https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Kar 179 importiranih primerov prihaja iz Hrvaške

26.8.2020  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager in vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.


Ena tretjina okužb pri tistih, ki se nahajajo v karanteni

"Do začetka novega šolskega leta nas loči manj kot teden dni. Cilj nas vseh je, da v šolsko leto vstopimo zdravi in da zdravi ostanemo. Moči usmerjamo v odkrivanje novookuženih in v preprečevanje širjenja okužb med učenci in dijaki ter učitelji in ostalimi zaposlenimi v šolah," je uvodoma dejal Kacin in dodal, da ponovno poziva učence in dijake ter starše, da spremljajo svoje zdravstveno stanje ter zdravstveno stanje otrok.

"Ob sumu na okužbo s COVID19 nemudoma obvestite svojega zdravnika, učitelja tudi ravnatelja, da se lahko delo na šoli čim hitreje prilagodi."

Današnji podatki o številu okuženih v Sloveniji govorijo, da je bilo včeraj opravljenih kar 1439 testov in potrjenih 36 novih primerov. Po do sedaj znanih podatkih NIJZ je bilo med novo okuženimi le 7 primerov povezanih z uvozom iz tujine, kar je zagotovo spodbuden podatek.

Spodbudno je tudi, da je bila 1/3 vseh današnjih okužb potrjena pri posameznikih, ki jim je bila odrejena karantena. To vzbuja optimizem, saj znižuje možnost širjenja, kar je tudi namen karantene, " je dejal Jelko Kacin.

Največ okužb med mladimi

Nuška Čakš Jager je predstavila podatke okužb po Sloveniji in v svetu: "Število primerov v svetu še vedno narašča in smo že presegli 23 mio potrjenih primerov okuženih s Covid19, v Evropi smo blizu 3,5 mio, v Sloveniji pa imamo 2722 potrjenih primerov. Imamo izjemno visoko število testov, kar nas uvršča v vrh evropskih držav."

Trenutno imamo 419 aktivnih primerov. Skupaj je bilo opravljenih več kot 153 tisoč testov. Rahlo skrbi sicer 14-dnevna kumulativna incidenca na 100 tisoč prebivalcev – ta je v Sloveniji že 20,14."

V poletnem času smo beležili bistveno več okuženih v starostni skupini od 15 do 35 let. Trend v zadnjem času je tako nagnjen k mlajšim starostnim skupinam.

Skupno kar 179 importiranih primerov iz Hrvaške

"Danes smo imeli 36 pozitivnih primerov, dva obolela sta bila s predhodno karanteno ob vstopu v državo oz. je bila karantena odrejana na mejnem prehodu. Nekaj importiranih primerov je prišlo iz Hrvaške, Nemčije, Francije, Kosova in Makedonije. Nekaj jih izvira iz skupkov, vezanih na vnos iz Hrvaške ali Italije. Lokalnih prenosov je bilo 6, neznanih prenosov 9, nekaj anket pa je še v delu oz. poteka epidemiološko pozivedovanje", je o današnjih podatkih povedala Čakš Jagerjeva in dodala, da je bila  zabeležena še eno okužba v domovih za starejše občane.

Kot je povedala je v zadnjem času ogromen odstotek vseh okuženih importiranih iz tujine in pa okužb, povezanimi s temi primeri. "Med državami, iz katerih smo zabeležili importirane primere, vodi Hrvaška (179), sledijo BiH (45), Srbija (30) in Kosovo (19). Od 1. junija do 23. avgusta je bilo iz tujine importiranih 323 primerov."

Dodaja, da je izjemen predvsem porast okužb tistih, ki se nahajajo v karanteni.

Vir: NIJZ

Danes popoldne se bo na Brdu pri Kranju z aktualnim epidemiološkim stanjem seznanila tudi Vlada RS, ki bo nadaljevala prejšnji teden prekinjeno razpravo o pripravah na pričakovani jesenski val širjenja COVID19.

Po besedah Kacina sicer zaenkrat ni nobenih najav, da bi se število novookuženih na Hrvaškem, ki jo je Slovenija prejšnji teden uvrstila na rdeči seznam, lahko v kratkem času zmanjševalo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.08.2020 ob 13:38 gost

      5. julij, Janez Janša: "Virus se širi od znotraj".

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.08.2020 ob 14:34 gost gost

      Se ni za čuditi. Hrvateki so vedno vse zanikali in vedno so bili drugi krivi. Sedaj se jim maščuje, ker krize ne obvladajo več. Sicer pa n jih nič ne izuči, so najpametnejši. Če rečejo, da virusa ni, ga pač ni. Vsi ostali pamet v roke in ne rinit tja, ne rabimo njihovega zanikanega vinitirusa.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.08.2020 ob 20:29 Meri gost

      Ni mi jasno zakaj krivimo hrvasko,a se je mogoce kdo vprasal koliko je okuzenih pri nas na nasi obali in v nasih toplicah .Tega podatka pa nihce ne pove.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.08.2020 ob 20:34 gost

      ČE NEBI BILO HRVATOV V SLO. NEBI BILO VIRUSA SKORAJ NIČ NAJ VAM BO JASNO. STOPI V MEDZIMORJE IN DOBIŠ VIRUS.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.08.2020 ob 8:41 gost

      Kakšen idiot moraš biti, da verjameš v pravljice, da na slovenskem morju in v slovenskih zdraviliščih ni virusa, na Hrvaškem ga je pa polno? Moraš biti Janšev ali cerjkven!!! Kaj je ta virus res tako pameten, da se na meji slovenskega morja obrne in gre nazaj na Hrvaško??? Loleki pridite že enkrat k pameti. Desničarji pač m0orate imeti namišljene sovražnike, da lahko živite. Enkrat so to migranti, begunci, Romi, levičarji, komunisti, neverni, drugače misleči, zdaj so pa Hrvati. Sramujte se.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.