https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Mursko Soboto prihaja festival sodobnega plesa

Murska Sobota, 25.08.2020 ob 17:30  

V prihodnjih dneh bo v Murski Soboti v ospredju predvsem ples, saj se začenja 15. Festival Front@. Moto letošnjega festivala je: Zaščitite sebe in druge, predvsem pa ne pozabite na umetnost. Ta nam omogoča, da se soočamo z norostjo, pa ne znorimo. Umetnost je cepivo, ki ohranja človečnost.


Jutri, 26. avgusta, se v Murski Soboti začne 15. mednarodni festival sodobnega plesa Front@, ki bo potekal do 28. avgusta 2020. Organizacija letošnjega festivala je nastajala v težkih in posebnih okoliščinah saj je potrebno upoštevati ukrepe in priporočila NIJZ. Zaradi tega so predstave omejene tudi za število gledalcev. Festival Front@ bo letos potekala na različnih prizoriščih po mestu, umetnost se bo dogajala v živo v drugačnih okoliščinah, kot je gledalec navajen v gledališču. "Dobro v tej krizi je povezava z vsemi kulturnimi ustanovami v mestu Murska Sobota. Pri izpeljavi Festivala Front@ pomagajo Zavod za kulturo, turizem in šport, Mikk Murska Sobota, Muzej Murska Sobota, Pokrajinska in študijska knjižnica ter Galerija Murska Sobota, ki so tudi gostitelji različnih predstav", navaja umetniški vodja festivala Matjaž Farič.  

Uradne otvoritve festivala ne bo, vendar si lahko že danes zvečer v parku Murska Sobota, na grajski ploščadi ogledate prostorsko intervencijo Dvojina slovenske koreografinje Mateje Bučar, ki z gibom odpira dialog z javnim prostorom. Zvečer bomo na odprtem odru pred Gledališčem Park in v muzeju lahko videli prve tri dele The Elsewhen Series britanskih avtorjev Leah Marojević in Thea Clinkarda. To so dela, ki brez scenografskih posegov naseljujejo negledališke prostore; na sporedu bodo vse dni festivala.

Prvi večer festivala, v sredo 26. avgusta se bo poleg ponovne The Elsewhen Series britanskih avtorjev Leah Marojević in Thea Clinkarda zaključil na Skritem dvorišču s kratko predstavo Duet za tolkala in stopala, ki je nastala v sodelovanju slovenske plesalke Dalande Diallo in glasbenika Damirja Mazreka.

V četrtek, 27. avgusta, nas bo na skozi neobičajno družbeno koreografijo po javnem prostoru vodila slovenska skupina Odprti predali z delom Jata izkušenih ptic avtorice Ajde Tomazin. Kot vsako leto bomo lahko videli izbor plesnih miniatur mladih plesalcev OPUS1; nastopajoči so bili letos izbrani malo drugače, saj je zaradi protikoronskih ukrepov odpadlo tradicionalno tekmovanje. V nadaljevanju si bomo lahko ogledali delo A/I Quiery koreografa Fabija Libertija, ki je nastalo v rezidenčnem programu med pandemijo. Enya Belak Gupta, slovenska koreografinja in videastka, ki živi v Veliki Britaniji, je s pomočjo videa predstavila svoje delo Modro črnilo najširšemu občinstvu v mreži Aerowaves. Slovenka plesalka Ana Cvelfar se bo predstavila z delom novo nastajajočega avtorskega plesa O praznih prostorih, ki ga je ustvarjala tudi med zaustavitvijo javnega življenja. Videli bomo še filmski povzetek letošnje plesne delavnice Vibra, ki poteka vzporedno s festivalom Front@. Italijanski plesalec in koreograf Fabio Liberti, ki deluje na Danskem, se bo predstavil s solom CU There, obliko, ki ne pomeni nevarnosti za okužbo med nastopajočimi. Can’T Kill Us All je video, ki ga je v sodelovanju z BBC med karanteno posnel britanski koreograf Botis Seva in je pretresljiva osebna izpoved o osamitvi umetnika. Večer se bo zaključil z nagrajenim duetom De-Set slovenskih ustvarjalcev Nastje Bremec in Michala Rinya, ki sta prejela nagrado na festivalu Jacob’s Pillow v New Yorku. 

Zadnji dan festivala, 28. avgusta, se bo začel ob Soboškem jezeru s hudomušno plesno intervencijo Za Ludwiga, ki je nastajala letos poleti v rezidenčnem programu na Danskem. Slovenski ustvarjalci Jernej Bizjak, Sanja Nešković Peršin in Klemen Janežič jo bodo v nadaljevanju večera nadgradili na poti od Trga kulture proti Gledališču Park. Še prej si bomo v knjižnici in zatem v galeriji ogledali zaključna dela niza The Elsewhen Series plesnih intervencij Britancev Leah Marojević in Thea Clinkarda.

Slovenska koreografinja Maša Kagao Knez in glasbenik Murat pa bosta na Trgu kulture izvedla zanimiv preplet plesa in glasu v predstavi Lakeless. Po povorki do Gledališča Park se bo odvila sklepna predstava festivala avtorice Roser Lopez Espinosa, ki je prejela nagrado kritikov za najboljšo katalonsko koreografijo preteklega leta. V predstavi Trama nastopa Anamaria Klajnšček, ki ima svoje korenine v Murski Soboti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.