalo pa v gostinstvu za 2,9 odstotka na približno 35.100.

Glede na isto obdobje lanskega leta je bilo v letošnjem juniju v obeh omenjenih dejavnostih manj delovno aktivnih oseb, in sicer v predelovalnih dejavnostih za 3,4 odstotka, v gostinstvu pa za 8 odstotkov.

V prvem polletju letošnjega leta je bilo v povprečju približno 890.600 delovno aktivnih, kar je za malenkost več kot v istem obdobju lanskega. Glede na povprečje prvih šestih mesecev lani se je v prvem polletju letos število zaposlenih oseb v povprečju znižalo za 0,2 odstotka, število samozaposlenih oseb pa povečalo za 1,6 odstotka.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.08.2020 ob 7:05 gost

      Nikjer ne zasledim podatka kako so delovni aktivni cigani, koliko jih zdravih in sposobnih za delo dobiva socialno pomoč. Glede na to, da gre za davkoplačevalski denar oziroma denar nas vseh, ki delamo bi to moral biti javno objavljeni podatek.

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.08.2020 ob 10:38 gost

        Ti imaš IQ kuhane žabe. Če bi imel malo več pameti, bi marsikateri podatek lahk pogledal na Googlu. Če bi hodil po Prekmurju, bi opazil, da skoraj vsi Romi ob avstrijski meji hodijo delati v Avstrijo, tudi ogromno njih iz Pušče. Taki ste cerkveni in Janševi, ničesar ne veste potem pa v komentarjih pišete bedarije, ki jih vidite na Nori televiziji. S svojo glavo pa tako ne znate mislite, ker imate prenizki IQ. Sovražite vse, ki niso vaši. Begunci, migranti, komunisti, neverni, Romi, ljudje iz južnih držav, politično drugače misleči, Hrvati, invalidi, nezaposljivi, ................... Bumbar.

        9 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.08.2020 ob 11:34 gost

      Romi iz Beltinec, Dolge Vasi, Gomilice in Črenšovec, od teh hodi delat manj kot 10% in živijo od sociale.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.08.2020 ob 12:20 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      No,tak je s tem,ne vem kdo so Roumiši,znan pa ka Cigoji sou,vsi na sociali,po novem celo turisti z boni,vrag vse jemlè.Edino bi bilo prav,koliko etnični prispevajo ,toliko sociale dobijo,torej nič.Bi pá iskali crknjene prasce v gnóji.

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.08.2020 ob 13:46 Yeap gost

      gost-Vprašanje drugega gosta je povsem legitimno glede zaposlitev romov.Saj ti je napisal argument-gre za davkoplačevalski denar.Za razliko od tebe vsaj ni žaljiv.Vprašanje je povsem legitimno po 40 letih neuspešne asimilacije in dobivanja socialne.Z trditvijo da vsi romi ob meji delajo v avstriji pa pljuvaš samemu sebi v skledo ker priznavaš da jim pri nas ni v interesu delat za 700 eu-torej jim v tem primeru naj da socialno avstrija.Tole socialistično razvado bi trebalo ukinit da nekdo dobiva socialno 20 ali 30 let.Sem pristaš da naj bo socialna premostitev do prve službe.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.08.2020 ob 16:01 gost

        Ti si navadem butl, pa to ni žalitev temveč resnica. Nimaš pojma kdo, kako , zakaj in kako dolgo lahko kdo dobi socialno pomoč, pa tu bedarije pišeš. Tisto, kar v gostilni slišiš in na Janševo - Orbanovi televiziji vidiš. Da bi imel vsaj toliko pameti, da bi prebral zakone, pa potem norosti pisal, a nimaš je. To je pretežko zate kakšen zakon prebrati. Želim ti, da že jutri ostaneš brez dela in nekaj let ne dobiš zaposlitve. Me zanima kaj bi potem pisal. V eliko več " vaših " dobiva socialno pomoč kot ciganov, pa si tudi niso sami krivi. Bučko, v Ustavi imamo zapisano, da smo SOCIALNA država. Sam0o največji kmet v glavi ne ve kaj to pomeni. Daj, res ti želim, da ostaneš drez dela. Da bi pa človek delal za 700 evrov, če pa lahko čisto blizu dobi delo za 1.500 evrov, bi pa moral biti res betežen v glavi. Boš ti Polaniču obiral jabolka za 4 evre na uro, če lahko za enako delo bliže doma v Avstriji dobiš plačano 10 evrov na uro???? Malo premisli preden pišeš gostilniške norosti. Pa takšne norosti, da nekdo dobiva socialno pomoč 30 let in, da je zdrav, lahko zapiše samo bedasta Janševa ovca. BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.08.2020 ob 20:17 gost

      Jebala te Janševa ovca v tvojo komunistično prazno glavo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.